Μητσοτάκης: Οι δανειστές οφείλουν τη ρύθμιση του χρέους από το 2012

Μητσοτάκης: Οι δανειστές οφείλουν τη ρύθμιση του χρέους από το 2012
ÓõíÝäñéï ôïõ ÓÅ ìå èÝìá: "ØçöéáêÞ ÓôñáôçãéêÞ ôçò ÅëëÜäáò â?? Ï Äñüìïò ãéá ôçí ÁíÜðôõîç", óôï ÌÝãáñï ÌïõóéêÞò ôçí ÐáñáóêåõÞ 12 ÌáÀïõ 2017. O Èåüäùñïò ÖÝóóáò, Ðñüåäñïò ôïõ ÓÅ êáé ï Markus J. Beyrer, Ãåíéêüò ÄéåõèõíôÞò ôçò Business Europe, óõæçôïýí ìå ôïí ÊõñéÜêï ÌçôóïôÜêç, Ðñüåäñï ôçò Í.Ä., ãéá ôïí øçöéáêü ìåôáó÷çìáôéóìü ôçò ÅëëÜäáò óå ìéá Åõñþðç ðïõ áëëÜæåé. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ) Eurokinissi

Τι δήλωσε για το σημερινό Eurogroup ο πρόεδρος της ΝΔ. Στις διαβουλεύσεις Σόιμπλε-ΔΝΤ στραμμένη η προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Περιμένουμε και ελπίζουμε το καλύτερο για τη χώρα. Οι δανειστές έχουν υποσχεθεί τη ρύθμιση του χρέους από το 2012» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της παρουσίας του σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών στη ναυτιλιακή λέσχη του Πειραιά.

Σύμφωνα με γαλάζιο στέλεχος που έχει γνώση των διαδικασιών της διαπραγμάτευσης, το βέλτιστο που περιμένουν στη ΝΔ είναι μια ελαφρώς βελτιωμένη διατύπωση της απόφασης του 2016 για παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που θα έχουν ορίζοντα εφαρμογής μετά το 2018 υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα εφαρμόζεται το μνημόνιο. Πάντως, εκεί που κυρίως στρέφεται η προσοχή του Μοσχάτου δεν είναι τόσο οι αποφάσεις του σημερινού Eurogroup όσο οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Γερμανού υπουργού οικονομικού και του ΔΝΤ που θα κρίνουν παρά πολλά για την τύχη του ελληνικού προγράμματος και φυσικά το θέμα του χρέους.

Σ’ αυτή τη γραμμή άλλωστε βρίσκονται τα στελέχη της ΝΔ. Σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκαν οι παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Τζαβάρα, της τομεάρχη οικονομίας και ανάπτυξης Ντόρας Μπακογιάννη και της ευρωβουλευτίνας της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη από τη συχνότητα του 24/7 στους 88,6 στα fm. «Με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, η συγκυρία μας οδήγησε κοντά στις γερμανικές εκλογές και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Οι δανειστές πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει από το 2012 για ρύθμιση του χρέους» είπε η κα Μπακογιάννη προσθέτοντας ότι χρειάζεται και ρύθμιση για βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που όπως ανέφερε, ο κ. Μητσοτάκης το έχει θέσει στο εξωτερικό και φυσικά στον Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Από την πλευρά της η κα Σπυράκη σημείωσε ότι «η ρύθμιση του χρέους ήταν βασικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και γι αυτό το λόγο το Νοέμβριο του 2012 απέσπασε την υπόσχεση αυτή, η οποία επεκτάθηκε το Μάιο του 2016. Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός πληρώνει ακριβά τα φροντιστήρια του κ. Τσίπρα. Οι δανειστές οφείλουν να δώσουν τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μετά το 2022».

Σε κάθε περίπτωση, για τη ΝΔ πέραν της προτεραιότητας  που είναι και δική της για τη ρύθμιση του χρέους, προσβλέπει και στην ακύρωση των κυβερνητικών προσπαθειών για οικειοποίηση μιας τέτοιας εξέλιξης από το μέγαρο Μαξίμου και γι’ αυτό το λόγο θέλει να επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα ζητήματα καθημερινότητας. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια για ζητήματα εγκληματικότητας που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της έχει παραδοθεί η ασφάλεια των πολιτών στο έλεος των κουκουλοφόρων και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το ΚΕΠ των αναρχικών και των μπαχαλάκηδων στα Εξάρχεια ζει και βασιλεύει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα