Τζιμπουτί: Η χώρα με τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο

Τζιμπουτί: Η χώρα με τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο
** FILE ** A US Military CH-46 "Frog" helicopter lands on the deck of the USS Mount Whitney, the command and control centre for a U.S.-led task force for the Horn of Africa as the ship circles in the Gulf of Aden in this Tuesday, Dec. 17, 2002 file photo. The U.S. military task force in the Horn of Africa was set up in 2002 to intercept al-Qaida suspects trying to escape from Afghanistan to Africa, but has found greater success in helping regional militaries and local people take care of themselves. The Combined Joint Task Force-Horn of Africa is based in Djibouti, a country the size of Massachusetts located on the Bab el Mandab strait where the Red Sea opens into the Indian Ocean. The country was a French colony, carved out of the Horn of Africa because of its strategic location and a natural, deep water harbor.(AP Photo/Karel Prinsloo) AP Photo/Karel Prinsloo

Η τρίτη μικρότερη χώρα της Αφρικής, με τους μόλις 950.000 κατοίκους, φιλοξενεί τους στρατούς των μεγαλύτερων δυνάμεων της υφηλίου, από ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σ. Αραβία, ενώ δική της βάση επιδιώκει να αποκτήσει εκεί και η Τουρκία

Του Γιώργου Σκαφιδά

Υπάρχουν χώρες ήσσονος «ακτινοβολίας», των οποίων άλλοι αγνοούν τη γεωγραφική θέση και άλλοι ακόμη και την ίδια την ύπαρξη. Το μικροσκοπικό Τζιμπουτί, με τους μόλις 950.000 κατοίκους, στο μακρινό Κέρας της Αφρικής, είναι μια τέτοια χώρα.

Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστό ως η «πατρίδα» του «Γουίλι του μαύρου θερμαστή», από το φερώνυμο τραγούδι του 1979 (σε στίχους Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου).

Για τους τυρβάζοντες περί τα γεωπολιτικά ωστόσο, η πάλαι ποτέ γαλλική αποικία του Τζιμπουτί ξεχωρίζει σήμερα, εν έτει 2018, όχι μόνο ως η τρίτη μικρότερη χώρα της Αφρικής αλλά και… ως η χώρα με τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο.

Οι Γάλλοι διατηρούν εκεί τέσσερις στρατιωτικές βάσεις (στις οποίες φιλοξενούν επίσης Γερμανούς και Ισπανούς στρατιώτες), οι Αμερικανοί δύο (από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ στην Αφρική, έναντι ενοικίου περίπου 63 εκατ. δολ. ετησίως), και οι Ιταλοί μία. Στο Τζιμπουτί όμως, έχουν στρατιωτικές βάσεις και υπερδυνάμεις της Ασίας όπως είναι η Κίνα και η Ιαπωνία. Οι μοναδικές βάσεις, μάλιστα, που έχουν το Πεκίνο και το Τόκιο στο εξωτερικό βρίσκονται στο Τζιμπουτί.

Η Κίνα ήταν η τελευταία που εγκαινίασε τη δική της ναυτική βάση στην αφρικανική χώρα μόλις τον περασμένο Αύγουστο (συμφωνώντας να πληρώνει ενοίκιο 20 εκατ. δολ. ετησίως), ενώ οι επενδύσεις που έχει κάνει το Πεκίνο στο Τζιμπουτί (σε υποδομές κ.α.) ξεπερνούν τα 12 δισ. δολ.

Βλέποντας τους Κινέζους να επεκτείνονται, οι Ιάπωνες εμφανίζονται τώρα να θέλουν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία τους εκεί.

Η Σαουδική Αραβία επίσης υπέγραψε πλήθος συμφωνιών με τη μικροσκοπική αφρικανική χώρα μόλις πριν τρεις εβδομάδες, μεταξύ άλλων και συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας ενώ ήδη προωθείται και πλάνο δημιουργίας σαουδαραβικής στρατιωτικής βάσης στο Τζιμπουτί.

Η Τουρκία θέλει επίσης να αποκτήσει δική της στρατιωτική βάση την περιοχή, στο πλαίσιο των σχεδίων για επέκταση της τουρκικής επιρροής στην αφρικανική ήπειρο. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εγκαινίασε σχετικά πρόσφατα, το Σεπτέμβριος του 2017, τουρκική στρατιωτική βάση στη Σομαλία (νοτίως δηλαδή του Τζιμπουτί), ενώ αρχής γενομένης από τον περασμένο Δεκέμβριο, το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει πλήρως (έχει επί της ουσίας «νοικιάσει» για τις επόμενες δεκαετίες) και μια πόλη-νησί-λιμάνι στο Σουδάν (βορείως δηλαδή του Τζιμπουτί) με την ονομασία Σουάκιν. Η Τουρκία «ακροβολίζεται» στο εμπορικά πολύτιμο Κέρας της Αφρικής, στην είσοδο και τις δυτικές ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, μπαίνοντας σφήνα στον άξονα μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Όσο για το Τζιμπουτί, αυτό δείχνει να ανταποδίδει το φλερτ προς τον τουρκικό παράγοντα. Μόλις πριν τρεις εβδομάδες, ο πρέσβης του Τζιμπουτί στην Άγκυρα δήλωσε ότι η χώρα του θα «καλωσόριζε» μια τουρκική στρατιωτική βάση εντός των συνόρων της, δίνοντας το πράσινο φως για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Το Τζιμπουτί προσπαθεί, προφανώς, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη γεωγραφικά πολύτιμη θέση του. Αν και μικροσκοπικό, τυχαίνει να βρίσκεται στην είσοδο της εμπορικής οδού που οδηγεί από τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Άντεν προς την Ερυθρά Θάλασσα, τη διώρυγα του Σουέζ και τη Μεσόγειο.

Κινέζοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες έχουν σπεύσει να εξασφαλίσουν στρατιωτική παρουσία εκεί για ακριβώς αυτόν το λόγο, ενώ φημολογείται ότι το ίδιο σχεδιάζει να κάνει και η Ινδία, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστοχώρο Politico. Με δεδομένο, βέβαια, ότι οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στο Τζιμπουτί είναι ανταγωνιστικές, η παρουσία τους εκεί μάλλον λειτουργεί ως δικλείδα διασφάλισης των ισορροπιών, και όχι ως θρυαλλίδα δυνητικά νέων εντάσεων.

(Φωτογραφία: AP /Karel Prinsloo)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα