Στυλιανίδης: Όποιος δεν είναι καραμανλικός στη Ν.Δ να το πει κι ας πάει μετά στη βάση

Στυλιανίδης: Όποιος δεν είναι καραμανλικός στη Ν.Δ να το πει κι ας πάει μετά στη βάση

Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης δηλώνει ότι δεν δέχεται διακρίσεις καραμανλικών και μη στην παράταξη. Κάνει λόγο για κίνδυνο μη εκπροσώπησης των χριστιανών της Ροδόπης στο επόμενο κοινοβούλιο και για προσπάθειες χειραγώγησης της ψήφου των μουσουλμάνων. Γιατί πιστεύει ότι η Ροδόπη θα παίξει ρόλο. Διαβάστε τη συνέντευξη στο NEWS 247

“Όποιος στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι “καραμανλικός” αν έχει κότσια, να βγει και να το πει κι ας πάει μετά στη βάση να δούμε αν θα ψηφιστεί”, δηλώνει με νόημα ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, τονίζοντας ότι δε δέχεται τέτοιες διακρίσεις στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Χαρακτηρίζει τον προεκλογικό αγώνα στη Ροδόπη αξιακό, σημειώνοντας αφενός ότι οι χριστιανοί είναι αυτοί που πλέον κινδυνεύουν να μην εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο και δηλώνοντας αφετέρου ότι παλεύει κόντρα στη χειραγώγηση της ψήφου των μουσουλμάνων συμπολιτών του, ενώ εξαπολύει επίθεση στο Μειονοτικό Εθνικιστικό Κόμμα DEB. Υποστηρίζει πάντως ότι η Ροδόπη θα παίξει ρόλο.

Ο κ.Στυλιανίδης ορίζει ως προϋπόθεση για να μειωθεί η φορολογία την έξοδο στις αγορές, υπογραμμίζοντας το εκλογικό δίλημμα που έχει θέσει ο Αντώνης Σαμαράς. Στο ερώτημα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή μεγάλου συνασπισμού αποφεύγει να πάρει θέση, εκτιμά όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να κάνει κωλοτούμπα, διαφορετικά μπορεί να το πληρώσει η χώρα.

Το σύνθημα της καμπάνιας σας υποστηρίζει ότι η Ροδόπη θα παίξει ρόλο. Πως θα γίνει αυτό εν μέσω κρίσης, όταν μιλάμε για μία περιοχή που και στις εποχές των παχιών αγελάδων αντιμετώπιζε δυσκολίες;

Ελάχιστες κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν την εθνική και γεωστρατηγική υπεραξία της Θράκης για την Ελλάδα και γι αυτό συχνά παρατηρούνταν έλλειμμα εθνικού σχεδιασμού για την περιοχή, που μας έκανε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα. Η Θράκη είναι διεθνής ενεργειακός κόμβος, κέντρο συνδυασμένων μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου με τρία λιμάνια και δύο αεροδρόμια, δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο λόγω Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, πύλη και γέφυρα της χώρας με την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα και την Ανατολική αγορά με τις επτά πιο κινητικές συνοριακές εισόδους της χώρας. Είναι ο τρίτος παραγωγικός κάμπος της Ελλάδας, από τα πλουσιότερα υπεδάφη και τα πιο σπάνια περιβαλλοντικά πάρκα. Το ξεχωριστό της όμως στοιχείο είναι η ανθρωπογεωγραφία της. Όχι μόνο λόγω του υψηλού επιπέδου ανθρωπίνου δυναμικού της, αλλά κυρίως γιατί εδώ συναντώνται δύο ήπειροι η Ευρώπη με την Ασία, δύο θρησκείες το Ισλάμ με την Ορθοδοξία και περισσότεροι πολιτισμοί που συμβιώνουν αρμονικά και δημιουργικά αναδεικνύοντας την ποιοτική υπεροχή της Ελληνικής Δημοκρατίας σε μια εποχή που αλλού κυριαρχεί ο τζιχαντισμός, ο φονταμενταλισμός ή τρομοκρατία.

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά της ιδιαίτερης πατρίδας μου, δηλαδή η Ανοιχτή Δημοκρατική Κοινωνία που οικοδομήσαμε τα τελευταία χρόνια, συνδυασμένη με τις προϋποθέσεις εξωστρέφειας που διαθέτει λόγω υποδομών και γεωστρατηγικής φυσιογνωμίας, με κάνουν να πιστεύω ότι  θα παίξει ρόλο… Από εδώ θα περάσει η ανάκαμψη ολόκληρης της Ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει τα γεγονότα στο Παρίσι σε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. Ανησυχείτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα αντιμουσουλμανικό κλίμα και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης;

Στη Θράκη η ανοχή και ο αλληλοσεβασμός, η μετριοπάθεια και η συνεννόηση υπήρξαν διαχρονικά τα βασικά υλικά που λειτούργησαν ως συγκολλητική ύλη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, Πομάκων, Αρμένιων, Τουρκογενών, Αθιγγάνων, Παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι μόνες εντάσεις που κατά καιρούς δημιουργήθηκαν οφείλονταν  κυρίως σε κύκλους του Τουρκικού εθνικισμού, που επεδίωκε τη χειραγώγηση της μειονοτικής ψήφου ή παλιότερα τη χρησιμοποίηση της μειονότητας ως εργαλείο παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Βλέπετε το ενδεχόμενο και οι τρεις βουλευτές που θα εκλεγούν στη Ροδόπη να είναι μειονοτικοί; Και γενικότερα πως εκτιμάτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης τα τελευταία δυόμιση χρόνια όσον αφορά στο μειονοτικό;

Παρά την ουσιαστική Ελληνο-τουρκική προσέγγιση της τελευταίας δεκαετίας υπάρχουν κάποιοι που δεν αλλάζουν νοοτροπία. Παρά τη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πολιτική της “θετικής διάκρισης” που εφαρμόζει με συνέπεια η Ελλάδα στη Θράκη, η οικονομική κρίση δυστυχώς αφήνει κι εδώ ανεξίτηλα τα σημάδια της. Η ανεργία και διάφορες αστοχίες της κεντρικής διοίκησης έδιωξαν από τη Θράκη σημαντικό μέρος νέου πληθυσμού, απογυμνώνοντάς τη δημογραφικά και αλλοιώνοντας σημαντικά την πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε βάρος των πρώτων. Αυτό άνοιξε ορέξεις σε ξένα κέντρα που επιχείρησαν εκ νέου στις τελευταίες εκλογές τη χειραγώγηση της ψήφου των μειονοτικών πολιτών και την υποταγή των ελευθέρων συνειδήσεων. Έτσι είδαμε μια πρόβα τζενεράλε στις τελευταίες Ευρωεκλογές, με το Μειονοτικό Εθνικιστικό Κόμμα DEB να έρχεται πρώτο στους νομούς Ροδόπης (με 43%) και Ξάνθης (με 27%) επαναφέροντας διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος και επιστρέφοντάς μας πολλά χρόνια πίσω. Η πρόθεση κάποιων για μένα είναι ολοφάνερη και αυτό έχουν χρέος να το αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα. Γι αυτό έγκαιρα ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής τη επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη με στόχο την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της περιοχής μου, που θα την ενισχύσουν δημογραφικά. Χτύπησα έγκαιρα το καμπανάκι. Εδώ ο αγώνας  δεν είναι κομματικός ή προσωπικός. Είναι κυρίως αξιακός και εθνικός. Αξιακός γιατί ειλικρινά παλεύω πια για τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των σύνοικων στοιχείων, μια που οι Χριστιανοί πλέον είναι αυτοί που κινδυνεύουν να μην εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο… Παλεύω κόντρα στη χειραγώγηση της ψήφου και υπέρ της ελευθερίας της συνείδησης των Μουσουλμάνων  συμπολιτών μου. Αγωνίζομαι για την προστασία της Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που μαζί χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Εθνικός γιατί αφορά στην προστασία του Ελληνισμού, στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας και στην δημογραφική ενδυνάμωση της ακριτικής Ελλάδας.

Ορισμένες πληροφορίες υποστήριζαν ότι δεχθήκατε και ο ίδιος ένα προσωπικό πόλεμο ως καραμανλικός…

Δε δέχομαι τέτοιες διακρίσεις στην παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Οποίος στη Νέα Δημοκρατία δεν είναι “καραμανλικός” αν έχει κότσια, να βγει και να το πει κι ας πάει μετά στη βάση να δούμε αν θα ψηφιστεί…

Πρόσφατα με άρθρο σας στην εφημερίδα New Europe των Βρυξελλών υπερασπιστήκατε τις κυβερνήσεις Καραμανλή και αποδώσατε το κύριο βάρος της ευθύνης για την κρίση στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Προς τι αυτή η παρέμβαση; Βλέπετε εξελίξεις;

Αποτύπωσα την προσωπική μου άποψη για τα γεγονότα, στοιχειοθετημένα, αντικειμενικά και με την ψυχραιμία της χρονικής απόστασης και της συνολικά διαμορφωμένης εικόνας. Δεν υπερασπίστηκα, ούτε κατέκρινα πρόσωπα. Υπερασπίστηκα την αλήθεια, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία και τα γεγονότα.

Είναι σοβαρό επιχείρημα ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει τις χριστιανικές εικόνες; Ταιριάζει μία επιχειρηματολογία σε μία ευρωπαϊκή κεντροδεξιά; Και γενικότερα συμφωνείτε με τη νέα δεξιά στροφή εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας;

Καλά, τώρα η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρηματοδότηση μετά το Μάρτιο. Κινδυνεύουν να εξανεμιστούν όλες οι θυσίες, που έκαναν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια και να επιστρέψουμε εκεί που ήμαστε πριν. Το πολιτικό σκηνικό πολυδιασπάται εμφανίζοντας την απειλή της ακυβερνησίας κι εσείς με ρωτάτε γι άλλα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό που τώρα απαιτείται είναι σύνεση και ψυχραιμία, ήρεμος διάλογος ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, την ετοιμότητα και την ωριμότητα των κομμάτων να την αντιμετωπίσουν και να επιλέξουν σωστά χωρίς να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

Στο παρελθόν είχατε αφήσει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή και μεγάλου συνασπισμού Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα -αν πιστέψουμε τις περισσότερες δημοσκοπήσεις- θα ανοίξει ξανά αυτή τη συζήτηση;

Δε μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Αυτή είναι ώρα πολιτικής μάχης και ο καθένας αγωνίζεται για να κυριαρχήσουν οι απόψεις του. Έχω όμως την εξής βεβαιότητα, πρώτον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει βαρύ πολιτικό τίμημα γιατί προκάλεσε άκαιρα εκλογές και δεύτερον ότι θα αναγκαστεί και δημόσια να παραδεχθεί αυτά που ανεπίσημα επιβεβαιώνει στους Ευρωπαίους συνομιλητές του, δηλαδή την κωλοτούμπα. Αν δεν το κάνει, μπορεί να το πληρώσει η χώρα.

Τι έχετε να πείτε στο νεοδημοκράτη, που έχει αγανακτήσει βλέποντας μεταξύ άλλων την παράταξη του να καταπατά βασικές ιδεολογικές της αρχές με τη φορολογία ακινήτων και τη γενικότερη υπερφορολόγηση και σκέπτεται να απέχει ή να ψηφίσει διαμαρτυρόμενος;

Βιώνουμε μια πρωτόγνωρα δύσκολη μεταβατική περίοδο για τη χώρα. Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε χρέος να βγούμε γρήγορα από την περιδίνηση τηρώντας τις συμφωνίες με τους δανειστές μας. Η έξοδος στις αγορές και  η επιστροφή στην ομαλότητα μπορεί με υπεύθυνες αποφάσεις να απέχει ελάχιστα, μπορεί όμως με λαϊκισμούς και ανευθυνότητες να απέχει και αιώνες. Κι αυτή η έξοδος είναι προϋπόθεση για μειώσουμε τους φόρους, να προστατέψουμε την ιδιοκτησία και να ενισχύσουμε με ρευστότητα την επιχειρηματικότητα. Η εδραίωση εκ νέου της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς χρειάζεται εκτός από τη δική μας προσπάθεια τη συμπαράσταση, τη συμφωνία και τη στήριξη της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα