Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ: Τουλάχιστον 1000 άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι

Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ: Τουλάχιστον 1000 άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩ ΣΤΑ ΜΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΧΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Ζητήματα δεοντολογίας, συγκέντρωσης των μέσων αλλά και συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων θέτει μιλώντας στο NEWS247 o πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Σταμάτης Νικολόπουλος και κάνει λόγο για τρομακτικό αριθμό ανέργων

Νέο τηλεοπτικό σκηνικό διαμορφώνεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από μια μαραθώνια διαδικασία 66 ωρών, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Δύο παλιοί και δύο νέοι στο μιντιακό τοπίο επιχειρηματίες (Αλαφούζος, Κυριακού, Καλογρίτσας, Μαρινάκης) είναι οι “καναλάρχες” που απέκτησαν τις τέσσερις πολυπόθητες τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας καταβάλλοντας συνολικό τίμημα που άγγιξε τα 246 εκατομμύρια ευρώ, ποσό εξέπληξε όχι μόνο τους ανταγωνιστές τους αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει ότι “ως και το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη της κοινωνίας που το έχει ανάγκη”.

Την ίδια ώρα σε δύσκολη θέση βρίσκονται τα κανάλια που έμειναν εκτός, με τους εργαζόμενους να αγωνιούν την επόμενη μέρα. Μιλώντας στο NEWS247, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Σταμάτης Νικολόπουλος, εκτιμά πως τουλάχιστον 1000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα χωρίς εργασία. “Είναι τρομακτικός ο αριθμός και δυστυχώς μπορεί να είναι πολύ περισσότεροι” σημειώνει.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων είχε εκφράσει ενστάσεις επί της διαδικασίας αδειοδότησης ήδη από την δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου. “Αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητούμε τη νομιμότητα της διαδικασίας – άλλωστε από τη στιγμή που κάποια επιχειρηματικά σχήματα έλαβαν μέρος σημαίνει ότι την αποδέχτηκαν και την νομιμοποίησαν- ούτε παραβλέπουμε το γεγονός ότι μετά από 27 χρόνια έπρεπε να δοθεί μια λύση στο τηλεοπτικό τοπίο” εξηγεί ο κύριος Νικολόπουλος και προσθέτει: “Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα θετικό γεγονός, που είναι η τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου 27 χρόνια με 4 τηλεοπτικές άδειες. Πρέπει όμως παράλληλα να δούμε τα ζητήματα δεοντολογίας, συγκέντρωσης των μέσων και συνθηκών εργασίας που προκύπτουν συν το μεγάλο ζήτημα που είναι ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μας θα βρεθούν αύριο στο δρόμο, διότι μέσα στους επόμενους μήνες κάποια κανάλια είναι πιθανό να σταματήσουν τη λειτουργία τους, το απεύχομαι αλλά είναι πιθανό να συμβεί. Αυτό έχει να κάνει και με τους εργαζόμενους και με την πολυφωνία”.

Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίαςμε τη συμμετοχή της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπων των μετόχων του Mega Channel για τα οφειλόμενα σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά Ταμεία, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

 

Ερωτηθείς για το πώς θα κινηθεί η ΕΣΗΕΑ μέσα στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ο κύριος Νικολόπουλος σημαίνει πως άμεση προτεραιότητα της Ένωσης Συντακτών είναι οι συνάδελφοί που δεν πρέπει να βρεθούν στο δρόμο. “Θα βρούμε τρόπους να διασφαλιστούν οι θέσεις και οι συνθήκες εργασίας. Θα συζητήσουμε και με τους επιχειρηματίες και με την κυβέρνηση. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω τουλάχιστον τώρα που μπήκε το πρόβλημα πάνω στο τραπέζι και δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν το βλέπει να βρεθούν λύσεις. Μας ενδιαφέρει να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να μην υπάρχει συγκέντρωση. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως ακριβώς θα διαμορφωθεί το νέο τηλεοπτικό τοπίο, διότι εκκρεμούν οι διαδικασίες των θεματικών και περιφερειακών αδειών. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, έχουμε τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε περισσότερες. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε με ποιους όρους σε ένα τέτοιο καθεστώς θα εργάζονται και θα λειτουργούν οι δημοσιογράφοι”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ σημείωσε πως η Ένωση θα κινηθεί άμεσα για να διαπραγματευτεί συλλογικές συμβάσεις με τους “καναλάρχες”. “Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκινήσουμε είναι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δηλαδή δεν μπορεί με αυτή την τεράστια ανεργία και μια αγορά εργασίας που είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, με ατομικές συμβάσεις εργασίας που συμφωνούνται με τον εργαζόμενο υπό πίεση, να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Με τόσο μεγάλο αριθμό ανέργων, αν αφήσουμε την κατάσταση στους νόμους της αγοράς, είναι βέβαιο ότι θα αυτο-ρυθμιστεί σε σημείο καταστροφικό για τους εργαζόμενους. Εμείς λοιπόν θα συνεχίσουμε να αναζητούμε συνομιλητές για να συνάψουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως το κάναμε μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”.

Τέλος, ο κύριος Νικολόπουλος χαιρέτισε τις δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα πως “Πρέπει με συναίνεση να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με την από κοινού συγκρότηση του ΕΣΡ”. “Από τις δηλώσεις τις κυβέρνησης αντιλαμβάνομαι πως κατανοούν πλέον πως το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο δεν μπορεί να μένει εκτός. Αυτό είναι μια ευχάριστη είδηση. Μένει να το δούμε και στην πράξη”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα