“Κόκκινο πανί” ο Τόμσεν για την Αθήνα
Οι αποκαλύψεις του wikileaks προκάλεσαν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τα στελέχη να εμφανίζονται για άλλη μια φορά προβληματισμένοι από την στάση του Πολ Τόμσεν
- 02 Απριλίου 2016 20:02
Στα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς το ΔΝΤ , σε μια προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, πέρα από το γεγονός πως εκφράζει την επιθυμία του να συνομιλήσει σύντομα με την Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει τον προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις και επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης από όλες τις πλευρές. Αυτά τα δύο στοιχεία φαίνεται να κλονίζονται μετά τις αποκαλύψεις για τη χρήση ενός πιστωτικού γεγονότος που φέρεται να γίνεται ως μέσο πίεσης προς την Ελλάδα.
Στην επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να ξεκαθαρίσει το ταμείο αν αυτά που αποκαλύπτονται αντανακλούν τις επίσημες θέσεις του Ταμείου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα όλα τα «φώτα» πέφτουν για άλλη μια φορά στον Πολ Τόμσεν. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά θέματα αποτελεί εδώ και καιρό το «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση. Κανείς στο Μαξίμου δεν ξεχνά πως είναι ο άνθρωπος που κατά καιρούς έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες «τρικλοποδιές» που έχουν μπει στην υλοποίηση του προγράμματος.
Καθόλου τυχαία δεν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σήμερα στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «πως δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει τη Ευρώπη», δείχνοντας τον προσανατολισμό του Μεγάρου Μαξίμου στις συζητήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα.
«Είναι αποτρόπαια σκέψη ότι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης υπάρχει μια στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα με ένα πιστωτικό γεγονός, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτεί πράγματα που κατά γενική ομολογία είναι εκτός προγράμματος», τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης στο δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται τις επόμενες ώρες επιχειρήσει την μέγιστη δυνατή διεθνοποίηση του θέματος και να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους (Μέρκελ, Ολάντ, Κάμερον, Ντράγκι, Σουλτς) προκειμένου να εξηγήσει πως έχει η κατάσταση και οι ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη στάση του ΔΝΤ.
Είναι σαφές πως οι σημερινές διαρροές δημιουργούν ερωτηματικά και προβληματισμό στην ελληνική πλευρά σχετικά με το μέλλον της διαπραγμάτευσης και των συνομιλιών.
Νέα συνολική αποτίμηση της κατάστασης και της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα αναμένεται να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο το απόγευμα.