Μικραίνει κι άλλο η απόσταση Ελλάδας – δανειστών

Μικραίνει κι άλλο η απόσταση Ελλάδας – δανειστών
Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα 10 Αυγοιύστου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Επήλθε συμφωνία στα τρία από τα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα. Κλείδωσαν οι αλλαγές σε 100 δόσεις, γενόσημα και ισοδύναμα αντί ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μοναδικό αγκάθι οι πλειστηριασμοί. Νέα συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη με το κουαρτέτο το μεσημέρι του Σαββάτου. Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για την κυβέρνηση. Μετρά ώρες... για τη συμφωνία

Ένα βήμα πιο κοντά ήρθαν την Παρασκευή Ελλάδα και δανειστές, όπως επιβεβαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των δανειστών.

Κατά τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης των κ. κ. Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών έκλεισαν τρία από τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα, με την κυβέρνηση να μετρά αντίστροφα πλέον τον χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και το Σάββατο (προθεσμία την οποία η ίδια άλλωστε έχει θέσει από κοινού με τους δανειστές).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τρία από τα τέσσερα εκκρεμή ζητήματα από το πρώτο πακέτο με τα προαπαιτούμενα – τα οποία ξεκλειδώνουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ και στα οποία φαίνεται πως επήλθε ήδη συμφωνία – είναι η ρύθμιση των 100 δόσεων, τα ισοδύναμα για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα γενόσημα. Επομένως απομένει να κλείσει το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν είναι άλλο από τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Το οικονομικό επιτελείο ανανέωσε το ραντεβού του με τους επικεφαλής των δανειστών για το μεσημέρι του Σαββάτου, στις 14:00, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αύριο, για να συνεδριάσει την Κυριακή το Euro Working Group και να ανάψει το πράσινο φως για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Η συνάντηση του Σαββάτου κρίνεται η κρισιμότερη όλων, καθώς η επίτευξη συμφωνίας αφορά πλέον στοίχημα λίγων ωρών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το ραντεβού του Σαββάτου δεν αποκλείεται να είναι πολύωρο, μέχρις ότου επιβεβαιωθούν και από τις δύο πλευρές πως έχουν επιλυθεί όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. «Πρέπει να κλείσουμε αύριο» διεμήνυσε ανώτατη κυβερνητική πηγή αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Παρασκευής.

Που επήλθε συμφωνία

Ρύθμιση 100 δόσεων

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων Αθήνα και δανειστές φαίνεται πως τα βρήκαν κάπου στη μέση.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε σταδιακό περιορισμό του χρόνου απώλειας της ρύθμισης. Πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη πρόταση έναντι εκείνης των δανειστών που μέχρι πρότινος πίεζαν για απώλεια της ρύθμισης από την επόμενη κιόλας ημέρα μιας νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Για την ώρα παραμένει το διάστημα των 30 ημερών, ωστόσο σταδιακά θα μειωθεί στις 20 μέρες και στη συνέχεια στις 10 μέρες, με χρονικούς σταθμούς τον Ιούνιο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2017.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως κλείδωσαν και τα ισοδύναμα μέτρα έναντι της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια. Τη λύση αυτή φέρεται πως αποδέχονται και οι δανειστές, γεγονός που προεξοφλεί την πλήρη αναστολή του μέτρου της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Γενόσημα

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν πως οριστικοποιήθηκε η κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα