“Απαγορευμένος” ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία

default image

Εναέριος "αποκλεισμός" από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προς την Ουκρανία (Pics)

Στην απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών πάνω από περιοχές της Ουκρανίας προέβη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines που φέρεται ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Επικαλούμενη “τα πρόσφατα γεγονότα και τις συνεχιζόμενες επικίνδυνες δραστηριότητες”, η FAA αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι οι περιοχές περιορισμού των πτήσεων περιλαμβάνουν τη Συμφερούπολη και το Ντνεπροπέτροφσκ.

“Το μέτρο αυτό έρχεται να επεκτείνει την απαγόρευση πτήσης των ΗΠΑ, η οποία είχε εκδοθεί από τη FAA τον Απρίλιο, πάνω από την περιοχή της Κριμαίας στην Ουκρανία και των γειτονικών περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας Αζόφ”.

Από τον Μάρτιο σταμάτησε τις πτήσεις η Ν. Κορέα

Δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι είχαν σταματήσει τις πτήσεις τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας από τις 3 Μαρτίου, εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια.

Η Korean Air Lines και η Asiana Airlines ανακοίνωσαν ότι είχαν αλλάξει τη διαδρομή στις πτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τα αεροσκάφη να περνούν πάνω από την Ουκρανία. 

Ακόμα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, η Eva Airways, σκοπεύει να αλλάξει την διαδρομή ορισμένων πτήσεών της, ώστε τα αεροσκάφη της να αποφεύγουν να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, μετά τη συντριβή αεροσκάφους της Malaysia Airlines την Πέμπτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας αυτής.

“Τα αεροπλάνα μας θα σταματήσουν άμεσα να περνούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Αυτό το μέτρο θα είναι μόνιμο».

Το Κίεβο έκλεισε τον εναέριο χώρο πάνω από τις περιοχές των συγκρούσεων

Η Ουκρανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της πάνω από τις ανατολικές περιοχές της όπου διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υποδομών της χώρας, μία ημέρα αφότου 298 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή αεροπλάνου κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε μέσω του ιστότοπού του πως ο εναέριος χώρος έκλεισε πλήρως πάνω από τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπου μαίνονται οι μάχες, καθώς και ότι απαγόρευσε επίσης εν μέρει τις πτήσεις πάνω από τη γειτονική περιφέρεια του Χάρκοβο.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες περιόρισαν επίσης τις πτήσεις τους προς την Ουκρανία μετά την τραγωδία.

Στο μεταξύ, στο Άμστερνταμ, εκπρόσωπος του αερολιμένα της πόλης ανακοίνωσε σήμερα πως η εταιρεία Malaysia Airlines, στην οποία ανήκε το αεροπλάνο που συνετρίβη, προσπαθεί να κανονίσει την ασφαλή πρόσβαση των συγγενών των θυμάτων στον τόπο της συντριβής.

“Οι συγγενείς, λίγες εκατοντάδες απ’ αυτούς, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σ’ ένα ξενοδοχείο του Σίπχολ”, δήλωσε η εκπρόσωπος. Χθες, Πέμπτη, ο επικεφαλής της Malaysia Airlines στην Ευρώπη δήλωσε πως στέλνει στο Άμστερνταμ ένα Μπόινγκ 747 για να μεταφέρει συγγενείς των θυμάτων στο Κίεβο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ότι αντάρτες εμποδίζουν την πρόσβαση στον τόπο της συντριβής.

Eurocontrol: Στα 1.000 πόδια πάνω από το κλειστό τμήμα του εναέριου χώρου το αεροσκάφος της Malaysia Airlines

Το μαλαισιανό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για το συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η Eurocontrol.

“Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροσκάφος πετούσε στο επίπεδο πτήσης 330 (περίπου 10.000 μέτρα ή 33.000 πόδια), όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ”, ανέφερε η Eurocontrol, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

“Ο διάδρομος αυτός είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια), αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος”, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Μετά τη συντριβή, όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου, ανέφερε η ανακοίνωση της Eurocontrol.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα