‘Τα μαζεύει’ ο Γιούνκερ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας -Τουρκίας

default image

Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν πως ουδέποτε ο πρόεδρος της αναφέρθηκε σε κοινές περιπολίες. Η φύλαξη των συνόρων είναι ευθύνη της Ελλάδας, απλώς ζητείται καλύτερος συντονισμός για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες των τελευταίων ημερών

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά καλύτερη φύλαξη των Ελληνικών/Ευρωπαϊκών συνόρων, αρμοδιότητα που ανήκει στα Κράτη – Μέλη της ΕΕ , δηλαδή στην Ελλάδα», διευκρινίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγιναν αντικείμενο παρερμηνείας .

«Αυτό που προτείνει -η Επιτροπή- είναι αποτελεσματικότερη βοήθεια και διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω ενίσχυσης των τεχνικών μέσων αλλά και συντονισμένων περιπολιών με τη συμμετοχή και της FRONTEX, όπως προβλέπει η προτεινόμενη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας”.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ εννοούσε», τονίζουν οι πηγές της Κομισιόν, ότι «είναι απαράδεκτο να πνίγονται άνθρωποι μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου ή Κω , δηλαδή σε μια απόσταση 10 χλμ, και ότι μια καλύτερη συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών Αρχών θα έσωζε πολλές ζωές».

Σ’ αυτό το πνεύμα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επιπλέον τον επόμενο μήνα τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Που ζούμε κύριε Γιούνκερ;

Επειδή όμως το ότι ανασκεύασαν κάποιες πηγές δεν σημαίνει πως χάσαμε τη δυνατότητα αντίληψης, ας θυμηθούμε τι έλεγε ο πρόεδρος της Κομισιόν μόλις χθες για να συμπεράνουμε αν όντως μιλούσε για κοινές περιπολίες ή όχι. “Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;”. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Ερώτηση προς τον Γιούνκερ κατέθεσε νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με τις δηλώσεις του για το ζήτημα των κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας ως μέσο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

“Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τουρκία συνεχώς παραβιάζει τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, γεγονός που καταγράφεται και στην Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 και καταδικάζεται στο αντίστοιχο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Τουρκία αρνείται να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας” σημείωνε μεταξύ άλλων και ρωτούσε τον κ. Γιούνκερ αν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις περί κοινών περιπολιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα