Η κατάρα του δευτερότοκου- Τα μικρότερα αδέρφια κινδυνεύουν να μπουν φυλακή

Η κατάρα του δευτερότοκου- Τα μικρότερα αδέρφια κινδυνεύουν να μπουν φυλακή
Liam Hemsworth, left, and Chris Hemsworth arrive at the U.S. premiere of "Thor: The Dark World" at the El Capitan Theatre on Monday, Nov. 4, 2013, in Los Angeles. (Photo by John Shearer/Invision/AP) Photo by John Shearer/Invision/AP

Έρευνα ισχυρίζεται πως τα παιδιά που γεννιούνται δεύτερα σε μια οικογένεια έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν "ταραξίες", να φλερτάρουν με την παραβατικότητα ή ακόμη και να μπουν φυλακή

Μπορεί η ισχύς του πρωτότοκου γιου να είναι αδιαμφισβήτητη από ιστορικής και κοινωνικής πλευράς, ωστόσο κανείς δεν φανταζόταν πως οι δεύτεροι στη σειρά (γιοι και κόρες δεν έχει πλέον σημασία) ζουν τη ζωή τους “στα άκρα”. Σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγου του MIT, του Τζόζεφ Ντόιλ, τα δευτερότοκα παιδιά εμφανίζουν 25% με 40% πιο αυξημένες πιθανότητες να “μπλέξουν σε μπελάδες” στο σχολείο ή ακόμη και να εμφανίσουν σημάδια παραβατικότητας, σε σύγκριση πάντα με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους.

Στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί πως οι πρωτότοκοι συνήθως έχουν υψηλότερο δείκτη IQ, δυνητικά πετυχαίνουν υψηλότερους μισθούς και έχουν καλύτερη μόρφωση, αλλά είναι η πρώτη έρευνα που εστιάζει στα δεύτερα παιδιά. Μάλιστα, ο οικονομολόγος ισχυρίζεται πως το εύρημά του δεν βρίσκει έδαφος μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε μια σειρά από άλλες χώρες της Δύσης. Για την ακρίβεια, ο Ντόιλ ισχυρίζεται πως βασίζει τα αποτελέσματά του σε ευρήματα και από την Ευρώπη.

Για όλα φταίει ο “μόσχος ο σιτευτός”

Η έρευνα όμως δεν κάνει μόνο αυτή την αφοριστική και αποκαρδιωτική για όλους τους δευτερότοκους διαπίστωση. Προχωρά και στην εξήγηση του φαινομένου. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, ενώ το πρώτο παιδί σε μια οικογένεια χαίρει της αμέριστης προσοχής των γονιών του στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Την ίδια ώρα, τα πρότυπα των δευτερότοκων ίσως είναι πιο… παιδιάστικά.

“Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν ως πρότυπα ενήλικους. Τα δευτερότοκα πάλι, ακολουθούν πιστά άλλα πρότυπα, τελείως παράλογα, που δεν είναι παρά δύο χρόνια μεγαλύτερά τους, ξέρετε, τα μεγαλύτερα αδέρφια τους” σχολιάζει ο Ντόιλ. Επίσης, ο Αμερικανός εξηγεί πως ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς διαφέρει πολύ στους πρωτότοκους από τους δευτερότοκους. Οι υποχρεώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως και οι απόγονοι εντός της οικογένειας, με αποτέλεσμα τα δεύτερα παιδιά να μην απολαμβάνουν τον ίδιο ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους, όπως το πρώτο παιδί.

Για να είμαστε βέβαια ξεκάθαροι, πρόκειται για μια έρευνα που δίνει μια γενικότερη εικόνα της κατάστασης και όχι για απαράβατο νόμο. Τίποτα δεν προδιαθέτει ή προκαθορίζει την πορεία ενός ανθρώπου και φυσικά, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από οικογένεια σε οικογένεια.

ΠΗΓΗ LIFEHACK/Photo by John Shearer/Invision/AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα