Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο NEWS247: Οι Γερμανοί φοβούνται ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω
Ο κ. Κελέμης δήλωσε αισιόδοξος γιατί όπως δήλωσε: "Οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν πάντα ισχυρές και βλέπω παρόλα τα αρνητικά δημοσιεύματα ότι οι σχέσεις των δύο λαών βελτιώνονται μέρα με τη μέρα"
- 25 Αυγούστου 2013 10:02
Στα γραφεία του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου Αθηνών είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με το Γενικό του Διευθυντή, Δρ. Αθανάσιο Κελέμη. Μαζί του μιλήσαμε για θέματα που σχετίζονται με το επιμελητήριο. Παράλληλα μας διαφώτισε για το πως μας βλέπουν οι Γερμανοί πολίτες στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Πόσες εταιρίες Γερμανικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τι κύκλο εργασίας έχουν;
Έχουμε γύρω στις 170 εταιρίες. Ο κύκλος εργασιών αυτών των εταιριών κυμαίνεται στα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ και απασχολούν 36.000 ανθρώπους.
Καμία από αυτές τις εταιρίες δεν αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Απεναντίας έχουμε ορισμένες από αυτές που εν μέσω της κρίσης επένδυσαν στην Ελλάδα.
Παρ’ όλο που η χώρα βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια δεν έχουμε παράδειγμα εταιριών που εγκατέλειψαν τον ελλαδικό χώρο,όπως μπορεί να συμβαίνει με άλλες εταιρίες που έχουν έδρα κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.
Ποιές είναι οι αρμοδιότητες του επιμελητηρίου; Έχετε επηρεαστεί από τη κρίση;
Το επιμελητήριο απαριθμεί αυτή τη στιγμή γύρω στα 830 μέλη. Αυτά είναι πρωτίστως από την Ελλάδα.
Έχουμε 100 μέλη που έχουν την έδρα τους στη Γερμανία, οι υπόλοιπες βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο.
Από αυτές τις 730, οι 180 δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Το επιμελητήριο έχει ένα παράρτημα στη συμπρωτεύουσα από το 1984.
Εν μέσω της κρίσης αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί. Αυτό οφείλεται στην τάση των υγιών Ελληνικών εταιριών οι οποίες προσβλέπουν σε αγορές του εξωτερικού.
Έχουμε νέες εταιρίες από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έγιναν μέλη στο επιμελητήριο. Προσδοκούν στην υποστήριξη μας σε μια προσπάθεια που κάνουν ώστε να προσεγγίσουν νέες αγορές του εξωτερικού όπως αυτήν της Γερμανίας.
Είμαστε ο επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα σχεδόν όλων των εκθεσιακών φορέων της Γερμανίας. Εκθέσεις για παράδειγμα που λαμβάνουν χώρα στο Μόναχο, στο Βερολίνο, στο Ανόβερο, στη Κολωνία συντονίζονται από εμάς.
Στο επιμελητήριο έχουμε δημιουργήσει ένα πακέτο υπηρεσιών. Όσα από τα μέλη ή μη μέλη θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτές τις εκθέσεις, εμείς τους παίρνουμε στην κυριολεξία από το χέρι για να τους βοηθήσουμε.
Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε δίπλα του σε όλη τη διαδικασία. Την διαδικασία των logistics, την κράτηση των ξενοδοχείων, μεταφορά από το ξενοδοχείο στην έκθεση, το στήσιμο του περιπτέρου τους ,το ανθρώπινο δυναμικό.
Είναι “τραυματισμένη” η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό; Πως βλέπουν οι Γερμανοί πολίτες όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα;
Έχει γίνει πολύ μεγάλη ζημία από τα μίντια τα τελευταία δυο τρία χρόνια. Αυτό συμβαίνει και από τις δυο μεριές. Μας παρουσιάζουν σαν τεμπέληδες πάρα πολλά δημοσιεύματα. Ωστόσο το κλίμα έχει αλλάξει τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Υπάρχουν συχνά δημοσιεύματα και τοποθετήσεις ειδικών για το θέμα της Ελλάδας ωστόσο αυτή η επιθετικότητα δεν υφίσταται πια απέναντι στην χώρα.
Αυτή η επιθετικότητα βεβαίως άφησε και κατάλοιπα στον κόσμο ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε εναντιωθεί απέναντι μας, δεν ήθελε να ακούσει άλλο για την Ελλάδα.
Για δυο συναπτά έτη στην ατζέντα των ειδήσεων κατείχαμε την πρώτη θέση.
Συνέχεια του προβάλανε την Ελλάδα με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πει δε θέλω να ακούσω άλλο, δε με ενδιαφέρει άλλο.
Σήμερα έχει μείνει κάτι στο Γερμανό το οποίο τον εμποδίζει να δει την Ελλάδα κανονικά και τον πολίτη όπως είναι.
Αυτό πρέπει να το δουλέψουμε, δε μπορεί να μείνει έτσι.
Προσωπικά είμαι αισιόδοξος γιατί οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν πάντα ισχυρές και βλέπω παρόλα τα αρνητικά δημοσιεύματα ότι οι σχέσεις των δύο λαών βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.
Βελτιώνονται με θετικές και αντικειμενικές ειδήσεις γύρω από την Ελλάδα. Μπορεί να πουλάνε οι ειδήσεις όπως “τυφλοί ταξιτζήδες” ωστόσο ειδήσεις όπως “σήμερα η Ελλάδα έχει 1,3 εκατομμύρια άνεργους” δεν μεταφέρονται με τον τρόπο που θα έπρεπε στη Γερμανία.
Τι είναι αυτό που χρειάζεται για να επενδύσουν Γερμανικές εταιρίες στην Ελλάδα;
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισκέφτηκε το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο. Τι έμεινε από αυτή τη συνάντηση;
Η επίσκεψη του,μας τίμησε ιδιαίτερα και έδωσε ένα συμβολισμό. Ο Σόιμπλε είναι ένας κατ΄ εξοχήν Ευρωπαίος Γερμανός πολιτικός ανεξάρτητα από την εικόνα που έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Τίμησε την επιχειρηματικότητα και την προσπάθεια που κάνει η ελληνική πραγματική οικονομία να σταθεί πάλι στα πόδια της.
Το feedback που πήραμε ήταν θετικό. Με την επίσκεψη του ανακοίνωσε ότι η Γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα η KfW θα συμμετέχει στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο με 100 εκατομμύρια ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι μικρό ωστόσο έχει ένα τεράστιο συμβολισμό.
Αυτό μας δείχνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ναι μεν είναι αυστηρή, δηλαδή λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να τα τηρήσει τα συμφωνηθέντα αλλά από την άλλη είναι και η μόνη χώρα που υποστηρίζει την Ελληνική οικονομία με τέτοιες δράσεις.
Πιστεύεται ότι φοβούνται μια ήττα της δικομματικής σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;
Το φοβούνται επειδή δεν ξέρουν ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Γερμανοί πολιτικοί πιστεύω νιώθουν φόβο καθώς δεν έχουν δείγματα γραφής από την αξιωματική αντιπολίτευση. Πιστεύουν ότι ορισμένες από τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ γυρνάνε την Ελλάδα πίσω στο παρελθόν.
Ποιες οι πρωτοβουλίες του επιμελητηρίου στον τομέα της εκπαίδευσης;