Το ΚΚΕ επέστρεψε στη Μακρόνησο 68 χρόνια μετά

Το ΚΚΕ επέστρεψε στη Μακρόνησο 68 χρόνια μετά

Εκδήλωση μνήμης και τιμής σε χιλιάδες αγωνιστές που εξορίστηκαν στη Μακρόνησο οργάνωσε το ΚΚΕ. "Βρισκόμαστε εδώ γιατί ΔΕΝ θέλουμε να ξεχάσουμε" δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (pics+vids)

Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που εξορίστηκαν, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στη Μακρόνησο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν, την Τρίτη, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 μ.μ., εν μέσω ισχυρής βροχής.

 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ξεκινώντας απ’ όλες τις γωνιές της Αττικής, έφτασαν στο ιστορικό Μακρονήσι. Ανάμεσά τους επιζώντες αγωνιστές, εκπρόσωποι της θρυλικής «δρακογενιάς» της δεκαετίας του ’40 και των μεταπολεμικών χρόνων, αλλά και απόγονοι αγωνιστών που είχαν τους δικούς τους ανθρώπους στην εξορία και το χρωστούσαν στη μνήμη τους να βρεθούν εκεί.

 

Πρώτος σταθμός το μνημείο του Μακρονησιώτη. Εκεί κατέθεσαν στεφάνια, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, εκ μέρους της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟ Αττικής, και εκ μέρος του ΚΣ της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του  ΚΣ της Οργάνωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Χρήστος Τζιντζιλώνης και η γραμματέας της ΠΕΚΑΜ, Γεωργία Μαχαίρα.

Η μαρτυρία του Λάζαρου Κυρίτση για τη Σφαγή της Μακρονήσου

Την εκδήλωση άνοιξε ο Λάζαρος Κυρίτσης, εξόριστος στη Μακρόνησο, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου, ο οποίος έδωσε μια λεπτομερέστατη περιγραφή της «σφαγής της Μακρονήσου» που έγινε το διήμερο 29 Φλεβάρη – 1 Μάρτη 1948, στο Α’ Τάγμα. Δείτε τη συγκλονιστική του μαρτυρία στην εκδήλωση:

Στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε μεταξύ άλλων: “Βρισκόμαστε εδώ γιατί ΔΕΝ θέλουμε να ξεχάσουμε, να πετάξουμε στην λήθη της ιστορίας μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της χώρας, που όσο κι αν περιέχει ακραία χαρακτηριστικά, που αρκετοί πλέον στο όνομα καταδικάζουν ή εκφράζουν τη συμπόνιά τους για εκείνα τα θύματα, εντούτοις, η πραγματικότητα αποδεικνύει, ότι η αστική βία είναι και σήμερα πανταχού παρούσα, προσαρμοσμένη βέβαια σε σημερινές συνθήκες, που από χώρα σε χώρα, από φάση σε φάση, διαφοροποιούνται ως προς τη μορφή παραμένει όμως πάντα ίδια ως προς το ταξικό περιεχόμενο”

Βρισκόμαστε εδώ γιατί ΔΕΝ θέλουμε να ξεχάσουμε, να πετάξουμε στην λήθη της ιστορίας μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας της χώρας

Επιπλέον, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: “Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η ιστορική μελέτη, οι ιστορικές εκδηλώσεις, οι επισκέψεις σε τόπους εξορίας και φυλάκισης εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών, κομμουνιστών και κομουνιστριών, δεν αποτελούν απλώς μια ακόμα αποτίμηση του μακρινού παρελθόντος, μια απλή καταγραφή γεγονότων και καταστάσεων. Επιδιώκουμε να αποτελέσουν και χρήσιμα ιδεολογικά εργαλεία, γνώσης, ανάλυσης για το παρόν και το μέλλον του κινήματός μας”

Επιδιώκουμε οι επισκέψεις σε τόπους εξορίας και φυλάκισης εκατοντάδων χιλιάδων αγωνιστών να αποτελέσουν χρήσιμα ιδεολογικά εργαλεία, γνώσης, ανάλυσης για το παρόν και το μέλλον του κινήματός μας

Δείτε την ομιλία του γγ του ΚΚΕ από τη Μακρόνησο:

ΠΗΓΗ 902.GR

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα