Χουλιαράκης: ‘Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ’

Χουλιαράκης: ‘Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ΕΛΣΤΑΤ’
Συζήτηση και λήψη απόφασης, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Επισήμανε ότι η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση το β’ τρίμηνο του 2016 και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα. «Δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο» ξεκαθάρισε

Μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έστειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και παράλληλα υποστηριξε ότι το β’ τρίμηνο του 2016 σήμανε το τέλος της ύφεσης.

«Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ» ανέφερε χαρακτηριστικό ο κ. Χουλιαράκης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία. Ανέφερε μάλιστα ότι η τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα αποδεικνύει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Χουλιαράκης εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι το β’ τρίμηνο του 2016 σήμανε και το τυπικό τέλος της ύφεσης για την Ελλάδα. Επιχείρησε, μάλιστα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση ανεπαρκή μελέτη των αριθμών και οικονομικών μεγεθών. Υποστήριξε, ότι τα πραγματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η ύφεση είναι 0,9% και επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία είναι πιο ανθεκτική και διαβεβαίωσε ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται. Δήλωσε, πάντως ότι δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στους επόμενους δύο προϋπολογισμούς, δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα. Στον αντίποδα, μάλιστα, σημείωσε ότι  κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα εργαλεία ώστε να διευρύνει τον δημοσιονομικό χώρο για αύξηση κοινωνικού προϋπολογισμού και να διευρύνει τη φορολογική βάση με παράλληλη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα