Άξονας Βρετανίας-Γαλλίας απέναντι σε Μόσχα και Κίνα

default image

Λονδίνο και Παρίσι ζήτησαν επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού και έρευνα του ΔΠΔ, αλλά συνάντησαν την αντίσταση Μόσχας και Πεκίνου

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του ΟΗΕ η οποία προσάπτει στη Δαμασκό τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Γάλλος και ο Βρετανός πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ και Μάθιου Ράικροφτ κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι διέπραξε «εγκλήματα πολέμου». Η ομόλογός τους των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ έκρινε από την πλευρά της πως η Δαμασκός πρέπει να «πληρώσει το τίμημα» για τη διάπραξη αυτών των επιθέσεων.

Η έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο συριακός στρατός ευθύνεται για δύο επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία και ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για μία, με τη χρήση αερίου μουστάρδας.

Οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ συναντήθηκαν χθες για να συζητήσουν σχετικά με την έκθεση.

Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, εμφανίστηκε πολύ πιο προσεκτική όσον αφορά την αντίδραση στις κατηγορίες που διατυπώνονται στην έκθεση. Καθώς είναι κράτος μόνιμο μέλος του ΣΑ, η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης ασκώντας το βέτο που διαθέτει.

Η Γαλλία θέλει μια «ταχεία και σθεναρή αντίδραση» από το Συμβούλιο, δηλαδή την επιβολή «κυρώσεων εναντίον των υπεύθυνων για αυτές τις πράξεις που συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο Ντελάτρ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ακόμη, θέλει η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM), που εκπνέει τον Σεπτέμβριο, να ανανεωθεί για έναν μήνα τουλάχιστον ώστε να συνεχιστεί η συγκέντρωση στοιχείων για τη χρήση αερίου χλωρίου από τη Δαμασκό το 2014 και το 2015, για την οποία γίνεται λόγος στην έκθεση.

«Όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Βρετανός πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη. «Επιθυμούμε ένα καθεστώς κυρώσεων και την αξιοποίηση των διεθνών νομικών μηχανισμών για την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Μάθιου Ράικροφτ. Τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ανήκουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Όμως η προσπάθεια των κρατών της Δύσης στο ΣΑ να προωθήσουν μια έρευνα από το ΔΠΔ για τα εγκλήματα που διαπράττονται στον όλο και πιο πολύπλοκο πόλεμο στη Συρία συναντούν την αντίσταση της Ρωσίας και της Κίνας.

Προηγούμενες εκθέσεις του ΟΗΕ είχαν τεκμηριώσει τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αλλά χωρίς να υποδεικνύουν τους υπεύθυνους.

Διαφωνία για την έκθεση περί χρήσης χημικών

Η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να αποδεχθεί τα συμπεράσματα μιας έρευνας του ΟΗΕ τα οποία έγιναν γνωστά την περασμένη εβδομάδα και βάσει των οποίων η Συρία διέπραξε τουλάχιστον δύο επιθέσεις με χημικά όπλα – αέριο χλωρίου – όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Οι ερευνητές βρήκαν «το όπλο του εγκλήματος», εξήγησε ο Τσούρκιν. «Αλλά δεν υπάρχουν αποτυπώματα πάνω σ’ αυτό το όπλο», πρόσθεσε ο ρώσος πρεσβευτής, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα» που δεν έχουν απαντηθεί, συμπλήρωσε.

Για τον Τσούρκιν, η έκθεση που συντάχθηκε μετά την κοινή έρευνα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) δεν αρκεί για να επιβληθούν κυρώσεις.

«Συνεχίζουμε φυσικά να αναλύουμε την έκθεση», ανέφερε ο Τσούρκιν μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αρχίσαμε τη συζήτηση», σημείωσε, αλλά «δεν υπάρχει κάποιος στον οποίο να επιβάλλουμε κυρώσεις βάσει της έκθεσης. Δεν περιέχει ονόματα, δεν περιέχει συγκεκριμένες αποδείξεις, όπως λέω, δεν υπάρχουν αποτυπώματα. Πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα», επέμεινε.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι έκρινε ότι η έκθεση που κατηγορεί την Δαμασκό για δύο επιθέσεις με χημικά όπλα στο βόρειο τμήμα της χώρας «δεν περιέχει απολύτως καμιά απτή απόδειξη».

Τα συμπεράσματα της έρευνας «βασίστηκαν εντελώς σε δηλώσεις που έκαναν αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους παρουσίασαν ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο Τζααφάρι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Κατά συνέπεια, η έκθεση δεν περιέχει απολύτως καμιά απτή απόδειξη (που να τεκμηριώνει) ότι χρησιμοποιήθηκε αέριο χλωρίου, δηλαδή δείγματα ή ιατρικές εξετάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η συριακή κυβέρνηση κρίνει πάντως ότι πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα για τα οποία γίνεται λόγος στην έκθεση. «Πρέπει να μάθουμε την αλήθεια χωρίς αυτά τα συμβάντα να χειραγωγούνται για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, συριακά στρατιωτικά ελικόπτερα έριξαν βόμβες που περιείχαν αέριο χλωρίου σε δύο κοινότητες της επαρχίας Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, την 21η Απριλίου 2014 και την 16η Μαρτίου 2015. Κατά την ίδια έκθεση, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας στη Μάρεα (Χαλέπι) την 21η Αυγούστου 2015.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα