Πόρτα – πόρτα θα κυνηγήσει την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ

Πόρτα – πόρτα θα κυνηγήσει την αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ
Speech by the leader of SYRIZA party, Alexis Tsipras, at Cine Kerameikos, Athens, Dec. 29, 2014 / , , , , 29 , 2014 Sooc

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός της Κουμουνδούρου προκειμένου τα στελέχη τις επόμενες 13 ημέρες να επικοινωνήσουν παντού το πρόγραμμα του κόμματος. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας

Έχοντας παγιώσει την πρώτη θέση δημοσκοπικά από τις ευρωεκλογές και μετά, στον ΣΥΡΙΖΑ εργάζονται πλέον πυρετωδώς για την επίτευξη του στόχου της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι το κόμμα ήδη κινείται σε μια βάση που ξεπερνά το 30% και πιστεύουν πως απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών αυτό το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί.

Δεν είναι τυχαίο, πως ακόμα και τώρα ετοιμάζουν θεματικές εκδηλώσεις για αγρότες, συνταξιούχους και μικρομεσαίους, κοινωνικές ομάδες στις οποίες εκτιμούν πως μπορούν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο.

Στόχευση θα υπάρξει και στους ετεροδημότες, προκειμένου να βρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να ενισχύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γειτονιά – γειτονιά στις περιφέρειες τους βρίσκονται ήδη όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος, μοιράζοντας και αναλύοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα αποδομούν την κινδυνολογία που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε ήδη σχολιάζουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τονίζοντας πως «οι φορολογικές ελαφρύνσεις που πρότεινε ο κ. Σαμαράς δεν αφορούν κατά προτεραιότητα τα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας».

Ο στόχος της αυτοδυναμίας

Κύκλοι της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το κόμμα βρίσκεται σε τροχιά ενίσχυσης των ποσοστών του με δυναμική τέτοια που να καθιστά απολύτως εφικτή την αυτοδυναμία.

Για παράδειγμα, σε 146 εκτιμάται ο αριθμός των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ από την PALMOS ANALYSIS για το TVXS και σε 151 από τη Public Issue για την «Αυγή». Εκτιμήσεις από τις οποίες, διευκρινίζουν, πως δεν απέχουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις όταν στα ποσοστά των κομμάτων γίνει αναγωγή (αναποφάσιστων, άκυρων κτλ).

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως: :

1. Έχουν κατορθώσει πλέον να συσπειρώσουν και να απορροφήσουν σημαντικό τμήμα της αντιμνημονιακής ψήφου που το 2012 είχε προτιμήσει άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

2. Ο κατακερματισμός του χώρου της κεντροαριστεράς έχει οδηγήσει πολλούς ψηφοφόρους προς την Κουμουνδούρου.

Ο στόχος της αυτοδυναμίας, πάντως μπορεί να επιτευχθεί και βάσει του ισχύοντα εκλογικού νόμου, ο οποίος δίνει τους 151 βουλευτές με βάση το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βγαίνουν εκτός Βουλής.

Αν όλα τα κόμματα καταφέρουν να μπουν στην Βουλή και το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων είναι στο 0%, σενάριο εντελώς απίθανο, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με το «εξωπραγματικό» ποσοστό για τα σημερινά δεδομένα του 40,4%. Από εκεί και πέρα ο πήχης της αυτοδυναμίας πέφτει κατά περίπου 0,4% για κάθε επιπλέον μονάδα των εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Στην Κουμουνδούρου συνεπώς γνωρίζουν καλά πως η «πίεση» των μικρότερων κομμάτων και συνεπώς η μη είσοδός τους στην Βουλή μπορεί να δώσει επιπλέον bonus στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη με βάση τα σημερινά δεδομένα τα μολύβια και τα χαρτιά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει φωτιά, καθώς:

Η ΔΗΜΑΡ κινείται λίγο πάνω από το 1%

Οι ΑΝΕΛ είναι περίπου στο 2%-3%

Το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου είναι και αυτό στην «γειτονιά» του 2%

Ο ΛΑΟΣ κοντά στο 1%

Ενώ υπάρχουν και τα υπόλοιπα μικρά κόμματα τα οποία θα λάβουν από 0,1% – 0,3%.

Για παράδειγμα τον Ιούνιο του 2012 η δύναμη των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής έφτανε κοντά στο 6%. Οπότε η αυτοδυναμία θα μπορούσε να επιτευχθεί ως εξής:

Το εκλογικό μέτρο για μια έδρα ήταν 100-6 / 250=0,37 και η αυτοδυναμία θα  ήταν δυνατή με 101×0,37= 37,37%

Με βάση τη σημερινά πολιτικά δεδομένα, ένα ποσοστό κοντά στο 37%, εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, πως μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές για να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία.

Ο υπεύθυνος των δημοσκοπήσεων για τον ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας, Κώστας Πουλάκης μιλά στο NEWS 247 για το θέμα της αυτοδυναμίας:

«Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές είναι μαθηματικά εφικτή και πολιτικά αναγκαία.

Μαθηματικά εφικτή όχι μόνο με βάση τα στοιχεία της πρόθεσης ψήφου, που μας φέρνουν πολύ κοντά στο απαιτούμενο όριο εδρών, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο. Αλλά κυρίως με βάση τα λεγόμενα “ποιοτικά στοιχεία”, που δείχνουν ότι οι διαθέσεις των πολιτών είναι πολύ πιο ευνοϊκές έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπερτερεί της ΝΔ στο σύνολο των θεμάτων που συγκροτούν την οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική ατζέντα, που είναι και τα πλέον επίκαιρα και καθοριστικά για τις επιλογές των ψηφοφόρων.

Και βέβαια, η αυτοδυναμία είναι πολιτικά αναγκαία, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να προχωρήσει με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στην πιο κρίσιμη ίσως διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας, έχοντας ως όπλο νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή πάνω στο πρόγραμμά του χωρίς “αστερίσκους”. Να φέρει επιτέλους νίκες και αισιοδοξία στον ελληνικό λαό.».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα