ΝΔ: Στροφή από την ‘ηθική αυτουργία’ του Φίλη στην ‘ψυχραιμία’

ΝΔ: Στροφή από την ‘ηθική αυτουργία’ του Φίλη στην ‘ψυχραιμία’

Στις ευθύνες του υπουργού Δημόσιας Τάξης στρέφει τώρα την προσοχή της η Συγγρού. Προηγήθηκε η αποστασιοποίηση από τη ρητορική Μεϊμαράκη, των Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Άδωνι.

Σε θέμα μίνι εσωτερικής αντιπαλότητας μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ μετατράπηκε η ρητορική περί «ηθικού αυτουργού» που χρησιμοποίησε κεντρικά η Συγγρού και στοχοποιούσε το Νίκο Φίλη ως υπαίτιο της τραμπούκικης επίθεσης κατά του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Τελικά μετά την αποστασιοποίηση αρχικά του Απόστολου Τζιτζικώστα, του Κυριάκου Μητσοτάκη και στη συνέχεια του Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έριξε τους τόνους σε σχέση με το Νίκο Φίλη, καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη και έστρεψε τη συζήτηση στις ευθύνες του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα για τη στάση της αστυνομίας και την πορεία των ερευνών για την σύλληψη των δραστών του ξυλοδαρμού του Γιώργου Κουμουτσάκου.

Μάλιστα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάνοντας στροφή 180ο μοιρών από τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους που έφτασαν στο σημείο η ΝΔ στο παρά πέντε να αποσύρει την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Νίκου Φίλη, εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να επιτίθεται στη ΝΔ ως «συνιστώσα της ακροδεξιάς» και την ίδια στιγμή να ζητάει από την αξιωματική αντιπολίτευση «συνεννόηση και συναίνεση», συνιστώντας «ψυχραιμία». 

Συνολικά η ΝΔ φαίνεται να μετατοπίζεται ως προς την εκτίμηση για το ξέσπασμα των επεισοδίων και τα τοποθετεί ως προϊόντα ενός «προηγούμενου κύκλου βίας», αλλά και ως έκφραση μιας υποβόσκουσας κοινωνικής έκρηξης που είναι απόρροια των κυβερνητικών αδιεξόδων για τη διαχείριση της κρίσης. Στο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται από τη ΝΔ για τη στάση που επεδείκνυε έναντι των κοινωνικών αντιδράσεων όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ήδη από προχθές ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη δήλωσή του για τον ξυλοδαρμό του Γιώργου Κουμουτσάκου είχε αποφύγει να υιοθετήσει τον όρο «ηθικός αυτουργός» για το Νίκο Φίλη, με τους συνεργάτες του να χαρακτηρίζουν «υπερβολικό» τον χαρακτηρισμό και να τονίζουν ότι οι «ρίζες» της επίθεσης βρίσκονται γενικά στην πολιτική κατάσταση στην χώρα.

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι με πολλή μεγάλη προσοχή ποιοι είναι οι πραγματικοί αυτουργοί μιας κατάστασης η οποία έδωσε την ευκαιρία σε ακραία στοιχεία να εκδηλώνονται με τέτοιο βίαιο και απαράδεκτο τρόπο» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές ευθύνες,  όχι μόνο στον υπουργό Παιδείας, για την απαράδεκτη δήλωση την οποία έκανε αλλά και σε όλους αυτούς που επί πολλά χρόνια λοιδορούσαν και πυροβολούσαν το πολιτικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό, όλοι αυτοί που βρίσκονταν στις πλατείες των αγανακτισμένων φωνάζοντας να καεί η Βουλή αλλά και μέσα στην ίδια τη Βουλή μιλούσαν για κρεμάλες βουλευτών, είναι οι ίδιοι οι οποίοι σήμερα μας κυβερνούν».

Μάλιστα και ο Άδωνις Γεωργιάδης που κατηγορήθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο ότι ζήτησε το κεφάλι επί πίνακι του Νίκου Φίλη με αφορμή ένα tweet του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ δήλωσε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ότι «τα χτεσινά ντροπιαστικά γεγονότα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο είναι πολύ πιο ανησυχητικά γιατί ξανανοίγουν τον κύκλο της βίας. Στα πανεπιστήμια πλακώνουν στο ξύλο τους αξιολογητές, τους έδιωξαν κλωτσηδόν έξω. Στην Μυτιλήνη πήγαν οι άνθρωποι της Fraport στο αεροδρόμιο, τους πέταξαν κλωτσηδόν έξω. Χθες έγινε αυτό με τον Κουμουτσάκο. Αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει το θερμόμετρο και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλα τα λάθη του παρελθόντος. Και δεν ξέρω πια αν ο κόσμος μπορεί να το αντέξει. Το 2010 είχαμε όλοι λίγο λίπος να κάψουμε. Τώρα δεν έχει κανένας άλλη αντοχή. Είμαστε όλοι στα όριά μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα