Χουλιαράκης: Αντλούμε διδάγματα από τα λάθη της τριετίας 2012-2014

Χουλιαράκης: Αντλούμε διδάγματα από τα λάθη της τριετίας 2012-2014
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο 7,25% του ΑΕΠ τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Η κυβέρνηση έλαβε μαθήματα οικονομικής ιστορίας από τους λανθασμένους μακροοικονομικούς σχεδιασμούς της τριετίας 2012-2014 τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Χουλιαράκης και διαβεβαίωσε ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα θα επιτρέψουν στην σημερινή κυβέρνηση να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Με αφορμή την κύρωση του απολογισμού του οικονομικού έτους 2013 ο κ. Χουλιαράκης άσκησε σκληρή κριτική στο “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου χαρακτηρίζοντάς το αντιπαράδειγμα στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Καταλόγισε, μάλιστα την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αδιέξοδη οικονομική πολιτική λέγοντας ότι  έσφιξε υπερβολικά «τα λουριά» στην αρχή της θητείας της και στο τέλος τα χαλάρωσε προ των ευρωεκλογών για να μαζέψει ψήφους. «Τα μελλοντικά βιβλία οικονομικής ιστορίας θα αναφέρουν ότι η προκυκλική δημοσιονομική πολιτική, με την επιθετικότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, οδηγεί σε βάθεμα και όχι σε έξοδο από την ύφεση» είπε και υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,75% που επετεύχθη το 2014 ήταν «απελπιστικά χαμηλό» για να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση.

Ο κ. Χουλιαράκης αξιοποίησε, μάλιστα, την παραδοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στα λάθη της οικονομικής πολιτικής της περιόδου. «Χαίρομαι που ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι είχε γνώση της λανθασμένης πολιτικής αλλά αναρωτιέμαι γιατί αυτό δεν επηρέασε τη διαπραγμάτευση» είπε σκωπτικά ο κ. Χουλιαράκης.

«Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να αντισταθμίζεται από αντίστοιχα μέτρα επέκτασης και το δικό μας μέτρο ενσωματώνει τέτοια μέτρα με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους» αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Χαρακτήρισε, μάλιστα, μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης τον καθορισμό χαμηλότερων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 7,25% του ΑΕΠ. Πρόκειται για  μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης η οποία απεγκλωβίζει την ελληνική οικονομία από το φαύλο κύκλο της προκυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής και μαζί με την αναδιάρθρωση του χρέους επιτρέπει την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση» είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα