Πανικός στο Παρίσι. Πέρασαν τις κροτίδες για ‘πυροβολισμούς’
Γάλλοι πολίτες άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στο κέντρο του Παρισιού, όταν νόμιζαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς. Αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο κάνει λόγο για "ψεύτικο συναγερμό"
- 15 Νοεμβρίου 2015 19:06
Συναγερμός κοντά στην Παναγία των Παρισίων, όταν ξαφνικά πολίτες άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι. Υπήρξαν πληροφορίες για πυροβολισμούς σε δύο σημεία, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν και πιθανότατα κάποιος έριξε κροτίδες, προκαλώντας τον τρόμο.
Σε λίγα δευτερόλεπτα, εκκενώθηκαν η Παναγία των Παρισίων και η Place de la Republic. Γάλλος αστυνομικός δήλωσε στο NBCNews, ότι επρόκειτο για πανικό των πολιτών χωρίς λόγο. Οι πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, καθώς γινόταν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των αιματηρών επιθέσεων της Παρασκευής, που κόστισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους.
Η στιγμή του πανικού
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 3 μήνες
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε σήμερα μιλώντας σε βουλευτές ότι θέλει να παραταθεί για τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία κήρυξε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι.
Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Τετάρτη μια πρόταση για την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναθεωρηθεί η “περίμετρος” και η “διάρκειά” της. Σήμερα, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.
“Μας είπε ότι θα ήθελε να διαρκέσει για τρεις μήνες” τουλάχιστον, είπαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η Εμανουέλ Κος, η γενική γραμματέας των Πρασίνων.
Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της. “Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955”, ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία, είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν “ζώνες προστασίας ή ασφάλειας” στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών.
Με το διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Ολάντ δίνεται η δυνατότητα στις αρχές να θέτουν σε κατ’ οίκον περιορισμό “όποιον κριθεί επικίνδυνος για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη”, να διατάζουν το προσωρινό κλείσιμο των αιθουσών ψυχαγωγίας και να κατάσχουν ορισμένου τύπου όπλα. Δεν κάνει όμως καμία αναφορά σε “μέτρα για την διασφάλιση του ελέγχου του Τύπου” και των μέσων ενημέρωσης, μια δυνατότητα που δίνει ο νόμος του 1955.