Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: ‘Ευτυχείς’ για την πρόοδο στη Συρία

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν: ‘Ευτυχείς’ για την πρόοδο στη Συρία
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan, left, and Russian President Vladimir Putin walk following a meeting in Ankara, Turkey, Thursday, Sept. 28, 2017. Russian President Vladimir Putin is Ankara for talks with Erdogan on developments in Iraq and Syria, and Turkey's decision to purchase a Russian-made missile defense system. (Kayhan Ozer/Presidency Press Service Pool via AP) AP

"Κοινή επιτυχία" Άγκυρας-Μόσχας, η πρόοδος στην ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης, σύμφωνα με τον Πούτιν. Για πλήρη άρση των εμποδίων στο εμπόριο και τις επενδύσεις δεσμεύτηκαν οι δύο ηγέτες

Τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε την Πέμπτη στην Άγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κύριο θέμα των συνομιλιών, που διεξήχθησαν σε διευρυμένη σύνθεση, κεκλεισμένων των θυρών, ήταν ο συντονισμός της δράσης στις ζώνες αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Συρία.

Ο Ερντογάν αξιολόγησε θετικά την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, δηλώνοντας “ευτυχής” με την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες στην Αστάνα. Πρόσθεσε, ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις “ενισχύουν την ειρήνη”.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις της Αστάνα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Τουρκίας, θα πρέπει τώρα “να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης” ενώ σημείωσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα “δεσμεύονται για πολιτική λύση της συριακής κρίσης”.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την πρόοδο στην ειρηνική επίλυση της συριακής κρίσης “κοινή επιτυχία” Μόσχας και Άγκυρας, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες “δημιούργησαν ντε φάκτο συνθήκες” για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

“Οι ζώνες αποκλιμάκωσης έχουν δημιουργήσει ντε φάκτο τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και την ήττα των τρομοκρατών, καθώς και για την επιστροφή του συριακού λαού στην κανονική ζωή”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος. 

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να αρθούν πλήρως τα εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Ο Πούτιν, συγκεκριμένα, στάθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, που έχει προχωρήσει στην άρση όλων των περιορισμών για την παρουσία τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Επεσήμανε, ότι οι γεωργικές εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 58% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής πολιτικής.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν θέσει ως στόχο τη επίτευξη διμερών συναλλαγών ύψους 100 δισ. δολαρίων.

(Φωτό: Kayhan Ozer/Presidency Press Service Pool via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα