Κίνητρα για προσλήψεις από τα νέα κανάλια

Κίνητρα για προσλήψεις από τα νέα κανάλια
ΑΘΗΝΑ-ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ.(EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει πως διασφαλίζοντας υγιείς επιχειρήσεις, διασφαλίζεται και η υγιής λειτουργία των εταιριών παραγωγής, που διατηρούν επίσης σημαντικό αριθμό εργαζομένων

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΙΤΑ είχε ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Κατρούγκαλος το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μια επιταγή επανένταξης, την οποία κάθε άνεργος παλιός ή νέος θα μπορεί να τη μεταφέρει στην τηλεοπτική επιχείρηση της επιλογής του.

Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ό,τι υπολείπεται μέχρι τον μισθό που προβλέπεται στην τελευταία ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια 24 μηνών. Στο διάστημα αυτό δεν θα μπορούν να γίνουν απολύσεις στα κανάλια που θα αξιοποιήσουν το δημόσιο χρήμα για αυτές τις θέσεις εργασίας. 

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης που θα έχει ως σκοπό να ευνοήσει και μικροεπειχειρηματικότητα, ας πούμε τη δυνατότητα ορισμένων που θα θέλουν αντί να απασχοληθούν στα νέα κανάλια, τα νόμιμα, να ξεκινήσουν ένα νέο site.

“Η δέσμευση μας ήταν και παραμένει κανένας να μην βρεθεί άνεργος τώρα με την επαναφορά της νομιμότητας στα κανάλια”, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

-Για το εάν μπορούν να απορροφηθούν 2000 εργαζόμενοι, είπε ότι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στα κανάλια είναι 2.600 και έχουμε σκοπό να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας όσο μπορούμε. “Προφανώς εξαρτάται και από τους επιχειρηματίες αυτό. Αντίθετα με ό,τι διαδίδεται η μη αδειοδότηση σημαίνει αδυναμία εκπομπής μέσω της Digea, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κανάλι να εκπέμψει συνδρομητικά. Επίσης η βασική μας παρέμβαση στον τομέα της απασχόλησης ήταν με το να εξασφαλίσουμε ως όρο της νομιμότητας της λειτουργίας των νέων καναλιών, σύνθεση νόμιμου προσωπικού διπλάσια από το παρελθόν, 400 αντί για τους 200. Κι είμαστε εδώ ώστε να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί γενικότερα το θέμα της ανεργίας”.

“Το θέμα της ιδιωτικής τηλεόρασης είναι ζήτημα καταρχήν εφαρμογής της νομιμότητας, αντιμετώπισης της διαπλοκής, σε τελική ανάλυση θέμα δημοκρατίας. Θέλουμε όμως και κανένας εργαζόμενος στα Μέσα αυτά να μη χάσει τη θέση του, να μη γίνει άνεργος. Γι’ αυτό τον σκοπό είχαμε μια συνάντηση σε πολύ θετικό κλίμα που κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία, με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών” τόνισε επίσης ο κ. Κατρούγκαλος για να συμπληρώσει:

“Τι θέλουμε να πετύχουμε: Εάν υπάρχουν επιχειρηματίες στα Μέσα που δεν αδειοδοτήθηκαν, που δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους με άλλον τρόπο (π.χ. Συνδρομητικό, web) και υπάρξουν απώλειες θέσεων εργασίας, επίσης για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανεργίας στον κλάδο –γιατί όλα τα μέσα, άλλα κατά 25% και άλλα μέχρι 50% έχουν απολύσει εργαζόμενους στο τελευταίο διάστημα- πρέπει λοιπόν η πολιτεία να πάρει μέτρα για τον κλάδο αυτό, όπως κάνει και για τους άλλους κλάδους”.

O πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, δήλωσε από τη δική του μεριά: 

“Εμείς ήρθαμε εδώ να ζητήσουμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη ρήτρα της συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς και τους παλιούς και πολύ περισσότερο για τους νέους, μετά την αδειοδότηση.

Η κυβερνητική πλευρά μας παρουσίασε ένα σχέδιο προγράμματος για την απασχόλησης αρκετά μεγάλου αριθμού συναδέλφων μας που θα μείνουν στην ανεργία σε περίπτωση που θα προχωρήσει η ιστορία του τριμήνου. Αυτό το πρόγραμμα όπως μας παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας, είναι μια επιδότηση εργασίας με ορίζοντα δύο χρόνων, για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν στα κανάλια. Ένας απολυμένος δηλαδή που θα βρει εργασία θα επιδοτείται για ένα δωδεκάμηνο και το δεύτερο δωδεκάμηνο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του. Αυτό είναι ένα πρώτο πλαίσιο και θα ξεκινήσει ένας διάλογος πάνω σε αυτό το θέμα.

Η ΕΣΗΕΑ ξεκινάει έναν διάλογο και έχει συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην κυβέρνησης. Το πρόγραμμα αυτό όπως διατυπώθηκε θα αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2017, σε αυτό το διάστημα εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οι κινητοποιήσεις όσον αφορά στην πίεση θα συνεχιστούν και θα είναι ένας καθημερινός αγώνας.

Ούτε λέω ότι είναι πανάκεια το πρόγραμμα ούτε λέω ότι δεν θα κάνουμε τίποτε άλλο. Για τους ανέργους είναι αυτό το πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε να περιλαμβάνει όλους τους ανέργους και αυτούς που θα βρεθούν εκτός και αυτούς που είναι ήδη άνεργοι. Αυτό το πράγμα δεν λύνεται σε μια συνάντηση, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και τον διάλογο για να εξασφαλίσουμε θέσεις για όλους τους συναδέλφους”.

Τέλος, ο Γιώργος Σκεπετζάκης πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ, ανέφερε:

“Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και τον διάλογο μέχρι όλοι εργαζόμενοι τεχνικοί μέλη της ΕΤΙΤΑ να επανέλθουν στην εργασία τους”.

Επισημαίνεται ότι προβλέπεται ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.

Οι προϋποθέσεις: Oι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να τηρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας που θέτει ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης σχετικά με:

1. τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),

2. το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),

3. τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα