Νέα κίνηση από την Σκωτία για την ανεξαρτησία της

default image

Δημόσιο διάλογο για το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, ανακοίνωσε η Νίκολα Στέρτζον

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία, με τη μορφή της διαβούλευσης, υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι το Brexit άλλαξε τα δεδομένα που υπήρχαν στη χώρα όταν το 2014 η Σκωτία ψήφισε κατά της απόσχισης.

“Το Brexit θέτει εκ νέου το ζήτημα της ανεξαρτησίας, που θα μας επιτρέψει να πάρουμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας”, είπε η Στέρτζον σε βουλευτές του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, του οποίου ηγείται. Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός τόνισε ότι η διαβούλευση θα γίνει μέσω διαδικτύου, με στόχο να συμμετάσχουν 2 εκατ. άτομα ή περίπου το ήμισυ του εκλογικού σώματος. Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

“Πιστεύω ότι είναι σωστό το κόμμα μας να ξεκινήσει τώρα μια νέα συζήτηση για την ανεξαρτησία. Θα είναι μια νέα συζήτηση, όχι μια επανάληψη του 2014”, επεσήμανε.

Οι Σκωτσέζοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι για το θέμα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, το 54% είναι κατά της ανεξαρτησίας και το 46% υπέρ. Στο δημοψήφισμα που είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια, το 55% είχε ψηφίσει κατά και το 45% υπέρ.

Η Στέρτζον δήλωσε ότι περιμένει οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας να αυξηθούν μόλις καταστούν σαφή τα αποτελέσματα του Brexit, υποστηρίζοντας ότι η αδυναμία του Εργατικού Κόμματος ως αξιωματική αντιπολίτευση, ανοίγει το δρόμο στους Συντηρητικούς να είναι στην εξουσία τις επόμενες δεκαετίες.

Χαρακτήρισε, επίσης, “απερίσκεπτη και ανεύθυνη” την αποτυχημένη κίνηση της κυβέρνησης των Συντηρητικών να προετοιμαστούν για το Brexit και προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματά του θα βλάψουν σοβαρά την οικονομία της Σκωτίας.

“Δεν είμαι διατεθειμένη να σταθώ και να το παρακολουθήσω χωρίς να παλέψω”, σημείωσε η Στέρτζον, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει επιπλέον εξουσίες από το Λονδίνο, ώστε να διατηρήσει τους δεσμούς της με την ΕΕ για να βοηθηθούν τα πανεπιστήμια και οι επιχειρήσεις. 

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε με ποσοστό 52% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η Σκωτία τάχθηκε σε ποσοστό 62% υπέρ της παραμονής στην Ένωση. Έκτοτε η Στέρτζον δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει πως η επιλογή να διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, έπειτα από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2014, βρίσκεται “στο τραπέζι”. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό απαιτείτε συναίνεση από τη βουλή της Βρετανίας.

Πηγή: France24

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα