Γιώργος Παπανδρέου: Πόνεσα για τις αποφάσεις μου. Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια
Το νέο του κόμμα παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μίλησε για πατριωτικό σχέδιο και ανάγκη να μπει τέλος στη λιτότητα. Τι απάντησε σε όσους τον κατηγορούν ότι με την κίνησή του αυτή προσβάλλει τη μνήμη του Α. Παπανδρέου (Vid)
- 03 Ιανουαρίου 2015 18:12
Με τη λέξη-σύνθημα ΠΑΜΕ, ξεκίνησε την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την ίδρυση του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών». Θα γράψουμε ιστορία, πρόσθεσε, εν μέσω επευφημιών, από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ξεπέρασαν, σε αριθμό, κάθε προσδοκία, όπως έλεγαν οι διοργανωτές.
Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού.
Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.
Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.
Αναφέρθηκε στις αρχές της 3ης Σεπτέμβρη και ειδικότερα στην πτυχή της εθνικής απελευθέρωσης, για να τονίσει ότι σήμερα, το 2015, καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος.
Ο πρώην πρωθυπουργός, έκανε λόγο για ένα ελληνικό πατριωτικό σχέδιο, που έχει ανάγκη ο τόπος και σημείωσε ότι πρέπει να πούμε “ναι” στις αλλαγές και “όχι” στη λιτότητα.
Ο κ. Παπανδρέου, άφησε αιχμές για το σημερινό ρόλο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός. Δεν μπορεί να είμαστε ουραγός της δεξιάς” και συμπλήρωσε “όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα και κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας”, ενώ σημείωσε: “Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για ‘διάσπαση’. Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη”
“Δεν θα σιωπήσω για μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει τη χώρα και την πατρίδα. Αν είχα προσωπική ατζέντα, θα σιωπούσα και θα βολευόμουν. Επέλεξα για άλλη μια φορά τον δύσκολο δρόμο. Επέλεξα να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία για κομματική ρήξη με το κατεστημένο. Αυτός είμαι, αυτός ήμουν πάντα. Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου, αλλά στη ζωή μου έχω ταχθεί να υπηρετώ την πατρίδα”, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
“Πόνεσα για τις αποφάσεις μου. Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια”, πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου και τόνισε ότι θέλει το κόμμα του να γίνει η φωνή των αλλαγών.
Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκείται, ο κ. Παπανδρέου, μίλησε για τον πατέρα του.
“Κάποιοι ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Ανδρέα εναντίον μου. Δεν ξέρω πως είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Ανδρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Α. Παπανδρέου το 1974, όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο”, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τιμά και σέβεται τους συναγωνιστές του.
Προηγήθηκε η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου την Παρασκευή, με την οποία εξήγησε την ανάγκη ίδρυσης του νέου κινήματος αλλά και τους στόχους του.
Σχετικά με το τι θα πράξουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα ενταχθούν στο νέο κόμμα, αναφέρθηκε ότι είναι στην ευχέρεια του καθενός να χειριστεί εκείνος ή εκείνη το θέμα αυτό το οποίο είναι προσωπικό. Σημειώνεται ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης βουλευτών, καθώς η Βουλή έχει διαλυθεί και το μόνο που απαιτείται δεοντολογικά και ηθικά είναι η παραίτηση από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ.
Ήδη, πάντως, ο Φίλιππος Σαχινίδης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέστειλε επιστολή στον Γραμματέα της Ν. Ε. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, με την οποία του γνωστοποιεί ότι παραιτείται από μέλος του Κινήματος, ενώ ο Μιχάλης Καρχιμάκης με δημόσια δήλωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από μέλος των κομματικών οργάνων που μετείχε (ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου) και βεβαίως από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ.
Η κίνηση Παπανδρέου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις αλλά και αποχωρήσεις από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε με ειρωνεία στο νέο εγχείρημα.
πηγή φωτογραφίας: sooc