Συγνώμη που επί κυβέρνησης ΝΔ τα δάνεια των κομμάτων μπήκαν στο αρχείο, ζητά ο Μητσοτάκης

Συγνώμη που επί κυβέρνησης ΝΔ τα δάνεια των κομμάτων μπήκαν στο αρχείο, ζητά ο Μητσοτάκης
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Υπόσχεται ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ θα αλλάξει το καταστατικό ώστε να απαγορευθεί ο δανεισμός του κόμματος

Μετά την καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι με νόμο του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τις διοικήσεις των τραπεζών, μπήκαν στο αρχείο οι δανειοδοτήσεις των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, δήλωση έκανε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

“Η υπόθεση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος μπήκε στο αρχείο. Οφείλουμε ένα μεγάλο συγνώμη στον ελληνικό λαό για μια ανεύθυνη πρακτική του παρελθόντος.

Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα εισηγηθώ αλλαγή στο Καταστατικό ώστε να απαγορευθεί ο δανεισμός του κόμματος. Παράλληλα, θα επιδιώξω την ιδιωτική χρηματοδότησή του με διαφάνεια, όπως ορίζει ο νόμος, και με λογοδοσία στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και τον ελληνικό λαό”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποιος είχε αναλαβει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2013.

Ο νόμος 4146/2013 είχε ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2013 και το άρθρο 78 ανέφερε:

“Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).”

Το νόμο είχαν ψηφίσει τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία ζητώντας την απόρριψη της ρύθμισης και στη συνέχεια το θέμα είχε θέσει και στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής τότε και πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα