Πρώτα πληρώνεις, μετά θα μάθουμε πού τα βρήκες
Διαπλοκή, δάνεια, ψηφιακός πάροχος "φάντασμα", εκατομμύρια, νέοι παίκτες, τέσσερις άδειες και πολλά ανοιχτά μέτωπα με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες
- 02 Σεπτεμβρίου 2016 13:36
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα 246 εκατομμύρια θα πάνε στο λαό. Γιατί κάτι μου λέει ότι θα πάνε στα δημόσια χρέη της χώρας; Θα άφηναν διαφορετικά οι θεσμοί τον διαγωνισμό να γίνει χωρίς να διατυπώσουν ενστάσεις και χωρίς να κάνουν συνεχόμενες και απροκάλυπτες παρεμβάσεις – “παρεμβολές”; Θα το δούμε και θα το κρίνουμε αυτό προσεχώς. Άλλωστε η ομιλία στη Θεσσαλονίκη είναι κοντά, και η Θεσσαλονίκη σημαίνει για τον κ. Τσίπρα πολλά…
Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει μετά τα χθεσινά, έχει να κάνει με το γιατί ο έλεγχος του πόθεν έσχες θα γίνει σε δεύτερη φάση. Οι υποψήφιοι ήταν μετρημένοι και γνωστοί καιρό τώρα. Δεν θα μπορούσε να έχει γίνει ο σχετικός έλεγχος μέσα στο προηγούμενο διάστημα;
Μια λογική απάντηση είναι πως δεν θα “βόλευε” αυτό μιας και ο αποκλεισμός κάποιου θα σήμαινε και λιγότερα προσδοκώμενα έσοδα κατά τη δημοπρασία. Η κυβέρνηση πόνταρε στο ότι θα “έπεφταν” μεγάλα ποσά, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία της. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος για το πόθεν έσχες πρέπει να είναι πλέον άμεσος και ουσιαστικός, ειδικά τώρα που εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με τις άδειες που πήραν και οι καινούργιοι παίκτες.
Τρίτο ερώτημα, το τι μέλλει γενέσθαι με το ΕΣΡ. Το ΕΣΡ είναι “ακέφαλο” και τα κόμματα αδυνατούν να έρθουν σε συνεννόηση για να πάρει τη σωστή μορφή της η ανεξάρτητη Αρχή και να δουλέψει. Η ΝΔ δεν είχε συναινέσει στο να οριστεί νέος επικεφαλής, ο διαγωνισμός των τεσσάρων έγινε χωρίς ΕΣΡ και τελικά, ο Ν. Παππάς υποσχέθηκε πως οι θεματικές και οι περιφερειακές θα δοθούν με την παρουσία της Αρχής κανονικά. Πώς θα καταφέρουν τα κόμματα να υπερκεράσουν τις αντιθέσεις τους ως προς το θέμα; Άγνωστο, και μάλλον δυσοίωνα τα προγνωστικά.
Ερώτημα επόμενο, είναι το γιατί δεν ζητήθηκε από τους οκτώ της τελικής φάσης να καταθέσουν ένα business plan για να ελεγχθεί η βιωσιμότητα του όλου πλάνου. Η κυβέρνηση αποφάσισε μάλλον να αφήσει τους επιχειρηματίες να κινηθούν κατά βούληση στα φουρτουνιασμένα νερά της ελεύθερης αγοράς, έχοντας ήδη εισπράξει το μεγαλύτερο ποσό που θα μπορούσε να λάβει.
Ερώτημα με κωδικό όνομα: DIGEA. Ωραία, έχουμε τους τέσσερις και έναν πάροχο. Την DIGEA. H οποία συγκροτήθηκε από τους προηγούμενους καναλάρχες και με αδιαφανή διαγωνισμό κέρδισε το ψηφιακό σήμα χωρίς να έχει αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζε τη DIGEA και έχει υποσχεθεί πως θα αλλάξει τον ψηφιακό πάροχο με νέο διαγωνισμό. Τι θα γίνει σε τρεις μήνες που ο εν λόγω πάροχος θα πρέπει να κόψει το σήμα όσων δεν πήραν άδεια; Ο κ. Παππάς έχει δηλώσει ότι και αυτό το ζήτημα θα λυθεί σύντομα χωρίς όμως να γνωρίζουμε πολλά επί του ζητήματος.
Από εκεί και πέρα, πολλοί έκαναν λόγο για απόπειρα της κυβέρνησης να ελέγξει το νέο τηλεοπτικό πεδίο. Διαφωνώ και εξηγούμαι. Αν η κυβέρνηση ήθελε να ελέγξει το τοπίο, δεν θα έκανε “ανοιχτό” δημοπρατικό διαγωνισμό. Στη διαδικασία που τελικά κράτησε 70 ώρες μπορούσε να λάβει μέρος όποιος επιχειρηματίας ήθελε και να καταβάλει όσα χρήματα ο ίδιος επιθυμούσε. Όπως και έγινε, γι’ αυτό και φτάσαμε στα 246 εκατομμύρια που συγκρίνονται μόνο με τις προβλέψεις Βαρουφάκη, όταν ο τότε υπ. Οικονομικών έκανε τον δικό του σχεδιασμό το 2015 αλλά κανείς δεν τον πίστευε και μιλουσε για 300 εκατομμύρια. Μετά από τρεις μήνες θα έχουμε τέσσερα κανάλια, δύο νέα και δύο παλιά και ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα το προς τα πού θα κινηθούν οι σταθμοί των κ.κ. Καλογρίτσα και Μαρινάκη που θα εκπέμπουν μέσω DIGEA.
Δεύτερη παρανόηση είναι αυτή που έχει κάνει με το λεγόμενο “μαύρο” σε όσους δεν πήραν άδεια. STAR, ALPHA και λοιποί, μπορούν να πάρουν θεματική άδεια ή να εκπέμπουν μέσω OTE TV και NOVA όπως αμετροεπώς και με πομπώδη εκφορά διατύπωνε ο κ. Ψυχάρης στην Εξεταστική της Βουλής πριν λίγες ημέρες. Οι καναλάρχες που έμειναν εκτός DIGEA μπορούν να βρουν τον τρόπο να απασχολήσουν το προσωπικό τους που δεν θα απορροφηθεί σε νέους παρόχους και σίγουρα, μπορούν να βρουν τον τρόπο να πληρώσουν τα ποσά που χρωστούν στους ανθρώπους που έχουν στο δυναμικό τους. Φυσικά, υπάρχει και το ενδεχόμενο των “εξαγορών” – “συνεργασιών” των νέων, με τους παλαιούς.
Eν κατακλείδι. “Την πατάξαμε τη διαπλοκή”; Όχι. Αλλά κερδίσαμε ζεστό χρήμα. Η διαπλοκή θα συνεχίσει να ζει κοντά μας, όσο κανείς δεν θα μαθαίνει ποιος είναι εκείνος που διαμεσολάβησε για να πάρουν τα κανάλια τα “θαλασσοδάνεια” του παρελθόντος και όσο το μαχαίρι της δικαιοσύνης δεν θα φτάνει στο μεδούλι των τριγωνικών συναλλαγών. Μέχρι τότε, σε κουβέντα για τηλεοπτικές άδειες να βρισκόμαστε.
ΥΓ. Τα 246 εκατομμύρια δόθηκαν συνολικά για “ενοικίαση” της κάθε άδειας για δέκα χρόνια και όχι για “αγορά” της. Κάτι που αναδεικνύει το τεράστιο κέρδος που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα από την όλη ιστορία.
(Φωτογραφία: sooc.gr)