Διπλό ραντεβού με την εφορία

Διπλό ραντεβού με την εφορία
Στιγμιότυπο από την ΔΟΥ Τρικάλων την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) Sooc

Το πρώτο "διπλό" ραντεβού με την εφορία σήμερα για 6,2 εκατομμύρια που θα πρέπει να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 2,3 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Η ΑΑΔΕ περιμένει να εισπράξει μέχρι κυρίως σήμερα αλλά και αύριο (για όσους χρησιμοποιούν e- banking) 1,077 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ περίπου 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων. Τα υπόλοιπα 1,23 δισ. ευρώ θα έρθουν από φόρο εισοδήματος 2,57 εκατομμυρίων μισθωτών συνταξιούχων αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών χρεωστικό εκκαθαριστικό.

Η πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ από το οποίο αναμένεται να εισπραχθούν συνολικά 2,65 δις ευρώ (έναντι βεβαιωμένου φόρου 3,2 δις ευρώ) είναι «φουσκωμένη» αλλά όχι χωρίς αιτία. Συνήθως με την πρώτη δόση αποπληρώνουν το βασικό φόρο για τα ακίνητα όσοι έχουν εκκαθαριστικό με οφειλή από 10 έως και 20 ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος είναι ένας από τους πιο «φορολογικά δύσκολους» μήνες του χρόνου αλλά δεν είναι ο μόνος αφού το ημερολόγιο της εφορίας κλείνει τον Ιανουάριο του 2018, με την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ εκτός αν ο φόρος έχει πληρωθεί νωρίτερα.

– Τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ (περίπου 400 εκ ευρώ) και τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα.

– Τον Νοέμβριο έχουμε το δεύτερο «διπλό ραντεβού» με την εφορία.

Μέχρι και το τέλος του θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα (1,23 δις ευρώ) και άλλα 400 εκ ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017. Τον ίδιο μήνα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το νέο καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, που φιλοδοξεί να μεταφέρει το βάρος από τα υψηλού κυβισμού παλιά αυτοκίνητα (ηλικίας άνω των 10 ετών) στα καινούργια (παλαιότητας μέχρι και πέντε ετών) πολυτελή αυτοκίνητα. Για τα καινούργια αυτοκίνητα, κριτήρια για το καθορισμό των τελών κυκλοφορίας, θα είναι οι εκπεπμπόμενοι ρύποι ο κυβισμός και η τιμή αγοράς.

– Τον Δεκέμβριο έχουμε το τρίτο «διπλό ραντεβού» με την εφορία.

Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του κράτους περίπου 1,2 δις ευρώ, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (400 εκ ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρους εισοδήματος.

Τον Ιανουάριο μένει να πληρωθεί μόνο η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ για να κλείσει και ουσιαστικά το φορολογικό έτος.

Αποπληρωμή σε 12 δόσεις με τόκο 5%

Όταν υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των φόρων στις τρείς δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και στις πέντε δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ η μόνη λύση είναι οι δύο πάγιες ρυθμίσεις των 12 έως 24 δόσεων οι οποίες θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 5%. Η πρώτη μπορεί να γίνει στην εφορία και αφορά την περίπτωση που ο φορολογούμενος βλέπει εκ των προτέρων, ότι δεν μπορεί να πληρώσει και ρυθμίζει την οφειλή του σε ένα διάστημα από 12 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις 24 δόσεις. Η δεύτερη 12μηνη ρύθμιση γίνεται εκ των υστέρων, δηλαδή αφού η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr ) ή της ΓΓΠΣ ( www.gsis.gr). Θυμηθείτε ότι από 1/1/2018 η όποια ρύθμιση χάνεται την επομένη της λήξης της προθεσμίας, αν δεν έχει πληρωθεί.

Καθυστέρηση πληρωμής; Τόκος 8,75% και κατασχέσεις

Η καθυστέρηση πληρωμής μια δόσης ή του συνόλου ενός βεβαιωθέντα άμεσου φόρου συνεπάγεται ετήσιο τόκο 8,75%, που σημαίνει ότι για κάθε μήνα οι δόσεις που δεν πληρώνονται προσαυξάνονται κατά 0,73% . Εκτός αυτού, η καθυστέρηση πληρωμής δόσης ή συνολικού φόρου πάνω από τα 500 ευρώ ενεργοποιεί τον κίνδυνο η ΑΑΔΕ να κινήσει την διαδικασία αναγκαστικών μέτρων, που ξεκινά με την κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού και φτάνει (ανάλογα με το ύψος του ποσού) ακόμη και σε κατάσχεση ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου από τα 3,97 εκατομμύρια των φορολογούμενών που έχουν οφειλές στην εφορία (περίπου οι μισοί 1,68 εκατομμύρια) κινδυνεύουν με λήψη αναγκαστικών μέτρων αφού χρωστούν πάνω από 500 ευρώ στην εφορία. Μέχρι στιγμή η ύστατη λύση της κατάσχεσης έχει εφαρμοστεί σε 971.429 περιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα