Η ΝΔ μετρά Eurogroup και ‘χαμένες ευκαιρίες’

Η ΝΔ μετρά Eurogroup και ‘χαμένες ευκαιρίες’
Meeting of the Political Committee of New Democracy in Athens on October 4, 2016 / 4 , 2016 SOOC

Και ρίχνει το βάρος της στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της ανάδειξης του άλλου δρόμου που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το «φιάσκο» του Eugogroup της Δευτέρας έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να εντείνει την επιθετική ρητορική της κατά της κυβέρνησης και να αντικαταστήσει τους σχετικά μετρημένους τόνους με παράλληλες αιχμές προς τους δανειστές που είχε κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμονές της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η αδυναμία του Eurogroup να εκπέμψει λευκό καπνό και να παραπέμψει τη συνολική συμφωνία για τον ερχόμενο μήνα τουλάχιστον εξέπληξε αν δεν αιφνιδίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τις προηγούμενες μέρες είχε εστιάσει κυρίως στο να αποδομήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να οικειοποιηθεί τυχόν ρύθμιση του χρέους.

Πλέον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι «αλλεπάλληλες αποτυχίες» της κυβέρνησης τόσο στο ζήτημα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και στην εκταμίευση δόσεων εδώ και ένα χρόνο θα εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, ενώ θα διογκωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Τούτων δοθέντων και συνυπολογίζοντας την εκτίμηση γαλάζιων στελεχών ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη μια θετική πορεία των εσόδων, στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι δεν θα είναι εύκολη η εξεύρεση ταμειακών διαθέσιμων για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τον Ιούνιο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο από το Μοσχάτο επαναφέρουν στη δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το γεγονός ότι όπως σημειώνουν φορτωθήκαμε ένα τέταρτο μνημόνιο με επώδυνα μέτρα ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 14,2 δις. Ο οικονομικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «κύκλο χαμένων Eurogroup» αναφερόμενος στα τελευταία 6 Eurogroup από το Δεκέμβριο του 2016. Η ανάγνωση αυτή των οικονομικών εξελίξεων σε συνδυασμό με εκτιμήσεις όπως αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια ότι δεν θα υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος πριν από τις γερμανικές εκλογές ωθούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «τραγικά αδιέξοδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να κάνει μια εφ’ όλης της ύλης παρέμβαση για τις τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις από του βήματος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ χτες έθεσε ως ένα από τα βασικά στοιχήματα του κόμματός του «να κερδίσουμε ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών. Να πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος». 

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα