Ξεκίνησε το ‘παζάρι’ Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό. ‘Διαιτητής’ η Ελλάδα 

Ξεκίνησε το ‘παζάρι’ Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό. ‘Διαιτητής’ η Ελλάδα 
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a second working session of a summit on migration between European and African leaders, in Valletta, Malta, Thursday, Nov. 12, 2015. (AP Photo/Alessandra Tarantino) Associated Press

Τον ρόλο του διαμεσολαβητή επιθυμεί να παίξει η Ελλάδα στις συζητήσεις ΕΕ - Τουρκίας με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει την ατζέντα της επίσκεψής του την ερχόμενη Τετάρτη στην Άγκυρα. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 με ποιους ηγέτες συνομίλησε κατ΄ ιδίαν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ποιά ζητήματα έθεσε, αλλά και τον 'ποδοσφαιρικό' διάλογο που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ.

Με αιχμή την Τουρκία, αλλά και το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την διήμερη παρουσία του στην Μάλτα κάνοντας γνωστές τις θέσεις, αλλά και τον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς σχετικά με την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων ροών προσφύγων προς τη χώρα μας.

‘Δεν γίνεται να κάνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και οι άλλοι να σηκώνουν φράχτες’ διαμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η “διαπραγμάτευση” με την Τουρκία

Όπως προέκυψε και από το διήμερο στην Μάλτα επιθυμία της κυβέρνησης είναι η χώρα μας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις επαφές της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ ήδη προετοιμάζεται και η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αυτό που επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πως πρώτη η χώρα μας έβαλε το θέμα στο τραπέζι προκειμένου να υπάρξει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό συνδέοντας ορισμένες “απαιτήσεις” της γειτονικής χώρας με δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Τέσσερα συγκεκριμένα σημεία τέθηκαν, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, από τον Αλέξη Τσίπρα.

– Η Ελλάδα είναι θετική στην χρηματοδότηση της Τουρκίας για ενίσχυση του προσωπικού στα σύνορά της, όμως αυτό πρέπει να σχετιστεί με την υποχρέωσή της να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς το Αιγαίο.

– Η χρηματοδότηση είναι αναγκαίο να κατευθυνθεί και προς την δημιουργία κέντρων υποδοχής. Αυτό πρέπει να σημαίνει και άμεση ενεργοποίηση ενός μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από τα ηπειρωτικά της χώρας κατευθείαν προς την Ευρώπη.

– Σε σχέση με την φιλελευθεροποίηση της βίζας που ζητούν οι Τούρκοι και για την οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφραστεί θετικά, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, πως πρέπει να συνδεθεί με μια συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία. Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο ισχύει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά δεν εφαρμόζεται.

– Όσον αφορά την ενταξιακή της πορεία θα πρέπει να υλοποιηθεί σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο με βάση τα δεδομένα της υπάρχουσας συμφωνίας, που έχει παγώσει. Η ελληνική πλευρά τονίζει πως πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι απόψεις και τα αιτήματα και άλλων χωρών, όπως η Κύπρος, που θέτει το θέμα της αναγνώρισης των αεροδρομίων και των λιμανίων της.

Το “παζάρι” με την Τουρκία κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι, με καλά γνωρίζοντες την κατάσταση, να αναφέρονται στο κομμάτι της χρηματοδότησης που ζητά η γειτονική χώρα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτή είναι της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή, που όπως έγινε γνωστό στη Σύνοδο της Μάλτας, για όλες τις αφρικανικές χώρες αναμένεται να εγκριθεί ως αρχικό ποσό μόλις 1,8 δισ. ευρώ.

Η ευθύνη του προσφυγικού σε όλη την ΕΕ

Πιο “επιθετική” ήταν η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247,  στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού συνολικά. Ο  Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων, που η κάθε χώρα δέχεται, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα η οποία μέσα σε 10 μήνες έχει βάλει στο εσωτερικό της περίπου 600.000 και το Λουξεμβούργο μόλις 30.

Ζήτησε οι θέσεις υποδοχής να είναι δεσμευτικές και από της 28 χώρες της ΕΕ και ο αριθμός των θέσεων να αντιστοιχεί στα πραγματικά μεγέθη των προσφυγικών ροών.

Ο Γιουνκέρ και οι “περιπολίες” στο Αιγαίο

Τετ α τετ τόσο με τον Μάρτιν Σουλτς όσο και με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συζητώντας για το προσφυγικό και τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη δημιουργία των hot spots.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο της Κομισιόν το θέμα που έχει ενοχλήσει την ελληνική πλευρά σε σχέση με τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία, με τον ισχυρό άνδρα της ΕΕ να διευκρινίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως  ¨ο όρος που χρησιμοποιήθηκε ήταν ατυχής¨. Αυτό που φέρεται να τόνισε είναι πως από εδώ και πέρα η αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα θα γίνεται ως ¨συντονισμένες ενέργειες¨, προκειμένου να μην αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε να έχει η χώρα μας και οι αρμόδιες υπηρεσίες της συνεχή ενημέρωση και εικόνα για το περιεχόμενο των συζητήσεων που γίνονται ή θα γίνουν ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η υλοποίηση της συμφωνίας

Στα πολύ σύντομα τετ α τετ που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στα διαλείμματα των συνεδριάσεων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να κλείσει σύντομα αυτός ο κύκλος των διαβουλεύσεων προκειμένου να εκταμιευτούν τα χρήματα των δυο υποδόσεων.

Τα χαμόγελα με την Άνγκελα Μέρκελ

German Chancellor Angela Merkel, right, and Greek Prime Minister Alexis Tsipras share a laugh at the start of a second working session of a summit on migration between European and African leaders, in Valletta, Malta, Thursday, Nov. 12, 2015. (AP Photo/Alessandra Tarantino) Associated Press

 

Το ζεστό κλίμα και τα πλατιά χαμόγελα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελ, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός, προέρχονται από τον ¨ποδοσφαιρικό διάλογο¨ που είχαν οι δυο ηγέτες, καθώς είναι γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι λάτρης της ¨στρογγυλής θεάς¨. 

Έχει γίνει ήδη γνωστό πως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις 17 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα παρακολουθήσουν τον φιλικό αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του NEWS 247, να είπε αστειεύομενη στον Αλέξη Τσίπρα, πως αν χάσει η Ελλάδα από την Τουρκία θα υπάρχει πρόβλημα για τη χώρα μας με τον πρωθυπουργό να της απαντά πως το πρόβλημα θα είναι για εκείνη, καθώς ο νέος Ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής μας ομάδας είναι Γερμανός.

Συνάντηση Τσίπρα – Αναστασιάδη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δυο ηγέτες χθες το πρωί συζήτησαν για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλει η γειτονική χώρα αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε και για το ταξίδι του, σήμερα Παρασκευή, στο Ισραήλ.  Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 25 το Ισραήλ και στις 26 την Παλαιστίνη.  Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί  τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια του δείπνου, στους ηγέτες των Αφρικανικών χωρών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως ¨είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών¨,  χαρακτηρίζοντάς το ¨ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα της εποχής μας¨.

Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε πως πρέπει όλοι να εστιάσουν, όχι μόνο στο από που έρχονται στην Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά στο γιατί φεύγουν από τα σπίτια και τις χώρες τους.

“Φεύγουν εξαιτίας των εμφυλίων πολέμων, των περιφερειακών συγκρούσεων, της φτώχειας και των τεράστιων ανισοτήτων, αλλά και της λεηλασίας των πόρων που υφίστανται οι χώρες προέλευσης”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα έκανε λόγο για υποκριτική στάση όσων παριστάνουν τους ξαφνιασμένους για αυτές τις ροές. ¨Ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος έχει ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα. Και δεν θα καταφέρουμε να τα αντιμετωπίσουμε αν δεν προσεγγίσουμε τις ρίζες του προβλήματος¨, συμπλήρωσε.

“Σκοπός μας πρέπει να είναι μια προηγμένη σχέση ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής, με αμοιβαία κατανόηση των θέσεων, των περιορισμών και των προτεραιοτήτων κάθε μιας”.

Σύμφωνα με  όσα είπε ο πρωθυπουργός αυτή η σχέση πρέπει:

1) να αναβαθμίζει την αναπτυξιακή συνεργασία, για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και της υπανάπτυξης

2) να ενισχύει τις διεθνείς και περιφερειακές διπλωματικές πρωτοβουλίες για διαχείριση κρίσεων και επίτευξη ειρήνης

3) να καταπολεμά τα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων

4) να διασφαλίζει προϋποθέσεις για νόμιμη μετανάστευση και κινητικότητα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα