Αυξήθηκε ο ‘εσωτερικός’ δανεισμός του δημοσίου

Αυξήθηκε ο ‘εσωτερικός’ δανεισμός του δημοσίου

Η εξέλιξη αποτυπώνει τη συγκέντρωση όλων των διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών στον ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και την ενιαία διαχείρισή τους από το Γενικό λογιστήριο του Κράτους

Κατά 2,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του χρόνου του Γενικού λογιστηρίου του δημοσίου μέσω συμφωνιών επαναγοράς (ρέπο ) από τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσιών οργανισμών με το συνολικό δανεισμό να φτάνει τα 13,6 δις ευρώ έναντι 11,3 δις ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Η εξέλιξη αποτυπώνει τη συγκέντρωση όλων των διαθεσίμων των δημοσίων οργανισμών στον ενιαίο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και την ενιαία διαχείρισή τους από το Γενικό λογιστήριο του Κράτους.

Το χρέος της Κεντρικής διοίκησης σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ έφτασε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου έφτασε στα 326, 53 δις ευρώ στις 31/3/2017 έναντι 326,36 δις ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2016 καταγράφοντας μια οριακή αύξηση κατά 170 εκ ευρώ . Η εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί λίγο ως πολύ αναμενόμενη με δεδομένο ότι η δόση για την δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει μπει ακόμη στα δημόσια ταμεία ενώ ο όποιος δανεισμός του ελληνικού δημοσίου μπορεί να γίνει μόνο μέσω εντόκων γραμματίων ή εσωτερικά μέσω του δανεισμού από τα τραπεζικά διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών .

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου έφτασαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου τα 2,9 δις ευρώ αυξημένα οριακά έναντι ταμειακών διαθεσίμων 2,79 εκ ευρώ το τελευταίου τριμήνου του 2016 .

Σημαντική μείωση κατά 659 εκ ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο καταγράφει και το υπόλοιπο των δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που έφτασε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017 στα 12,173 δις ευρώ έναντι 12,83 δις ευρώ το τελευταίο τρίμηνο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα