Χρέος και αξιολόγηση άνοιξαν τον κύκλο των συμβιβασμών

Χρέος και αξιολόγηση άνοιξαν τον κύκλο των συμβιβασμών
Συζήτηση και λήψη απόφασης, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης, ο “κόφτης”, το πρόβλημα των τραπεζών και ο ρόλος των Γερμανών, ενόψει της αξιολόγησης του Φθινοπώρου

Ο «γερμανικός δάκτυλος» στο μπλοκάρισμα της συζήτησης για το χρέος, και τα ήδη μεγάλα προβλήματα της αξιολόγησης του Φθινοπώρου, άνοιξαν από χθες ένα κύκλο συμβιβασμών εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σε λιγότερο από 20 ημέρες

Η χθεσινή δήλωση του κ. Χουλιαράκη στην Βουλή για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις ο επίτροπος για τα οικονομικά θέματα κ. Πιέρ Μοσχοβισί και η επίτροπος για τα εργασιακά κ . Μαριάν Τύσεν στην επιστολή τους πριν από 10 ημέρες : Ξεκαθαρίστε το θέμα με τα στοιχεία 2010 -2015 και υποστηρίξτε την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ γιατί θα κινδυνέψει το πρόγραμμα έλεγαν μέσες άκρες στην επιστολή τους

«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη τα στοιχεία τη ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Εχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Εγγυάται και προστατεύσει την Ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ όπως ακριβώς έκανε με την διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα», δήλωσε από την Βουλή ο κ. Χουλιαράκης διαβάζοντας την δήλωση του από ένα έγγραφο.

Λίγες μέρες πριν, την δυσαρέσκεια της Επιτροπής, είχε προκαλέσει η επιστολή απάντηση του υπουργού οικονομικών που δήλωνε αναρμόδιος να επικυρώσει τα στοιχεία του 2010 , αλλά και μια σειρά κυβερνητικών στελεχών που διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, μιλώντας για παρέμβαση της Επιτροπής στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Την αλλαγή στάσης, σηματοδότησε το ταξίδι στις Βρυξέλλες του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη και του κ. Χουλιαράκη. Εκτός από την επίσημη συνάντηση με τον επίτροπο κ. Μοσχοβισί, η ελληνική αποστολή πέρασε κάποια απανωτά σοκ. Ανεπίσημα, τους ανακοινώθηκε ότι το πρόβλημα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ βαθύτερο από όσο φαινόταν. Η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Φιλανδία και η Ολλανδία, με αφορμή την στάση της ελληνικής πλευράς, δήλωσαν ότι μέχρι να ξεκαθαριστεί το θέμα δεν θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να οριστικοποιηθούν από φέτος για το ελληνικό χρέος .

Μάλιστα, άσκησαν επιρροή ώστε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας , να καθυστερήσει την σχετική εισήγηση . Το αποτέλεσμα ήταν στο Eurogroup της Δευτέρας , να συζητηθεί μόνο η πρόοδος των 15 προαπαιτούμενων για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Η χθεσινή δήλωση όμως δεν είναι αρκετή και πρέπει να επαναληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσσακλώτο και στο άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας.

Προληπτικός κόφτης

Ο δεύτερος κρυφός συμβιβασμός που έγινε χθες ήταν η υπόσχεση του κ. Χουλιαράκη για πιλοτική ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με επανεξέταση κατά αρχήν των δαπανών στα υπουργεία οικονομικών οικονομίας και πολιτισμού . Η υποχρέωση αυτή προβλέπεται στο πρόγραμμα αλλά δεν αποτελεί διαρθρωτικό ορόσημο για κάποια δόση . Γίνεται ως αντίβαρο στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων Ο σχεδιασμός προβλέπει περικοπή δαπανών από 5% έως και 20% ανάλογα με τις ανάγκες του προϋπολογισμού .

Στην ουσία με τον τρόπο αυτό το υπουργείο οικονομικών προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «δημοσιονομικό μαξιλάρι» μέσω περικοπής δαπανών το οποίο θα μπορεί να καλύψει δύο αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στον επίσημο… κόφτη.

Ο ένας θα είναι μια μεγάλη απόκλιση στα έσοδα τους επόμενους μήνες ειδικά αν η ένδειξη που είχαμε για το Ιούλιο (είχαμε υστέρηση 375 εκ ευρώ) γίνει τάση ,

Ο δεύτερος θα είναι η κάλυψη τη υστέρησης κατά 2 δις ευρώ υστέρησης των πρωτογενών δαπανών που καταγράφεται τον Ιούνιο και το Ιούλιο . Αν χρειαστεί οι περικοπές που θα γίνουν θα απαλείψουν μέρος ή και το σύνολο της υστέρησης κάνοντας το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% πιο εύκολο.

Το πρόβλημα των τραπεζών

Το τρίτο δύσκολο πεδίο με το οποίο ασχολήθηκε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Φρανκφούρτη ήταν το θέμα της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων εμπορικών τραπεζών που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με την διαδικασία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων .

Στην συνάντηση που είχε με την επικεφαλή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSM ) Ντανιέλ Νουί κ. Ντανιέλ Νουί αναζήτησε ένα συμβιβασμό γι τα άτομα που θα στελεχώσουν τα διοικητικά συμβούλια των Τραπεζών . Να πληρούν μεν το ασφυκτικό όρο ( που προβλέπει ο νόμος για το ΤΧΣ ) για την αποχή τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τρία χρόνια άλλα να είναι και αποδοχής της Κυβέρνησης που είναι βασικός μέτοχος στις Τράπεζες .

Παρά την σιγή ασυρμάτου από Αθήνα και Φρανκφούρτη φαίνεται ότι ο Έλληνας υπουργός έφυγε μετά από 1,5 ώρα συνάντησης μόνο με την υπόδειξη για επιτάχυνση της διαδικασίας με βάση το νόμο του ΤΧΣ που έχει ψηφίσει η ελληνική πλευρά .

Ωστόσο, η οριστικοποίηση των διοικήσεων των ΧΠΙ βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με την αναδιάρθρωση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσω της αναθεώρησης του «νόμου Δένδια.» Ο φόβος από την ελληνική πλευρά είναι ότι αν κάτι τέτοιο γίνει με ΔΣ ξενόφερτα θα υπάρχει μια βίαιη και ανεξέλεγκτη αλλαγή του επιχειρηματικού χάρτη που δεν θα συμβαδίζει με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα