Eurokinissi

ΓΙΑΤΙ Η ΕΡΤ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΤΗΣ;

Ποιο είναι το στοιχείο που ο Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς έκρινε την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για το τιμόνι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

1η Δεκεμβρίου 2014. Καλεσμένος στα στούντιο της Nova και της εκπομπής «Λαμπατέρ» που παρουσίαζε ο Λάμπης Ταγματάρχης είναι ο (τότε) Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για την προσωπική σχέση φιλίας που ενώνει τον Νίκο Παππά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις αρχές τις εβδομάδας που πέρασε, Νίκος Παππάς και Λάμπης Ταγματάρχης συναντήθηκαν ξανά κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες: Δεν ήταν απέναντι αλλά στο πλάι καθώς ο πρώτος, με τον ρόλο πλέον του υπουργού Επικρατείας πρότεινε τον δεύτερο για Διευθύνοντα Σύμβουλο στην (νέα-παλιά) ΕΡΤ. Δεν ήταν, επίσης, κάτω από το φως ενός λαμπατέρ αλλά κάτω από τον ανακριτικό προβολέα της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεχόμενοι κυρίως τις πιο «επιθετικές ερωτήσεις» όχι από βουλευτές της αντιπολίτευσης α λλά από την κυβερνητική βουλευτή Ραχήλ Μακρή αλλά και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε ένα βαθμό λογικό, καθώς αν πάει κανείς τον χρόνο πίσω, κάτι λιγότερο από δύο χρόνια, θα έφερνε μπροστά του την εικόνα των δύο βουλευτών (στους ΑΝΕΛ η πρώτη, στον ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη) ανεβασμένες στα κάγκελα του Ραδιομέγαρου της Αγίας Παρασκεής να στηρίζουν με τον τρόπο που ξέρουν οι ίδιες τον αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ. Σε ένα βαθμό δικαιολογημένο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε υποσχεθεί ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση θα λειτουργούσε την ΕΡΤ αξιοποιώντας την εμπειρία της αυτοδιαχείρισής της όλο το διάστημα του «μαύρου» και με πυρήνα τους εργαζομένους που παρήγαγαν το αυτοδιαχειριζόμενο πρόγραμμά της.

Eurokinissi

Έχουμε να κάνουμε με άλλη μία «κολοτούμπα» της (εκάστοτε) αντιπολίτευσης όταν έρχεται στην κυβέρνηση; Πιθανότατα ναι, αλλά σίγουρα όχι τόσο σημαντική όσο άλλες και όχι τόσο αδικαιολόγητη. Το μοντέλο της αυτοδιαχεριζόμενης δημόσιας τηλεόρασης, αν τελικά επιλεγόταν, θα ήταν παγκόσμια πρώτη. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα αποφάσιζαν για την μορφή του προγράμματος και θα λογοδοτούσαν στους εαυτούς τους για το αποτέλεσμα που θα πλήρωνε ο ελληνικός λαός; Δύο βασικές κατηγορίες θα εύχονταν να επιλεγεί αυτό το μοντέλο: οι συνδικαλιστές και οι καναλάρχες της ιδιωτικής τηλεόρασης.

Από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι ήθελε μία ΕΡΤ ανεξάρτητη, πλουραλιστική και ανταγωνιστική η επιλογή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την τοποθέτηση ενός manager που να έχει γνώση της τηλεοπτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Πόσοι είναι αυτοί; Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού (Καλημέρης, Λάτσιος, Ταγματάρχης), από εκεί και πέρα επιλέγεις αυτόν που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ που θέλεις να δημιουργήσεις.

Με την επιλογή Ταγματάρχη η κυβέρνηση θέλει να περάσει και άλλα μηνύματα.

Γνωρίζει ότι η ΕΡΤ, από την δημιουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης όχι μόνο δεν ήταν η πρώτη επιλογή των τηλεθεατών, αλλά τουναντίον είχε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της όποιας εκτίμησης μπορούσαν να έχουν οι τελευταίοι μαζί με την γκρίνια ότι ενώ πλήρωναν το ανταποδοτικό τέλος, η κρατική ραδιοτηλεόραση ήταν ζημιογόνα και στις περισσότερες περιπτώσεις με χαμηλής ποιότητας πρόγραμμα. Ο Λάμπης Ταγματάρχης έχοντας την διοικητική εμπειρία της Nova κατάφερε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον όπως ήταν αυτό της ΕΡΤ (με πιέσεις από όλες τις πλευρές: κυβερνητικές, συνδικαλιστικές κλπ) να φέρει την εξυγίανση και την κερδοφορία στο «μαγαζί». Μήνυμα που θέλει να περάσει μέσω του συγκεκριμένου προσώπου και τώρα τόσο στο «κόμμα» όσο και στους συνδικαλιστές. Με απλά λόγια: «ξεχάστε την ΕΡΤ – ξέφραγο αμπέλι, που λίγους μήνες πριν τις εκλογές το προσωπικό “ξεχείλωνε” από τις προσλήψεις συμβασιούχων ή που οι συνδικαλιστές τοποθετούσαν παιδιά και συγγενείς σε κάποια “θεσούλα”». Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία όσων εργάζονταν – και όχι «εργάζονταν» – στην ΕΡΤ επί των ημερών του Λάμπη Ταγματάρχη κάνουν λόγο για ένα ανταγωνιστικό και αξιοπρεπές μέσο.

G4PHOTOS

Αντίστοιχο μήνυμα θέλει να περάσει η κυβέρνηση και στους εξωτερικούς παραγωγούς οι οποίοι είχαν γίνει «μόνιμοι» στην ΕΡΤ μέσω πολλαπλών συμβάσεων. Στις ημέρες του Λάμπη Ταγματάρχη είχε γίνει «νόμος» να υπάρχει μόνο μία σύμβαση εξωτερικής παραγωγής ανά παραγωγό. Κοινώς τόσο στον στενό κύκλο της ΕΡΤ, όσο και σε κομματικό και πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πολιτών αλλά και στο εξωτερικό το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση είναι ότι η αμαρτωλή ΕΡΤ έχει πεθάνει.

Ποια θα είναι η νέα ΕΡΤ; Υπομονή έως τον επόμενο Οκτώβριο γιατί η 11 Ιουνίου που ημερολογιακά θα επανεκκινήσει δεν μεταφράζεται και σε δείγμα γραφής της διοίκησης Τσακνή – Ταγματάρχη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατευθυντήριες έχουν δοθεί και τα δύο προαναφερθέντα πρόσωπα, που δεν προέρχονται από κομματικούς μηχανισμούς, έχουν αποδείξει ότι σε στραβοτιμονιές από τα συμφωνηθέντα δεν θα μασήσουν τα λόγια τους ούτε θα βάλουν νερό στο κρασί τους. Γνωρίζουν ότι από τις θέσεις του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ διέρχεται πάντα «ηλεκτρικό ρεύμα» και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις υψηλές τάσεις ή να αποχωρήσουν (σ.σ. ο Λάμπης Ταγματάρχης ανέφερε και στην τοποθέτηση του στην επιτροπή ότι αν δεχτεί παρεμβάσεις θα αποχωρήσει) όταν αυτοί κρίνουν ότι η κατάσταση «ξεφεύγει».

Eurokinissi

Φωτογραφίες:  Eurokinissi.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα