Ο αποχαιρετισμός Σαμαρά στον Μητσοτάκη

Ο αποχαιρετισμός Σαμαρά στον Μητσοτάκη

Τα συλληπτήρια του εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού που απεβίωσε σήμερα

Ο Αντώνης Σαμαράς αποχαιρέτησε με δήλωση του τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στην κυβέρνηση του οποίου συμμετείχε προτού αποχωρήσει για να δημιουργήσει την Πολιτική Άνοιξη

Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε σήμερα για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:

“Ο τελευταίος μίας γενιάς Ελλήνων πολιτικών με μεγάλη ιστορική παρουσία έφυγε από τη ζωή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, πρωτοστάτησε στην εθνική συμφιλίωση και άφησε το αποτύπωμά του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.

Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Πρωθυπουργού, εκφράζω τα θερμότερα συλλυπητήρια μου”.

Θυμίζουμε ότι ο Α. Σαμαράς είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στις 21 Οκτωβρίου 1992.

Μετά την παραίτησή του, ο Αντώνης Σαμαράς ίδρυσε, στις 30 Ιουνίου 1993, πολιτικό σχήμα με την ονομασία “Πολιτική Άνοιξη” και το Σεπτέμβριο του ιδίου έτους προέτρεψε τους προσκείμενους σε αυτόν βουλευτές της ΝΔ να ανεξαρτητοποιηθούν, προκαλώντας την πτώση της κυβέρνησης με την άρση της εμπιστοσύνης του βουλευτή Κιλκίς, Γιώργου Συμπιλίδη.

Έχοντας χάσει τη δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τον Σεπτέμβριο του 1993 η κυβέρνηση παραιτήθηκε και ζήτησε την διεξαγωγή εκλογών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Η ΠΟΛΑΝ κατέβηκε στις εκλογές του 1993 και παίρνοντας ποσοστό 4,88% κατάφερε να μπει στη Βουλή με 10 βουλευτές.

Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παρέμεινε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έως τις 14 Οκτωβρίου του 1993 όπου παραιτήθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για την διαδοχή του.

Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, άνοιξε το δρόμο για την εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στο κόμμα κατά την οποία πρόεδρος εξελέγη ο Μιλτιάδης Έβερτ. Στη συνέχεια, μετά από πρόταση του Κώστα Πυλαρινού ο Μιλτιάδης Έβερτ ζήτησε από τους εκλέκτορες την ανακήρυξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως επιτίμου προέδρου του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι ο Γιώργος Συμπιλίδης, προσπάθησε να επανέλθει στην πολιτική ζωή του τόπου θέτοντας υποψηφιότητα με την ΝΔ στις εκλογές του 2012, ωστόσο η υποψηφιότητα του αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα