Τζανακόπουλος: Συζητάμε μόνο ένα γενικό κόφτη, εάν πάρουμε χρέος και πρωτογενή
Ο μόνος συμβιβασμός, που δέχεται η κυβέρνηση, είναι ένας αυξημένος μηχανισμός εγγυήσεων μετά το 2018, που δε θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς να εφαρμοστεί, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας το "όχι" σε νέα μέτρα και σε μείωση του αφορολόγητου. Τι απάντησε για Σόιμπλε και ΔΝΤ
- 17 Ιανουαρίου 2017 14:13
Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί νομοθέτηση νέων μέτρων, επανάλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας ότι ΔΝΤ και Βερολίνο πρέπει να πάρουν μία απόφαση για τη συνέχιση του προγράμματος.
Ο κ.Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι το μόνο που συζητά η κυβέρνηση είναι ένας αυξημένος μηχανισμός εγγυήσεων (δηλαδή ένας κόφτης, που δε θα πειράζει όμως το αφορολόγητο) για μετά το 2018, αλλά και αυτό μόνο εφόσον υπάρξει πρώτα μία συμφωνία για όλα τα υπόλοιπα: Με άλλα λόγια μόνο εάν συμφωνηθούν και τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, δηλαδή οι στόχοι για τα πρωτογενή. Κάλεσε έτσι ΔΝΤ και Γερμανία να τα βρουν, ώστε να κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση και να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
“Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τις υποχωρήσεις που ήταν αναγκαίο να κάνει για να βρεθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Η κύρια ύλη έχει γεφυρωθεί και έχουν μείνει μικροζητήματα ανοιχτά. Ο λόγος που δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη, είναι οι παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Έχουμε πει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούμε νομοθέτηση νέων μέτρων. Ωστόσο, εάν όλα τα υπόλοιπα συμφωνηθούν, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και το μόνο που μένει είναι μία αυξημένη εγγύηση στο ΔΝΤ για την επίτευξη των στόχων, θα μπούμε στη συζήτηση για ένα αυξημένο μηχανισμό εγγυήσεων. Αυτή είναι η δική μας υποχώρηση ώστε να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας για την υπέρβαση των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών”, είπε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι αυτή η υπέρβαση των διαφωνιών μεταξύ των θεσμών, δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο, δείχνοντας προς την ανάγκη μίας πολιτικής λύσης και δη στο ανώτατο επίπεδο. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, απάντησε ότι έχει να κάνερι με το πότε θα αποφασίσει το ΔΝΤ τι θα πράξει. Χαρακτήρισε μάλιστα θετικό ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, η Γερμανία μιλά για μη συμμετοχή του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι οι εσωτερικές διαδικασίες της γερμανικής κυβέρνησης προκειμένου να εγκριθεί μία εξέλιξη αποχώρησης του ΔΝΤ είναι κάτι που αφορά την ίδια τη Γερμανία και εκτιμώντας ότι δε θα επηρεάσει αυτό τα χρονοδιαγράματα, καθώς όπως σημείωσε με νόημα και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για εσωτερική πολιτική ένταση στη Γερμανία. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τη συμφωνία του 2015, αυτά που είπε ο κ.Σόιμπλε είναι τα αυτονόητα, δηλαδή πως όλα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ” συνέχισε ο κ.Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: “Αυτό είναι θέμα του ΔΝΤ, εμείς τονίζουμε ότι όποια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερο”.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι το ενδεχόμενο ενός αυξημένου μηχανισμού εγγυήσεων δεν έχει τεθεί καν επισήμως στο τραπέζι, αλλά όπως επανέλαβε εάν συμφωνηθούν όλα τα υπόλοιπα “τότε μπορούμε να συζητήσουμε ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, ο οποίος όμως δε θα εφαρμοστεί ούτως ή άλλως διότι η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος θα πιαστούν. Επομένως δε θα υπάρχει λόγος για εφαρμογή αυτού του μηχανισμού, ο μόνος λόγος που το συζητάμε είναι για να αμβλύνουμε τις υπεραπαισιόδοξες επιφυλάξεις του ΔΝΤ”.
Ερωτηθείς εάν αυτός ο κόφτης θα επηρέαζε και το αφορολόγητο, ο κ.Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά δε δέχεται νέα μέτρα μετά το 2018 και το μόνο που θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει, θα ήταν αυτός ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, που δεν πρόκειται όμως -όπως είπε για άλλη μία φορά- ποτέ να εφαρμοστεί, αλλά που θα ήταν αποδεκτός ως ένα αναγκαίο σημείο ισορροπίας το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσει η διαπραγμάτευση.
“Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά με το χρονοδιάγραμμα που έχει ως κομβική ημερομηνία το πρώτο τρίμηνο το 2017, που θα πρέπει να μπουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παραδέχθηκε οτι ο χρόνος των υπόλοιπων αποφάσεων εξαρτάται απο αυτή την κομβική ημερομηνία, αλλά είπε ότι παρά το γεγονός πως η Αθήνα θέλει επιτακτικά το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι χρηματοδοτική πίεση ούτε τα μεγέθη της οικονομίας είναι τέτοια που να προκαλούν ανησυχία, αλλά εν όψει των εξελίξεων (εκλογικών) στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο η συζήτηση να κλείσει γρήγορα.
Κάλυψη σε Κοτζιά, επίθεση… διαλόγου στην Τουρκία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών γαι το Κυπριακό. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Είπε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο. Υπερασπίστηκε παράλληλα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι προώθησε με επιτυχία την εθνική στρατηγική. Επισήμανε άλλωστε ότι λίγη ώρα νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ διέψευσε δημοσιεύματα πως υπήρξε θέμα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και χαρακτήρισε υποβολιμαία τέτοια δημοσιεύματα, υποστηρίζοντας ότι μόνος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν προσκόμματα στην προσπάθεια για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Μίλησε για συνομιλίες εντατικές, αλλά χωρίς περιοριστικά χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια εύρευσης λύσης σε επαφή με τις κυπριακές αρχές και πως η απάντηση του πρωθυπουργού στην “αδιαλλαξία της άλλης πλευράς” θα είναι ο διάλογος.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)