Τα γαλλικά ΜΜΕ βλέπουν λύση στο ελληνικό χρέος

Τα γαλλικά ΜΜΕ βλέπουν λύση στο ελληνικό χρέος
A man waves a Greek flag in front of the Greek Parliament during a rally against new austerity measures in Athens, Thursday, May 18, 2017. Protesters took to the streets of central Athens for the second day running Thursday, hours before lawmakers vote in parliament on measures that will impose additional income losses for many Greeks for another three years.  (AP Photo/Yorgos Karahalis) AP

Πηγές του ΔΝΤ επικαλούνται τα γαλλικά μέσα, σύμφωνα με τις οποίες η νύχτα απόψε αναμένεται μακρά, με απώτερο σκοπό να βρεθεί μια συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα, η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος

Εκτενή αναφορά κάνει ο γαλλικός Τύπος τη Δευτέρα στο αποψινό Eurogroup και την αίσθηση πως πλησιάζουμε σε συνολική λύση για το ελληνικό ζήτημα, η οποία πέραν φυσικά της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μια ρύθμιση για το ελληνικό χρέος. Η γαλλική Liberation επικαλείται μάλιστα πηγές του ΔΝΤ που θέλουν την εξεύρεση μια συνολικής λύσης, έπειτα από μια συζήτηση που δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποια απόφαση πριν τα ξημερώματα της Τρίτης. Τόσο η Le Monde, όσο όμως και οι Le Figaro και Liberation σημειώνουν πως η Γερμανία προβάλει τις γνωστές τις ενστάσεις, αναφορικά με το χρέος, ενστάσεις που δυσχαιρένουν και τη θέση του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Figaro, “η Ελλάδα, της οποίας οι κύριοι δανειστές είναι η Γαλλία και η Γερμανία, ελπίζει σε ξεκάθαρες δεσμεύσεις που θα τη διευκολύνουν να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος (179% του ΑΕΠ)”. Το κείμενο αναφέρεται σε μια “συμφωνία” με την οποία “η Αθήνα θα επιστρέψει 4 δις ευρώ στην ΕΚΤ ως τις 20 Ιουλίου”. 

Το άρθρο αναφέρεται στις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις που προβάλει το Βερολίνο και καταλήγει με την διαπίστωση πως “μια συμφωνία για το χρέος θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές μέσα στο 2018. Αν αυτή βρεθεί αυτή τη Δευτέρα, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το Συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο.

Αντίστοιχα, η Liberation σχολιάζει πως “εφόσον η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με νέα μέτρα λιτότητας που θα φέρουν εξοικονόμηση 4,9 δις ευρώ, η Ελλάδα πιέζει για να ξεμπλοκάρει τα δάνεια και να ελαφρύνει το χρέος”. Το γαλλικό μέσο επικαλείται πηγές του ΔΝΤ, που θέλουν οι δανειστές να είναι πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει σε μια γενική συμφωνία, η οποία με τη σειρά της θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές.  Οι κλήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ελάφρυνση χρέους έρχονται αντιμέτωπες με την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας που προετοιμάζεται για τις εκλογές το Σεπτέμβρη. Το ΔΝΤ πιέζει, αντίθετα, για μια τέτοια ελάφρυνση.

Από την πλευρά της, η Le Monde σχολιάζει: “Αυτή τη φορά θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καταλήξουν” σε συμφωνία, αναφέρει πηγή από τις Βρυξέλλες σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Η ίδια πηγή άλλωστε κάνει λόγο για μια μεγάλη νύχτα που θα καταλήξει σε κάτι πιο συγκεκριμένο τα ξημερώματα της Τρίτης.

“Για να ευχαριστήσει τους δανειστές, η κυβέρνηση της αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα έφερε στο κοινοβούλιο νέα μέτρα λιτότητας” σχολιάζει στη συνέχεια το άρθρο. Μέτρα που ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, χαρακτήρισε “δύσκολο συμβιβασμό”, αλλά που θα συμβάλουν στην “σταθερότητα της χώρας και την ανάκαμψη”.

Όλες οι γαλλικές εφημερίδες, στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις, τόνισαν επίσης πως για πρώτη φορά στην τράπεζα των 19 υπουργών Οικονομικών θα καθίσει ο νέος Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λε Μερ. Ο τελευταίος, αναμένεται να συναντήσει τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, σε μια αναπροσαρμογή του γαλλογερμανικού άξονα εντός της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, η σημείωση των γαλλικών δημοσιευμάτων, πως δηλαδή Γαλλία και Γερμανία αποτελούν τους βασικούς πιστωτές της Ελλάδας.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα