Φωτίου στο Ραδιόφωνο 24/7: Θεσμός σε όλη την Ευρώπη τα σχολικά γεύματα

Φωτίου στο Ραδιόφωνο 24/7: Θεσμός σε όλη την Ευρώπη τα σχολικά γεύματα

"Δημιουργούνται θεσμοί που δεν επιτρέπουν την αναβίωση του πελατειακού κράτους", τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6. Τι είπε για τα σχολικά γεύματα

“Κοινωνική προστασία, πρόνοια είχε στηθεί από τη Φρειδερίκη. Το να προσπαθείς να ανατρέψεις αυτή την κατάσταση και να δημιουργήσεις θεσμούς κοινωνικής προστασίας είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πρόκειται για ευάλωτους πληθυσμούς”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην εκπομπή του Κώστα ΑρβανίτηΦυλή των Φίλων” στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6, ερωτηθείσα για τα σχολικά γεύματα και τον χλευασμό αυτών.

“Όταν μιλάω για σχολικά γεύματα, σκέφτονται την ακραία φτώχεια”, σημείωσε, προσθέτοντας πως αποτελούν “θεσμό σε όλη την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής κουλτούρας.

“Επεκτεινόμαστε σε 120.000 παιδιά, δεν είναι ακραία φτώχεια. Δεν είναι καντίνα, τα παιδιά όταν τελειώσουν το μάθημα κάνουν ένα μεγάλο τραπέζι. Είναι το πιο ευχάριστο πράγμα μετά τη σχολική εκδρομή”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.

“Στα σχολικά γεύματα χρησιμοποιήσαμε ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση). Το 30% των εργαζόμενων είναι παιδιά με νοητική στέρηση, όταν όλα τα πράγματα σχεδιάζονται ανοίγοντας θέσεις εργασίας, όχι πελατειακές σχέσεις. Υποχρέωση του κράτους είναι να λειτουργεί έτσι”, υπογράμμισε.

Σχετικά με το χρέος τόνισε πως “υπάρχει αυτή η ιστορία με το ΔΝΤ αν το χρέος δεν διευθετηθεί δεν εφαρμόζουμε τους όρους. Οι μεγάλες απαιτήσεις είναι από το ΔΝΤ. Εμείς κάναμε αυτές τις ρυθμίσεις για το δίπολο χρέος επιτροπεία. Αν δεν υπάρξει διευθέτηση του χρέους δεν εφαρμόζουμε τα αντίμετρα”.

“Είμαστε υπό επιτροπεία, έχουμε χάσει μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας”, είπε και προσέθεσε: “Τους όρους δεν τους βάζεις εσύ. Μακάρι να τους έβαζες. Όταν οι θεσμοί ήρθαν πίσω και είπαν ‘όπα σας λείπουν δις για το 18’, εμείς είπαμε αίσχος δεν το συζητάμε. Φύγαν ξαναγύρισαν και δεν το συζητάμε. Και η συζήτηση του Φεβρουαρίου ήταν ότι θα πάρουμε 2 δις αρνητικά και 2 δις θετικά”.

“Είναι μια συμφωνία εξαναγκασμένη για να ανοίξει ο δρόμος. Αυτό είναι το τίμημα. Ακριβό τίμημα αλλά το πληρώσαμε και το πληρώνουμε”, υπογράμμισε.

Αναφερθείσα στα αντίμετρα, η κα Φωτίου σημείωσε πως “αιμοδοτούν αυτό που θεσμικά φτιάχνουμε”… Η κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καμία φιλανθρωπία. Δημιουργούνται θεσμοί που δεν επιτρέπουν την αναβίωση του πελατειακού κράτους”, τόνισε.

Μεταξύ άλλων η κα Φωτίου, σημείωσε πως “η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αυτό το κομμάτι της αντιπολίτευσης που διαχειρίστηκε τον πλούτο έχουν ανάγκη να επανέλθουν στην εξουσία γιατί πιέζονται από τα συμφέροντα που του έφεραν στην εξουσία. Και τα συμφέροντα αυτά ίσως θιγούν”… “Δεν εκλήθη ο ΣΥΡΙΖΑ σε κανονικές καταστάσεις να πάρει την εξουσία. Με πολλές αδυναμίες, προβλήματα, η Αριστερά πάντα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”, είπε.

Σχολιάζοντας την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ελπίδα, η κα Φωτίου, είπε πως “η ελπίδα είναι το στοίχημα της διετίας που ανοίχτηκε μπροστά μας. Το κερδίζεις ή το χάνεις. Εμείς δεν είχαμε μίντια μαζί μας”.

Τέλος, σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις σχολίασε: “Στη λαϊκή μου λέει μια κυρία θα μου κόψετε τη σύνταξη. Πρώτα από όλα δεν είναι για τώρα αλλά για το 19 και υπό όρους. Έχετε περπατήσει στον δρόμο να δείτε τι λέει ο κόσμος; Εγώ δεν είπα ότι είναι καλό πράγμα να κόψεις τη σύνταξη. Αλλά να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ενημέρωση. Πια τα όρια της σύνταξης είναι τέτοια που τι να κόψεις από εκεί και ύστερα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα