Το στοίχημα του πολλαπλού ενεργειακού κόμβου
Ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι σύντομα (τις επόμενες μέρες και μήνες, είπε χαρακτηριστικά) θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, θέτοντας ως στόχο να καταστεί η χώρα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος.
- 24 Μαΐου 2017 16:06
Ο κ. Τσίπρας κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενταγμένης όπως είπε στην προσπάθεια επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις προοπτικές της χώρας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και στις επενδυτικές δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ενεργειακοί κολοσσοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος της ΕΔΕΥ, ενώ επίκειται και αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις.
Αναφερόμενος στις αυριανές υπογραφές των συμβάσεων για 3 οικόπεδα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την εξέλιξη σημαντική και τόνισε πως ταυτόχρονα “προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί”.
Παρόλα αυτά επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, μη θέλοντας να ταυτισθεί με τον τρόπο που είχε χειριστεί η προηγούμενη κυβέρνηση το θέμα των πετρελαίων, η οποία και το είχε εντάξει στο success story για ανάταξη της οικονομίας. «Μια σοβαρή κυβέρνηση θα ήθελε να ανακοινώνει πράγματα που έχουν συμβεί. Όχι σαν κάτι προκάτοχους του κ. Σταθάκη που είχαν μιλήσει για εκατομμύρια βαρέλια. Εμείς δεν ανακοινώνουμε πράγματα, πριν αυτά συμβούν, και ολοκληρωθούν», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ενέργεια και ο ενεργειακός σχεδιασμός αποτελούν αιχμή του δόρατος και αναπτυξιακό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας. Σε αυτά τα πλαίσια, μπορούν να υπηρετήσουν τους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης, που είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Θέλουμε να γίνουμε πολλαπλός ενεργειακός κόμβος», τόνισε ο πρωθυπουργός. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές hub όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια. «Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος δεν μπορούν παρά να περνούν από την Ελλάδα», τόνισε.
«Κλειδί» για τις διεθνείς μας σχέσεις τα ενεργειακά
Περίοπτη θέση κατέχει η ενέργεια στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, είτε αφορά στις σχέσεις Ελλάδας με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ, είτε τις σχέσεις μας με την Ιταλία, την Τουρκία κλπ, σημείωσε ο πρωθυπουργός , ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη – με ταχύτατους ρυθμούς – εξέλιξη των έργων για τον TAP, στην αναβάθμιση του σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα αλλά και στο τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε πολλά μέρη της χώρας.
Σε διπλωματικό επίπεδο, είπε ο κύριος Τσίπρας, προχωρούν έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med με το Ισραήλ, ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο κάθετος άξονας IGB, η ηλεκτρική διασύνδεση των δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω της Κρήτης.
Αλλαγή στα τιμολόγια
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη διεύρυνση κοινωνικών τιμολογίων, καθώς και άλλα μέτρα με στόχο την ελάφρυνση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Όλοι μας γίναμε μάρτυρες των υψηλότερων λογαριασμών της ΔΕΗ τελευταία, είπε ο κ. Τσίπρας. Η αιτία, όπως την προσδιόρισε, είναι η αύξηση της τάξης του 9% στην κατανάλωση που σημειώθηκε λόγω ψύχους το χειμώνα, η οποία επιβάρυνε αναντίστοιχα τους λογαριασμούς, λόγω του ότι οι πολίτες άλλαξαν κλιμάκιο και πλήρωσαν για όλο του ρεύμα ακριβότερα.
Όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα εξετάσει εκ νέου τα τιμολόγια του ρεύματος, με αλλαγή των κλιμακίων, δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Με βάση τις διασυνδέσεις των νησιών που θα πραγματοποιηθούν και τις αλλαγές στο σχετικό πλαίσιο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μηδενισμό (ή σχεδόν μηδενισμό) των ΥΚΩ και μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μέχρι το 2020, εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Έρχεται το νέο «Εξοικονομώ»
Μέσα στον Ιούνιο θα προκηρυχτεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το προηγούμενο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, θα αφορά το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων, αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.
Αιχμές για ΔΕΗ, έπαινοι για ΕΛΠΕ
Εν τω μεταξύ, αιχμές άφησε ο πρωθυπουργός για τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη. Ερωτηθείς για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του κ. Παναγιωτάκη ως προς την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, απάντησε χαρακτηριστικά: “Ο καθένας έχει έναν ρόλο. Ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που η ΔΕΗ έχει συμφέρον να διαχειρισθεί. Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτός που διαπραγματεύεται με θεσμούς, ούτε αυτός που παράγει πολιτική. Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Ω εκ τούτου θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα”.
Ερωτηθείς σχετικά με την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΠΕ και με αφορμή τη φημολογία που αναπτύχθηκε σε σχέση με τα κίνητρα του ιδιώτη μετόχου Paneuropean τόνισε ότι η εταιρεία έχει κέρδη ρεκόρ και διοίκηση που αποδίδει.
Μάλιστα, για τη διοίκηση των ΕΛΠΕ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”.
Παράλληλα, για το Ελληνικό τόνισε ότι υπήρχε χάος και πλέον δρομολογούνται οι διαδικασίες με σεβασμό στο Νόμο και το Σύνταγμα.
“Και στις δυο περιπτώσεις (ΕΛΠΕ, Ελληνικό) έχουμε θετικές εξελίξεις και δρομολογούνται διαδικασίες που ήταν κολλημένες για χρόνια”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, σημειώνοντας ότι υπάρχει διαπραγμάτευση με την εταιρεία και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την οδό της νομιμότητας.