Brexit: Η ανακοίνωση της Μέι για μια ‘παγκόσμια Βρετανία’
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του. Προτείνεται η έξοδος της Βρετανίας από την ενιαία αγορά (Vid)
- 17 Ιανουαρίου 2017 14:20
Στις 23 Ιουνίου του 2016 έπειτα από μια άνω των 40 ετών θυελλώδη σχέση με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίζει με δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την ΕΕ. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι όροι του διαζυγίου ανακοινώθηκαν σήμερα, 17 Ιανουαρίου 2017, από την Τερέζα Μέι.
“Η επιτυχία της ΕΕ είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σήμερα στην ομιλία της που είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση της στρατηγικής της σχετικά με το Brexit. “Μια παγκόσμια Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται στενά με τους εταίρους της”, είπε χαρακτηριστικά, “σε ζητήματα όπως το έγκλημα, η τρομοκρατία και οι υποθέσεις διεθνών σχέσεων”.
“Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της ΕΕ”, πρόσθεσε η Μέι. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ “δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (…) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην ΕΕ”, υπογράμμισε. “Η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να εμπλακούν στην διαδικασία και στο σχέδιο προς αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια”, τόνισε η Βρετανή πρωθυπουργός.
Η Βρετανία θα ελέγξει τον αριθμό των προσφύγων στην Ε.Ε, πρόσθεσε επίσης. Σημείωσε πως θα συνεργαστεί με τη ΕΕ για την ανταλλαγή πληροφοριών και πως οι μετανάστες παραμένουν να είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά με έλεγχο που θα ασκεί το Ηνωμένο Βασίλειο. “Το ίδιο θα ήθελα να ισχύει και για τους δικούς μας πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν ή να μεταναστεύσουν στην ΕΕ”, ανέφερε η Μέι.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του.
“Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου”, επεσήμανε.
Έξοδος από την ενιαία αγορά
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε άλλωστε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ να γίνει “σταδιακά” ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή, ιδίως στο οικονομικό πεδίο.
Παρουσιάζοντας το όραμά της για το Brexit, η Μέι τάχθηκε υπέρ της “σταδιακής εφαρμογής” μιας συμφωνίας με την ΕΕ που θα προκύψει έπειτα από διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. “Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή”, υπογράμμισε.
Η πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, αλλά θα επιδιώξει να έχει μετά το Brexit εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς.
Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι “όσο το δυνατόν χωρίς τριβές”.
Εξάλλου και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.
“Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της ενιαίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.
Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.
Τα 12 σημεία του Brexit συνοπτικά
1. Επιθυμεί έλεγχο μετανάστευσης.
2. Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει ότι οι νόμοι που θα ισχύουν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου θα διαμορφώνονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαστ.
3. Η βρετανική κυβέρνηση θα προστατέψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τα οποία εγγυάται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
4. Θα επιδιώξει μία συνεκτική και φιλόδοξη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία για να συνεχίσει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας.
6. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας.
7. Διατήρηση του χώρου ελεύθερης μετακίνησης προσώπων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
8. Συνεργασία με την ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
9. Μια ισχυρότερη Βρετανία σημαίνει ενδυνάμωση του πολύτιμου δεσμού μεταξύ των τεσσάρων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
10. Τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ που ίσως σημαίνει μερική συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση.
11. Έλεγχος του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται στη Μεγάλη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη.
12. Σταδιακή εφαρμογή της εξόδου από την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της Μεγάλης Βρετανίας, των θεσμών της Ε.Ε. και των υπόλοιπων κρατών – μελών της.
Όσα ξέρουμε για το Brexit
-Χρονοδιάγραμμα:
Η πρωθυπουργός από τις τάξεις των Συντηρητικών Τερέζα Μέι αποφάσισε ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο ξεκινάει η διαδικασία διαζυγίου πριν από το τέλος του Μαρτίου.
Οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους στη συνέχεια δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εκτός κι αν συμφωνήσουν για την παράταση του χρονικού αυτού διαστήματος.
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της ΕΕ, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι θέλει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.
-Μετανάστευση και ενιαία αγορά:
Το Λονδίνο θέλει να επανέλθει στα χέρια του ο έλεγχος όσον αφορά την μετανάστευση από την ΕΕ και ταυτοχρόνως να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Ωστόσο οι ευρωπαίοι εταίροι του προειδοποιούν ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων συνδέεται με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Για τις κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι θα προετοιμάσει κατά συνέπεια σήμερα το έδαφος για ένα “σκληρό Brexit”, με αποχώρηση από την ενιαία αγορά, από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
-Μεταβατική συμφωνία:
Το άρθρο 50 αφορά μόνον στο διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Οι μελλοντικές σχέσεις τους, κυρίως οι εμπορικές, αλλά και στον δικαστικό τομέα, θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο άλλων διαπραγματεύσεων οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Εξ ου και η ιδέα για μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια εξαιρετικά απότομη έξοδος από την ευρωπαϊκή αγκάλη, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, εν αναμονή της οριστικής συμφωνίας.
-Η οικονομία αντιστέκεται:
Την ώρα που τα πιο απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ένα σοκ για την βρετανική οικονομία στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, αυτή έχει δείξει να αντιστέκεται, όπως μαρτυράει μια σειρά από πρόσφατους δείκτες, μεταξύ των οποίων αυτός της ανεργίας που ήταν σταθερός στο 4,8% στα τέλη του Οκτωβρίου, και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο του 2016.
Ωστόσο αν και η βρετανική δραστηριότητα αντιστέκεται μέχρι στιγμής, οικονομικοί θεσμοί και η τεράστια πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει να υπάρξει μια σαφής επιβράδυνση το 2017.
-Κοινοβούλιο:
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα πρέπει να αποφανθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα αν η Μέι θα πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο προτού μπορέσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Αν αυτό αποφασίσει πως πρέπει, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα σύντομο σχέδιο νόμου που θα δίδει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Μολονότι είχαν υπερασπιστεί μια παραμονή στην ΕΕ κατά την προεκλογική εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα, οι βουλευτές αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν τώρα το σχέδιο νόμου φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν την μήνιν των ψηφοφόρων τους.