Μια διαφωνία πληρωμένη ακριβά

Μια διαφωνία πληρωμένη ακριβά
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde, waits to greet British Prime Minister David Cameron, before a round table meeting at the IMF, Thursday, Jan. 15, 2015 in Washington. (AP Photo/Alex Brandon) AP

Ο χρόνος που εξαντλείται για την Ελλάδα, τα σενάρια εκλογών και μια σύγκρουση που για να λυθεί απαιτείται παράδοση άνευ όρων για άλλη μια φορά

Η γερμανική επιθυμία για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η απόφαση του Ταμείου να μην επαναλάβει το λάθος του 2010, να βάλει τα χρήματα του δηλαδή χωρίς τα στοιχεία να δείχνουν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ήταν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα παιχνίδι με το χρόνο σε βάρος της Ελλάδας.

Με την αξιολόγηση να σέρνεται και τις πιέσεις για εκ των προτέρων νομοθέτηση σκληρών μέτρων, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα αρθεί το αδιέξοδο και τι θα σημαίνει η άρση του.

Ακόμα και η συζήτηση για συνέχεια χωρίς το ΔΝΤ (κάτι που η Λαγκάρντ δεν επιθυμεί για τους δικούς της λόγους), κρύβει πολλές παγίδες, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχαμε μέτρα δια χειρός Σόιμπλε και λύση για το χρέος κάπου στο μακρινό μέλλον.

Και οι εκλογές; Μπορεί στη Δημοκρατία να μην υπάρχουν αδιέξοδα και τα εκλογικά σενάρια να φουντώνουν, αλλά όσον αφορά την οικονομία, την εξάντληση των πολιτών, την υπερφορολόγηση, τα κόκκινα δάνεια και τις επενδύσεις, που δεν έρχονται, οι εκλογές δεν μπορούν να βοηθήσουν σε κάτι.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν θα είχε το χρόνο να διαχειριστεί τις συνέπειες της διαφωνίας των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, διαφωνίας, που στην πραγματικότητα κρύβει την απροθυμία για μια γενναία λύση, λόγω πολιτικού κόστους από τη μια πλευρά και την αδυναμία, λόγω καταστατικού, της επανάληψης ενός μεγάλου λάθους από την άλλη.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα