‘Κοκτέιλ’ φόρων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

‘Κοκτέιλ’ φόρων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συζήτηση του δεύτερου ν/σ με τα προαπαιτούμενα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Την ετυμηγορία των δανειστών για μέτρα 1,8 δισ. ευρώ αναμένει η κυβέρνηση. Όλη η επώδυνη λίστα. Στην τελική ευθεία για συμφωνία έχουν εισέλθει οι διαβουλεύσεις

Στην καρδιά της διαπραγμάτευσης εισέρχονται σήμερα κυβέρνηση και δανειστές, μετά τη μικρή διακοπή των διαβουλεύσεων την Τρίτη κι ενώ οι δύο πλευρές έλαβαν τον απαραίτητο για ανασύνταξη δυνάμεων χρόνο.

Οικονομικό επιτελείο και κουαρτέτο επιστρέφουν ξανά σε θέση μάχης, με στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη “κλειδώσει” τα δύο τρίτα του πακέτου μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία και απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 3% του ΑΕΠ για την τριετία 2016-2018. Από τα 5,5 δισ. ευρώ, έχει ήδη διαφανεί σύγκλιση σε μέτρα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ αυτό που μένει είναι να οριστικοποιηθούν και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από έμμεσους φόρους και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από περικοπές δαπανών.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει στους δανειστές τη μακρά λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα των 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία και συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα φόρων, η εφαρμογή του οποίου αυξάνει κατακόρυφα τις επιβαρύνσεις για χιλιάδες νοικοκυριά και καταναλωτές. Για όλα αυτά, αναμένεται σήμερα η ετυμηγορία του κουαρτέτου, το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί για το περιεχόμενο της καυτής λίστας.

Οι πληροφορίες θέλουν στον κατάλογο των νέων μέτρων που θα τεθούν προς συζήτηση από κυβέρνηση και δανειστές εντός των επόμενων ωρών, να περιλαμβάνονται:

– Απόσυρση του ειδικού τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ και αντικατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα που θα συνδέονται με τις δραστηριότητες του οργανισμού.

– Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, με την τιμή της αμόλυβδης να αυξάνεται κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο (αν συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ). Για την ώρα δεν προβλέπεται επιβάρυνση σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης.

– Αύξηση στη φορολογία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αλλά και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

– Αύξηση ειδικών φόρων στα τσιγάρα.

– Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία.

– Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές των εταιρειών.

Την ανάγκη για νέα φοροκαταιγίδα “επικύρωσαν” με τα λεγόμενά τους, το βράδυ της Τρίτης, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας και οι δύο – μετά το πέρας της συνάντησής τους – στο Βερολίνο πως “παρά την πρόοδο, ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε”. Και όλα αυτά, την ώρα που η στάση του Ταμείου απέναντι στο ελληνικό ζήτημα συνεχίζει να διχάζει, εκτός από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα