Σαμαράς: Εγγυώμαι μειώσεις φόρων, αυτοί δε θα μοιράσουν ούτε ευρώ, αν είναι ευρώ

Σαμαράς: Εγγυώμαι μειώσεις φόρων, αυτοί δε θα μοιράσουν ούτε ευρώ, αν είναι ευρώ
Παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Ιntercontinental, Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Στις 25 η Ελλάδα δεν αποφασίζει για το παρελθόν” δήλωσε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ν.Δ, το οποίο χαρακτήρισε οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή εποχή. Μίλησε για μείωση φορολογίας χάρη στη βοήθεια χρέους μετά τη συμφωνία, με προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, με τον τίτλο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης το οποίο χαρακτήρισε οδικό χάρτη για τη μεταμνημονιακή εποχή παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αντιπαραθέτοντας την προσωπική του εγγύηση για σταδιακή και λελογισμένη μείωση της φορολογίας με τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες ταύτισε με το “κακό ριζικο” του κρατισμού και του λαϊκισμού.

Ο κ.Σαμαράς επανέλαβε τις δεσμεύσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015, σταδιακή μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και εγγύηση μισθών και συντάξεων, σημειώνοντας πως η απάντηση στο ερώτημα “πως θα τα μειώσεις όλα αυτά χωρίς να δημιουργήσεις ελλείμματα” είναι: Με τη βοήθεια του χρέους που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα μόλις ολοκληρώσει τη νέα συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή. “Με αυτή οι στόχοι για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών θα πέσουν αισθητά και επομένως θα υπάρχουν περιθώρια” δήλωσε.

“Αυτό όμως μπορεί να το κερδίσει μόνο μία υπεύθυνη κυβέρνηση ως ανταμοιβή των θυσιών του ελληνικού λαού, χωρίς σύγκρουση με τους εταίρους και αναταράξεις όλων των ειδών, όχι μία ανεύθυνη πολιτική με μονομερείς ενέργειες και συγκρούσεις” πρόσθεσε.

“Όσοι βρίσκονται σε γραμμή ρήξης με την Ευρώπη δε θα πάρουν βοήθεια χρέους, δε θα αφήσουν τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, δε θα αφήσουν περιθώριο να μοιράσουν ούτε ένα ευρώ -αν είναι ευρώ. Θα φτάσουν στην ανάγκη να ζητούν απελπισμένα χρήματα από εκείνους με τους οποίους συγκρούονται”, προέβλεψε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο δρόμος που προτείνει η Ν.Δ είναι ο δρόμος της πραγματικής ελπίδας και της πραγματικής αλλαγής και ότι “απαραίτητη προυπόθεση ειναι να παραμείνει η πατρίδα μας στην ενωμένη Ευρώπη, να μην παίζεις την Ελλάδα στα ζάρια”.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διάθεση τιμωρητικής ψήφου και να εστιάσει την ατζέντα των εκλογών στο διακύβευμα για το μέλλον, αλλά και προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους πέραν της παραδοσιακής βάσης της Ν.Δ οι οποίοι φοβούνται το απρόβλεπτον των εξελίξεων, ο κ.Σαμαράς τόνισε: “Στις 25 η Ελλάδα δεν αποφασίζει για το παρελθόν, για κόμματα και παρατάξεις. Ως έθνος να αποφασίσουμε ποια Ελλάδα θέλουμε, να ξεκολλήσουμε επιτέλους από νοοτροπίες που μας κράτησαν πίσω και ιδεοληψίες που στον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο έχουν καταργηθεί τελείως ή να μείνουμε αλυσοδεμένοι στο χρεοκοπημενο χθες”.

Παρομοίασε μάλιστα την Ελλάδα πριν τις κάλπες με το Σίσυφο της αρχαίας μυθολογίας, που έφτανε στην κορυφή και ύστερα κατρακυλούσε. Όρισε τα διλήμματα των εκλογών ως εξης: Ανάπτυξη με Ευρώπη ή στασιμότητα και χρεοκοπια. Εθνική στρατηγική ή εθνική απομόνωση. Ο Έλληνας να διαλέξει το αύριο που μπορεί ή το χθες που τον πρόδωσε.

Ο κ.Σαμαράς τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ συνοψίζεται στις λέξεις “τομές, μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα παντού, ανάπτυξη παντού” και αντιπαρέβαλε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

“Εμείς θέλουμε το μέλλον στα χέρια των Ελλήνων και αυτοί θέλουν παντοδυναμία του κρατισμού με χρήματα που το κράτος δεν έχει ή δανεικά που κανείς δε δανείζει. Ο δικος τους δρόμος οδηγεί στην ανακύκλωση της φτώχειας και της μιζέριας, σε λαό δημοσίων υπαλλήλων που θα εξαρτώνται από τις επιταγές του κράτους”.

Τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός με ορίζοντα πενταετίας- Τι είπε για τα δυομιση χρόνια διακυβέρνησης

Το γενικό πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδίου που παρουσίασε ο κ.Σαμαράς ήταν βασισμένο στο σχέδιο που παρουσίασε και πριν τις ευρωεκλογές, με πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ στα 54 δισ και 770.000 νέες θέσεις εργασίας με ορίζοντα το 2021.

“Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα φτάσει στα προ κρίσεως επίπεδα σε ΑΕΠ και απασχόληση. Κάθε ημέρα από εδώ και εμπρός θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Πράγμα που δεν έγινε στην Αργεντινή που το 2002 πτώχευσε και σήμερα ακόμη ταλαιπωρείται”, είπε. Παρουσίασε μία εικόνα τολμηρών και αποδοτικών μεταρρυθμίσεων παντού τα τελευτάια δυόμιση χρόνια και τόνισε πως ήδη έγιναν και φοροελαφρύνσεις, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που παρατάθηκε και φόρους που η ίδια η κυβέρνηση είχε επιβάλλει.

Στο επέκεινα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι από το 2015 θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και αυτή τη φορά εξειδίκευσε το στόχο, αναφέροντας ότι η μείωση θα είναι τέτοια ώστε τελικά να αποφέρει έσοδα στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που είναι σήμερα ο στόχος.

Επανέλαβε αλλά χωρίς αναλυτικότερο χρονοδιάγραμμα το στόχο για μείωση του ανώτατου συντελεστή εισοδήματος στο 33% από 42% που είναι σήμερα και του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 15%, τονίζοντας πολλές φορές ότι αυτό ειναι αναγκαίο για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς οι γείτονες μας έχουν χαμηλότερη φορολογία.

Έκανε λόγο για επέκταση της φορολογικής έκπτωσης που ισχύει στα εισοδήματα και στις ατομικές επιχειρήσεις και τα ελευθέρα επαγγέλματα, για δυνατότητα καταβολής ΦΠΑ μόνο όταν πληρωθεί το τιμολόγιο για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι δύο εκ ευρώ και για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 20.000 ευρώ

Προανήγγειλε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία. Ανήγγειλε επίσης κινητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων στα πρότυπα του Βελγίου και της Ιταλίας.

“Διευκολύναμε τις νέες προσλήψεις με γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και θα προχωρήσουμε κι άλλο”, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε εξορθολογισμό της συνδικαλιστικής νομοθεσίας και σχολίασε: “Ξέρω εδώ θα έχω αναταράξεις. Δε με ενδιαφέρει, θα κάνω το σωστό. Θελω πλήρη προστασία των συνδικαλιστικών ελευθεριών, αλλά όχι ασυδοσία.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα