Συνέντευξη B.D. Foxmoor: Δεν δέχομαι μαθήματα επανάστασης – Ο φασισμός πρέπει να νικηθεί στην καθημερινότητα μας

Συνέντευξη B.D. Foxmoor: Δεν δέχομαι μαθήματα επανάστασης – Ο φασισμός πρέπει να νικηθεί στην καθημερινότητα μας

Τι δήλωσε ο "εγκέφαλος" των Active Member, B.D. Foxmoor, στην εκπομπή Midnight Show του Sport24.gr για τον Παύλο Φύσσα, για τη Χρυσή Αυγή, τη ζωή στο Πέραμα και τα μελλοντικά του πλάνα (Ηχητικό)

Ο B.D. Foxmoor των Active Member βρέθηκε στο ραδιοφωνικό στούντιο του Sport24.gr και στην εκπομπή του Θανάση Κρεκούκια.

Μεταξύ άλλων μίλησε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για τον Νικήτα Κλιντ και την κοινή τους εμφάνιση σε πρόσφατη συναυλία των Active Member, αλλά και για το μπάσκετ.

“Δεν μιλάγαμε 12 χρόνια, ήταν μια προσωπική υπόθεση και αποφάσισα ότι πρέπει να κλείσω όλους μου τους λογαριασμούς για να μπούμε στη δεύτερη φάση του γκρουπ. Είχαμε ανταλλάξει όχι ευγενικές κουβέντες αλλά αυτά καλό είναι να μην λειτουργούν συντηρητικά για να μπορούμε να τα ξεπερνάμε. Εκείνος έχει τη διαδρομή του αλλά υπάρχουν εκπλήξεις, δεν επέστρεψε τελείως αλλά κάτι γίνεται”, είπε για τον Νικήτα Κλιντ.

“Για τη μνήμη του Παύλου έχουν γίνει πολλά πράγματα. Η κίνηση που έγινε στην ΕΣΗΕΑ ήταν αυθόρμητη και σίγουρα θα γίνουν και περισσότερα”, είπε χαρακτηριστικά για τον Παύλο Φύσσα.

“Στις 11 Απριλίου, σε κεντρικό χώρο θα γίνει μια μεγάλη γιορτή με ανθρώπους που έχω συνεργαστεί παλιά, αλλά αυτό δεν είναι για τον Παύλο συγκεκριμένα”, συμπλήρωσε. “Δεν ξέρω ακόμα για κάτι μαζικό για τον Killah P. Θέλει τον χρόνο του για να γίνει”.

Hip hop και Low Bap δείχνουν το δρόμο: Ενωμένοι ενάντια στον φασισμό, για τον Π. Φύσσα

Για την ίδια τη δολοφονία είπε: “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι ξαφνιάζονται από τέτοια πράγματα, θα συμβαίνουν τέτοια. Δεν νομίζω ότι η φύση των ανθρώπων μπορεί να δείξει σεβασμό στους νεκρούς. Πραγματικά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνιάζονται κάποιοι, τέτοια θα γίνονται όσο θα υπάρχουν αυτές οι νοοτροπίες”.

Περί πολιτικής στάσης και δράσης απέναντι στον φασισμό:

“Πρέπει να προσέχουμε με τις δηλώσεις μας. Είναι εύκολο να οδηγήσεις κόσμο απέναντι στους φασίστες και όποιοι βλέπουν κόσμο με συγκεκριμένη ένδυση να έχουν ακόμα έναν εχθρό. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει τη στάση μου απέναντι τους, και εκείνοι ξέρουν ποιος και τι είμαι στο Πέραμα.

Το μόνο που δεν δέχομαι είναι μαθήματα επανάστασης από μια χώρα που θεωρώ ότι ο λαός της είναι λερός και στα βάσανα της είναι ακόμα πιο λερός και από μια χώρα στην οποία κάθε προσπάθεια για επανάσταση έχει αποτύχει. Για όσα στα οποία συμμετέχω ή όχι πρέπει να φιλτράρω το τι κάνω. Στην Ελλάδα πρέπει κάπου να ανήκεις, πρέπει να πεις γρήγορα ναι ή όχι. Κατά καιρούς μου έχουν κολλήσει πολλές ταμπέλες. Μου είπαν να λάβω μέρος στην αντιφασιστική διαμαρτυρία.

Ναι οκ, για μένα δεν είναι αυτή η λύση απέναντι στον φασισμό. Ο φασισμός πρέπει να νικηθεί στην καθημερινότητα μας. Με ένα συλλαλητήριο δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν θέλω να συμμετέχω σε μικροπολιτικές κινήσεις από ανθρώπους της αριστεράς που τους θεωρώ ανελέυθερους και τελικά δεν οδηγούν πουθενά. Για να αλλάξει η κοινωνία δεν χρειάζεται να ομογενοποιηθεί. Ένας πιτσιρικάς από το PC του μπορεί να κάνει πολύ πιο ισχυρή δουλειά. Οι λαϊκιστές δεν μπορούν να ανεχθούν ότι η ζημιά μπορεί να γίνει από παντού.

Η ζημιά δεν μας ήρθε μόνο από τους δρόμους. Οι χρυσαυγίτες κινήθηκαν υπόγεια. Ο λαός αυτός δεν έχει υπομονή, αυτό το παράπονο έχω. Γιατί περιμένουν όλοι από έναν που έχει ένα μικρόφωνο στο χέρι να αλλάξει τον τόπο; Ο ίδιος ο πατέρας αυτού του ανθρώπου ψήφιζε βαθύ ΠΑΣΟΚ και μας έφερε εδώ.

Μεσσίες θέλουμε; Διαφωνώ. Το σύμπαν δεν υποκύπτει στους ηλίθιους. Ο κόσμος ξέρει να αυτοκαταστρέφεται και να αναδημιουργείται. Νομοτελειακά. Δεν γίνεται δουλειά αν θέλουμε να καταστρέψουμε όσα δεν είναι σαν τα μούτρα μας. Είναι το ίδιο τραγικό με τους φασίστες, το να θέλεις να δεις φασίστες κρεμασμένους από τα δέντρα, άσε που κανείς δεν έχει τα κότσια να κρεμάσει κανέναν.

Είμαι εναντίον της μπατσοκρατίας. Μπορεί ο άλλος να δικαστεί κοινωνικά, δεν είναι ανάγκη να σαπίσει σε ένα κελί. Με τη σύλληψη των πολιτικών χρυσαυγιτών δεν χάρηκα, δεν είναι τιμωρία αυτή, είναι ένα πολιτικό παιχνίδι και είναι πολιτικά διωκόμενοι από μια δημοκρατία. Ότι κι αν είναι αυτοί, η κοινωνία θα έπρεπε να έχει ανοχή και να μην έμπαινε στη λογική του φυλάκισε κάποιους και άσε τους πιο “celebrity” απ’ έξω.

Δεν θα καλέσω τον κόσμο σε καινούργιο ΕΑΜ . Ο παππούς μου ακολουθούσε τον Άρη και όταν τους έδωσαν τις συντάξεις αρνήθηκε. Είπε, “θα πάρουμε συντάξεις που σκοτώναμε ρε;”. Δεν μπορείς να αναπολείς τον εμφύλιο. Αυτός ο Έλληνας έχει καταντήσει αηδία. Η μνήμη του είναι μόνο σκαρωμένη από φήμες και αφηγήσεις”.

“Κάποιοι μου ζητούσαν να μην λέω, ότι αυτοί που στην πορεία έγιναν της Χρυσής Αυγής και είναι από το Πέραμα, είναι και άτομα που ξέρω και έχουμε μεγαλώσει μαζί. Να κάνω πως δεν έγινε αυτό. Ότι είναι εξωγήινοι. Ότι δεν μεγάλωσαν δίπλα μου και μας έπιασαν μαλάκες.

Ζούσαμε μαζί. Τον έναν τον είχα πιτσιρικά εγώ, ήταν το καλύτερο παιδί. Μάλιστα τότε, ότι του’ λεγες καθόταν σουζα. Που να ξέρω γω ότι το έκανε μιλιταριστικά αυτό; Και ότι στην πορεία θα μας βγει ναζί αυτός”.

“Δυστυχώς έχω φίλους που γίναν στην πορεία πολιτικοί, κάποιοι μπορεί στο άμεσο μέλλον να κυβερνήσουν. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Τραβάνε κατά κάποιο τρόπο κι αυτοί τον Γολγοθά τους”, απάντησε σε ερώτηση αναγνώστη σχετικά με το αν έχει φιλικές σχέσεις με πρόσωπα από το Κοινοβούλιο.

Μιλώντας για μουσική και χιπ χοπ, αναγνώστης του Sport24 έθεσε την ερώτηση στον B.D. σχετικά με το αν ακούει Ζωντανούς Νεκρούς, με εκείνον να απαντάει λιτά, “όχι, δεν ακούω”.

Για τον Μπρακ και την “εκκαθάριση” στο Low Bap: “Ήταν από τα αγαπημένα μου παιδιά. Έκανα ταμείο και είδα ότι κάποιοι δεν είχαν βοηθήσει στην κεντρική ιδέα του Low Bap. Κάποιοι ταμπουρωθήκαν στον εαυτό τους όταν μίλησα, αλλά έπρεπε να μιλήσω. Δεν μπορούσαν να αφήσω κάποιους να ασελγούν πάνω σε αυτό το όνειρο μου. Όλη αυτή η ιστορία μου στοίχισε γιατί προσπαθούσαμε να δείξουμε στον κόσμο ότι ήμασταν μια κολεκτίβα, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν λίγοι μέσα σε όλο αυτό και μετρημένοι.

Δεν μπορούμε να μεγαλώνουμε με σαράκι και με υποψίες. Εκτέθηκα όταν ανέβασα κάποια παιδιά στη σκηνή. Ξέρω πλέον γιατί συνεχίζω με κάποιους και με κάποιους όχι. Δεν υπάρχουν βεντέτες. Εδώ ο κόσμος καίγεται. Η αγωνία μου είναι να περιγράψω το πώς όλος αυτός ο κόσμος προσπαθεί να αναδημιουργηθεί μέσα από τις στάχτες του, όλη η κοινωνία, αυτά προσπαθώ να βάλω στον καινούργιο δίσκο μου”.

Για την ιδέα του Low Bap: “Μεγάλωσα με μαύρες μουσικές και με λαϊκά τραγούδια. Το χιπ χοπ μου έδωσε την αμεσότητα και την ακατέργαστη ομορφιά του να μιλάω με αυτόν τον τρόπο. Κάποια στιγμή ανακάλυψα πως μπορώ να σκαρώσω τα δικά μου πράγματα, το ’93, με ελληνικό στίχο.

Το Low Bap μας προέκυψε μετά τους Active Member, είναι μια ιδέα, ένα όνειρο, να μπορείς να στηρίζεις με τις πράξεις σου τα λεγόμενα σου. Αυτό τρέχει πιο μπροστά από εμάς. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% το όνειρο μας. Η ιδιαιτερότητα των Active Member είναι ότι ξέφυγαν από το αυστηρό χιπ χοπ και ανέπτυξαν μια άλλη θεματική. Κάποιοι μας προτιμούν για τον στίχο και όχι για τις μουσικές μας. Το Low Bap είναι ενεργό και στα καλύτερα του. Θα φτιάξουμε και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ”.

Απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση της κάνναβης, ο B.D. Foxmoor είπε: “Είμαι ο πλέον ξενέρωτος για να απαντήσω σε κάτι τέτοιο, αλλά κάθε απαγόρευση δεν μου κάθεται καλά. Δεν είμαι ειδικός, δεν ξέρω που μπορεί να οδηγήσει, αλλά φαντάζομαι ότι δεν θα κονομάνε κάποιοι τύποι. Αν είναι να έχει κάποια έσοδα αυτό το αχούρι το κράτος, ας τα έχει έστω από το χόρτο”.

Για το ελληνικό ροκ: “Στεναχωρήθηκα όταν διαλύθηκαν τα ροκ σχήματα. Τα μετέπειτα ήταν φαρσοκωμωδίες. Από τότε έχω χάσει τους φίλους μου”. Απαντώντας για το αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με λαϊκό σύγχρονο τραγουδιστή, είπε: “Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος ήταν ο Μητροπάνος και ένας από τους σύγχρονους που είναι και φίλος και τον εκτιμώ πολύ, είναι ο Γιάννης ο Κότσιρας. Νομίζω πως μπορεί να καλύψει το κενό του Μητροπάνου. Πράγματα σαν τον Σφακιανάκη και τον Πλούταρχο, όχι δεν τα θεωρώ λαϊκά”.

Σε άλλο σημείο αναφέρει, σχετικά με το “sampling”: “Μου καταλογίζουν ότι έχουμε κλέψει μουσικές. Γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να μας κάνει αγωγή; Με όλους έχουμε έρθει σε επαφή ή έχουμε πληρώσει για να γράψουμε πάνω από το δείγμα (Sample). Ο Χατζιδάκις έλεγε ότι το να κλέβεις και να κάνεις κάτι όμορφο είναι εξίσου όμορφο. Όμως εδώ μιλάμε για δάνειο. Έχω πληρώσει για τη μουσική”.

Μιλώντας για μπάσκετ και αθλητικά

“Αν βάλεις τίτλο σε μια ομάδα για να την πεις “ευρωπαϊκή”, αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Αλλά θα ήθελα να κερδίσει ο Άρης”, είπε για τον τελικό Κυπέλλου του μπάσκετ ο Μιχάλης Μυτακίδης, αποκαλύπτοντας επίσης ότι στο ποδόσφαιρο υποστηρίζει μόνο την Arsenal.

“Στο Πέραμα με πίεζαν παλιά να γίνω ΑΕΚ, γιατί παλαιότερα στην περιοχή οι πιο πολλοί ήταν αεκτζήδες, αλλά στην πορεία υποστήριξα τον Άρη, για το μπάσκετ κυρίως”, συνέχισε.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο

 

 

MIDNIGHT SHOW με τον Θανάση Κρεκούκια

Δευτέρα 00:00 – 2:00

Τρίτη 00:00 – 2:00

Τετάρτη 00:00 – 2:00

Πέμπτη 00:00 – 2:00

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα