Γκάζια στη διαπραγμάτευση, ενώ ο χρόνος τελειώνει

Γκάζια στη διαπραγμάτευση, ενώ ο χρόνος τελειώνει
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρεί από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών με αντικείμενο τον συντονισμό για την εφαρμογή του προγράμματος, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών, συναντούν Τσακαλώτο, Σταθάκη το απόγευμα. Μάχη με τον χρόνο για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα που στερούν από την Αθήνα τη δόση. Πως κινούνται οι διαβουλεύσεις για κόκκινα δάνεια, ρύθμιση 100 δόσεων και ισοδύναμα αντί του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ρυθμούς “κουαρτέτου” κινείται και επισήμως από σήμερα η κυβέρνηση και δη το οικονομικό επιτελείο, καθώς κατέφθασαν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών για έναν ακόμη καθοριστικό γύρο διαπραγμάτευσης.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της παρά μόνο έξι μέρες για να συμφωνήσει με τους δανειστές (το Eurogroup έδωσε προθεσμία να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες έως τη Δευτέρα), ο χρόνος μόνο σύμμαχος δεν αποδεικνύεται στην τρέχουσα συγκυρία.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να συμπυκνώσει χρόνους και να κλείσει ταχύτατα όλα τα ανοιχτά μέτωπα σε ό,τι αφορά την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, ώστε να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ και αυτόματα να περάσει στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη δέσμη, η υλοποίηση της οποίας θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για δράσεις που θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί και για τον λόγο αυτό, το βάρος που καλείται να σηκώσει το οικονομικό επιτελείο είναι τεράστιο. Το πρώτο “crash test” με τους επικεφαλής των δανειστών θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα. Τους ξένους τεχνοκράτες θα συναντήσουν οι κ. κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επιχειρώντας να περάσουν στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας. Ο υπουργός Οικονομικών γυρίζει αυτή την ώρα από το Λονδίνο όπου βρέθηκε χθες (είχε μπαράζ επαφών με ξένους επενδυτές) για να υποδεχθεί, μαζί με τον Γ. Σταθάκη, τους επικεφαλής των δανειστών.

Κόκκινα δάνεια

Μέρος της απόστασης που χωρίζει Αθήνα και δανειστές στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φέρεται πως έχει διανυθεί.

Το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την προστασία του 50% των κόκκινων στεγαστικών δανείων και αναμένεται να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ρύθμιση 100 δόσεων

Με την κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ρύθμισης των 100 δόσεων, η Αθήνα επιχειρεί με νέες προτάσεις να φτάσει πιο κοντά στην προσέγγιση των δανειστών.

Τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να προσανατολίζεται σε σταδιακό περιορισμό του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, σε πρώτη φάση στις 20 ημέρες και στη συνέχεια στις 10 ημέρες. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση έναντι εκείνης των δανειστών που πιέζουν για απώλεια της ρύθμισης από την επόμενη κιόλας ημέρα μιας νέας ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την έτερη καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης, την αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων ώστε να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιμένει στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών, ακόμη κι αν εντείνονται οι αντιδράσεις από φορείς της αγοράς και παραμένουν τα νομικά κωλύματα λόγω της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα