Ντοκουμέντο: Πολεμικός ανταποκριτής ρισκάρει τη ζωή του μέσα στη μάχη με το ISIS

default image

"Εδώ είμαστε Ισλάμ. Αυτοί οι άνθρωποι, του ISIS, είναι τρομοκράτες. Σκοτώνουν κόσμο". Ένα συγκλονιστικό βίντεο απόλυτου χάους από το μέτωπο του πολέμου που κάνουμε πως δεν βλέπουμε (Vid)

Το βίντεο του απόλυτου χάους, οι σκηνές από τον πόλεμο με τους τζιχαντιστές που ωθεί χιλιάδες άμαχους στον δρόμο της προσφυγιάς. Τα πλάνα έρχονται από την πόλη Σύρτη της Λιβύης.

Ο πολεμικός ανταποκριτής του Russia Today, William Whiteman, μαζί με το τηλεοπτικό του συνεργείο βρέθηκαν στη μέση μιας μάχης των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών που έχουν εισβάλλει στην περιοχή, και γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από επίθεση αυτοκτονίας βομβιστή με όχημα που εφόρμησε εναντίον των μαχητών που υπερασπίζονται τα εδάφη τους.

Πριν προλάβει να πυροδοτήσει τη βόμβα, ο εξτρεμιστής “εξουδετερώθηκε” από όλμο που βρήκε τον στόχο του, λίγο πριν το αυτοκίνητο φτάσει στο σημείο που βρισκόταν το τηλεοπτικό συνεργείο. Όπως βλέπετε, ο στρατός των κυβερνητικών είναι εντελώς ανοργάνωτος.

Η μάχη συνεχίστηκε και ένας πολεμιστής λέει στην κάμερα του RT: “Εδώ είμαστε Ισλάμ. Αυτοί οι άνθρωποι, του ISIS, είναι τρομοκράτες. Σκοτώνουν κόσμο”.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν το μεγαλύτερο μέρος της παράκτιας Σύρτης. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ανακοίνωσαν την Τρίτη 16 Αυγούστου, ότι ανακατέλαβαν μια από τις τελευταίες συνοικίες τις οποίες διατηρούσαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι όμως στη συνέχεια κατάφεραν να κερδίσουν και πάλι έδαφος.

Οι δυνάμεις της νέας κυβέρνησης στην Τρίπολη μπήκαν στη Σύρτη την 9η Ιουνίου στο πλαίσιο της προσπάθειας να εκδιωχθούν από αυτήν οι τζιχαντιστές. Το Ισλαμικό Κράτος είχε μετατρέψει την πόλη αυτή σε προπύργιο του στη Λιβύη από τον Ιούνιο του 2015.

Με τη βοήθεια βομβαρδισμών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μετά την 1η Αυγούστου, οι κυβερνητικοί προσπαθούν να εκδιώξουν και τους τελευταίους τζιχαντιστές. Πάνω από 300 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.800 έχουν τραυματιστεί μετά την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Σύρτης, ενώ δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τις απώλειες των εξτρεμιστών.

Το χάος στη Λιβύη ξεκίνησε μετά το κενό διοίκησης που άφησε η “δυτική” επέμβαση για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, με τους τζιχαντιστές και την Αλ Κάιντα να καταφέρνουν να ελέγξουν μεγάλες περιοχές σκορπώντας τον τρόμο. Μέτωπα με τους τζιχαντιστές υπάρχουν ακόμη σε Συρία, Ιράκ και Νιγηρία.

Βίντεο: William Whiteman για το Russia Today

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα