Eurogroup: Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα βλέπει η κυβέρνηση

Eurogroup: Συμφωνία μέσα στην εβδομάδα βλέπει η κυβέρνηση
Συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015,για την συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Διαψεύδονται όσοι έλεγαν πως η επιμονή της Ελλάδας στις θέσεις της θα έθετε σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές. Πως θα κλείσουν όμως οι εκκρεμότητες μέχρι το Σαββατοκύριακο, αποτελεί ακόμη ζητούμενο

Αισιόδοξη παραμένει η κυβέρνηση, παρόλο που από στο Eurogroup που μόλις ολοκληρώθηκε δεν υπήρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, εξαιτίας της διαφωνίας όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για θετικό κλίμα, με αναφορά στην πρόοδο της Ελλάδας , τονίζοντας ότι όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν εντός της εβδομάδας και ότι η δόση των δύο δισ. ευρώ και τα δέκα δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ειναι έτοιμα προς εκταμίευση μόλις βρεθεί λύση. Πως θα γίνει αυτό όμως, αποτελεί ακόμη ζητούμενο.

“Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.  Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΟΙ εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του  Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Επισημαίνεται ότι διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης”, υποστήριζαν ειδικότερα.

Η Αθήνα θα αξιοποιήσει τη μικρή αυτή παράταση προκειμένου να επιδιώξει μία πολιτική λύση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποιος την Κυριακή είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Ανγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα επιδιώξει να θέσει το ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 11ης- 12ης Νοεμβρίου, η οποία ως επίσημο και μοναδικό θέμα στην ατζέντα θα έχει το προσφυγικό.

Εν τω μεταξύ τα αποτελέσματα του Eurogroup και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά φαίνεται να είναι διατεθειμένη το ποσοστό των νοικοκυριών που προστατεύονται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας να πέσει στο 60%, αρκεί όμως αυτό να μην σημαίνει πως και το εισοδηματικό κριτήριο θα καταβαραθρωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα