Ένα βήμα δύο κομμάτων για τον τρίτο πόλο

Ένα βήμα δύο κομμάτων για τον τρίτο πόλο
Meeting between the leader of the To Potami political party Stavros Theodorakis, with the leader of PASOK-Democratic Alliance, Fofi Genimata, in Athens, on March 31, 2016 / - , , 31 , 2016 SOOC

Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις Γεννηματά- Θεοδωράκη. Ο ρόλος Σουλτς, η “σφήνα” του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά και το δίλημμα περί συνεργασίας με ΝΔ

Το πρώτο βήμα για τον πολύπαθο τρίτο πόλο στο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας έγινε χθες με τη συμφωνία Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη για τη συγκρότηση μίας επιτροπής διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων.

Πρόκειται για την ακρίβεια όμως για… μισό βήμα, με την έννοια ότι η επιτροπή αυτή θα αναζητήσει το επόμενο δίμηνο μόνο πολιτικά σημεία σύγκλισης ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, δηλαδή τι ενώνει τα δύο κόμματα, τα οποία θα εντείνουν στα θέματα κοινής αντίληψης τη συνεργασία τους μέσα στη Βουλή, χωρίς όμως να ανακοινώνουν κοινοβουλευτική σύμπλευση επί παντός επιστητού.

Δε θα γίνει όμως καμία συζήτηση σε επίπεδο οργανωτικό. Δηλαδή η επιτροπή διαλόγου δε θα συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κόμματος και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό πρακτικά.

“Τα οργανωτικά διχάζουν, τα πολιτικά ενώνουν”, σχολίασε σχετικά στελέχος του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι πια και ο κ.Θεοδωράκης αναγνωρίζει ότι χρειάζεται ένας αυτόνομος χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πάντως χθες το πρωί, εν όψει της συνάντησης του με την κ.Γεννηματά, έλεγε στο Σκάι: “Το θέμα δεν είναι να ενωθούμε αλλά να πολλαπλασιαστούμε. Θέλουμε μια νέα συμμαχία αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσοι και ποιοι θα προσέλθουν στο διάλογο. Αν στο τέλος της ημέρας, στο δωμάτιο έχει μείνει η ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά και εγώ δεν θα έχει νόημα”.

Το ζήτημα είναι ότι στο Ποτάμι πολλά στελέχη κοιτάζουν και προς τη μεριά της ΝΔ, βάζοντας μία πιο καθαρή διαχωριστική γραμμή προς το ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει επιλέξει -με εισήγηση του Κώστα Λαλιώτη- να διαχωρίζει απόλυτα τη θέση του από τη ΝΔ, με την εξαίρεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που κινείται πολλές φορές σχεδόν αυτόνομα και συχνά σε ταύτιση με γαλάζια στελέχη: Χθες για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά της ΝΔ έκαναν σχεδόν ταυτόχρονα ταυτόσημες διαρροές περί αποστάσεων του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Από το ΠΑΣΟΚ πάντως επισημαίνουν με νόημα προς όσους από το Ποτάμι φλερτάρουν με την ιδέα της προσχώρησης στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι στη ΝΔ θα πρέπει να συνυπάρξουν με πρόσωπα όπως ο Καραμανλής, ο Σαμαράς, ο Γεωργιάδης και δη σε υποβαθμισμένους ρόλους χωρίς τη βεβαιότητα εκλογής, ενώ σε ένα νέο σχήμα του κέντρου θα είναι στελέχη πρώτης γραμμής και σίγουρα βουλευτές: Κάλλιο πρώτος στον τρίτο πόλο, παρά δεύτερος σε κόμμα εξουσίας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επίσης θεωρούν ότι το Μαξίμου θέλει να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια δημιουργίας μίας νέας κεντροαριστεράς, διότι για το ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει πολιτικό πρόβλημα η δημιουργία ενός νέου πόλου. Διαψεύδουν επίσης ότι υπάρχει θέμα με τον κ.Βενιζέλο.

Εκείνος που φαίνεται πάντως ότι επικροτεί τις συζητήσεις για ένα νέο σχήμα στο χώρο του κέντρου, είναι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τη Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε και με την κ.Γεννηματά και με τον κ.Θεοδωράκη (αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα).

Εάν πάντως ο κ.Σουλτς προσδοκά ένα νέο σχήμα που θα μπορούσε να πάρει τη θέση των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση, αυτό βρίσκει αντιδράσεις ιδιαίτερα στο εσωτερικό του Ποταμιού. Για αυτό και ο κ.Θεοδωράκης επανέλαβε χθες: “Εμείς δεν προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε σε μια λαϊκίστικη κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα. Η παρουσία του κ. Καμμένου δεν είναι ο μόνος λόγος. Πάρα πολλοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι με τον Καμμένο”. Πήρε πάντως ταυτόχρονα αποστάσεις από το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές, λέγοντας: “Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, χρησιμοποιεί ανίκανους και λαϊκίζει. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί αυτή η χώρα να κάνει κάθε έξι μήνες εκλογές”.

Για τον κ.Θεοδωράκη σαφώς λύση θα ήταν μία οικουμενική, ενώ και η κ.Γεννηματά είχε κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών επιμείνει σε μία κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο. Καθώς όμως για να οδηγηθεί η χώρα σε τέτοια σενάρια θα έπρεπε να υπάρξουν άλλες ραγδαίες εξελίξεις που προς το παρόν δεν είναι ορατές, οι ζυμώσεις στο κέντρο συνεχίζονται μέχρι να φανεί εάν θα επικρατήσουν ενωτικές ή αντίρροπες δυνάμεις.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα