Ώρες αγωνίας για την αξιολόγηση

Ώρες αγωνίας για την αξιολόγηση
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΤΟ ΧΙΛΤΟΝ// Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Δύσκολη νύχτα για την κυβέρνηση η αποψινή. «Τα παίζει όλα για όλα» για την επίτευξη συμφωνίας. Στόχος η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα δύο προσχέδια συμφωνίας ως το ξημέρωμα. Πιο σφιχτά από ποτέ τα χρονοδιαγράμματα

Με την πιο δύσκολη νύχτα – τουλάχιστον στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης – βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, καθώς εντός των επόμενων ωρών θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη,  ενώ, όπως όλα δείχνουν, ένα νέο ολονύχτιο θρίλερ βρίσκεται «προ των πυλών».

Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, ο νέος γύρος διαβουλεύσεων ξεκίνησε περίπου στις επτά και μισή το απόγευμα, με τα δημοσιονομικά ζητήματα να πέφτουν πρώτα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τις αλλαγές στην έμμεση φορολογία, αλλά και την ελληνική πλευρά να παραμένει αμετακίνητη στη θέση της πως το αφορολόγητο όριο δεν πρόκειται να μειωθεί κάτω από τα 9.100 ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ πως οι δανειστές πιέζουν για μείωσή του σε επίπεδα λίγο πάνω από τις 8.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το έτερο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης και δη τα κόκκινα δάνεια, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέα πρόταση, με στόχο, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, να υψωθεί δίκτυ προστασίας για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Ασφαλιστικό και επικουρικές συντάξεις

Αμέσως, μετά τα κόκκινα δάνεια, η σκυτάλη της διαπραγμάτευσης θα περάσει στο ασφαλιστικό, όπου παραμένει η μεγάλη εκκρεμότητα με τις επικουρικές συντάξεις. Εθνική σύνταξη και ποσοστά αναπλήρωσης έχουν ήδη κλειδώσει, αλλά οι πιέσεις των δανειστών για γενναίο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις «εμποδίζουν» την επίτευξη συμφωνίας. Από την πλευρά της η Αθήνα επιμένει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως παραμένει «κόκκινη γραμμή» για τις επικουρικές συντάξεις το όριο των 1.300 ευρώ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, το κουαρτέτο αναμένεται να συναντηθεί και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης – πέραν του οικονομικού επιτελείου – προκειμένου να συζητηθούν θέματα ενέργειας, παιδείας και δικαιοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρονοδιαγράμματα είναι εξαιρετικά σφικτά, αφού τα δύο προσχέδια της συμφωνίας – ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το ΔΝΤ – πρέπει να ολοκληρωθούν ως αύριο, ημέρα αναχώρησης του κουαρτέτου από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στα τέλη της εβδομάδας στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (πραγματοποιείται το διάστημα 15-17 Απριλίου).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα