Βέλη και κορώνες εφ’ όλης της ύλης

Βέλη και κορώνες εφ’ όλης της ύλης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατα την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι ομιλίες Γεννηματά, Κουτσούμπα, Θεοδωράκη, Λεβέντη , κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που 'κλειδώνει' τη συμφωνία με τους δανειστές, μέσω της ψήφισης μέτρων και αντιμέτρων

Σε ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους κινήθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

H Φώφη Γεννηματά

Με έντονη διαμαρτυρία για παραβίαση της σειράς των ομιλητών – που είχε ως αποτέλεσμα να μιλήσει μετά από τον πρωθυπουργό – ξεκίνησε την ομιλία της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

‘Λυπάμαι πραγματικά και για τον πρωθυπουργό και για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που δεν βρήκαν ούτε μία λέξη για τη μη τήρηση της σειράς’ , ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα σκληρή στην κριτική της προς την κυβέρνηση, η κα Γεννηματά είπε : ‘Σήμερα παίζεται η 3η πράξη ενός δράματος για τον ελληνικό λαό. Αυτή η εκχώρηση της διαχείρισης των οικονομικών του κράτους, είναι η σοβαρότερη παραχώρηση που έχει γίνει. Δεν παραλάβατε χρεοκοπημένη χώρα κύριε πρωθυπουργέ, εσείς την οδηγήσατε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο’.

Η κα Γεννηματά τόνισε ότι τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου συνιστούν ένα

‘τέταρτο Μνημόνιο, επειδή έχει δεσμεύσεις, από σήμερα μέχρι το 2021. Ο κύκλος όμως που άνοιξαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το εμπόριο ελπίδας, κλείνει οριστικά, με την υπογραφή του κ. Τσίπρα. Η κυβέρνηση αυτή είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή και τη μεγάλη ευκαιρία για πολιτική συνεννόηση και τη μεγαλύτερη στήριξη από Ευρωπαίους σοσιαλιστές που είχε η χώρα μας, γιατί εμείς παλέψαμε για να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών’.

Μίλησε για σκόπιμη καθυστέρηση της κυβέρνησης, που έβαλε στο τραπέζι μέτρα, που δεν ήταν στο τραπέζι το φθινόπωρο. ‘Τα δώσατε όλα συνειδητά στους δανειστές. Από το “go back κυρία Μέρκελ” στο “welcome back”. Σε λίγο θα της δώσετε και τα κλειδιά’, υποστήριξε.

‘Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση τσακίζει τη μεσαία τάξη και κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, με μοναδικό στόχο να κρατήσει την καρέκλα’, τόνισε.

Μάλιστα, απέκρουσε το επιχείρημα ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη: ‘Η χώρα είναι τελευταία στις επενδύσεις στις χώρες της ΕΕ. Και πώς θα έρθει αυτή η ανάπτυξη; 27 νέους φόρους έχετε επιβάλει’, κατέληξε.

Ο κ. Κουτσούμπας

Με σκληρά λόγια για την κυβέρνηση ‘έντυσε’ την κριτική του για το πολυνομοσχέδιο ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας , ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στην Χρυσή Αυγή : ‘Εδώ μέσα στο κοινοβούλιο κάνουν σόου για τα κανάλια μόνο τα τσιράκια του συστήματος, μόνο κάτι ορφανά των ΕΣ -ΕΣ, κάτι χαφιέδες δουλέμποροι, υπόδικοι καθοδηγητές δολοφονικών ταγμάτων εφόδου. Το «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» θα σας κυνηγά στον ύπνο και το ξύπνιο σας για πάρα πολλά χρόνια’, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ‘τα ονομαζόμενα αντίμετρα δεν αποτελούν μια διαφορετική, δήθεν φιλολαϊκή πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει’. Και πρόσθεσε: ‘Πρόκειται για εφαρμογή της πρότασης του ανεκδιήγητου Καμένου για «το ένα κατοστάρικο το μήνα που αντί να το δίνουν οι συνταξιούχοι στους εγγονούς τους» να το δίνουν στο κράτος του κεφαλαίου’.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουτσούμπας στα ειδικά μισθολόγια, για να αναρωτηθεί: ‘Τι σόι «αριστερή» κυβέρνηση είναι αυτή που συζητάει την κατάργηση στο ειδικό μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στην πυροσβεστική, στο λιμενικό, στην αστυνομία; Που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα τους στην απεργία;’

Τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει ότι

‘η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούνται να κρίνουν το ΣΥΡΙΖΑ για τα αντιλαϊκά του μέτρα, αφού οι ίδιοι ήταν και είναι φορείς τέτοιων μέτρων.

Όπως όλοι αυτοί μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, έτσι θα προχωρήσουν και μαζί στην εφαρμογή του 4ου μνημονίου υπέρ του κεφαλαίου, αφού σήμερα δεν κρίνεται, δεν κινδυνεύει να μην ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ’, κατέληξε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Σκληρή κριτική για επενδύσεις που δεν προχωρούν άσκησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης , αναγγέλλοντας ότι ο κόμμα του θα ψηφίσει δύο άρθρα του πολυνομοσχεδίου – για την φορολόγηση των βουλευτών και την μείωση φορολογικών φορολογικών βαρών στην αγροτική παραγωγή: ‘Υπάρχουν πολλά δις που είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά επενδυτικά ταμεία, ενώ πολλά ιδιωτικά κεφάλαια περιμένουν να μπουν στην χώρα. Αλλά σε ποια χώρα; Σε αυτήν που καθημερινά οι κυβερνώντες κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω;

Το παράδειγμα είναι το Ελληνικό. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που εκκενώθηκε. Πέντε χρόνια από τον διαγωνισμό. 2 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης. Και σήμερα στα γραφεία των υπουργών συζητάνε αν είναι αρχαιολογικός χώρος ή δασική έκταση’, ανέφερε χαρακτηριστικά.

‘Υπάρχουν ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που θα σου πουν ότι και ο διάδρομος που προσγειώθηκε το αεροπλάνο του Καραμανλή το ‘74 είναι ιστορικό μνημείο’, πρόσθεσε ειρωνικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. ‘Αν δεν ξεμπλέξουμε με τη βαριά φορολογία, την ατέλειωτη γραφειοκρατία, την αργή απονομή δικαιοσύνης και την καθυστέρηση στην έγκριση των αδειοδοτήσεων, ξεχάστε τους επενδυτές’, τόνισε με έμφαση.

Χαρακτήρισε πράξη εξαπάτησης τα αντίμετρα, μίλησε για πελατειακό κράτος και προειδοποίησε ότι με τις κινήσεις της κυβέρνησης υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης των συντηρητικών αντανακλαστικών της κοινωνίας.

Ο κ. Λεβέντης

Ιδιαίτερα δηκτικός ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβένης , απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: ‘Μεγαλώσατε το θέμα του χρέους, για να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα “Ναι”. Το πρόβλημα της Ελλάδας είνια κυρίως θέμα μη επιτέλεσης των μεταρρυθμίσεων. Κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας. Είστε Αριστεροί και πάτε να κόψετε συντάξεις. Αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, εκατό χρέη να κόψουν, πάλι στον άσσο θα είναι η χώρα’ , ανέφερε χαρακτηριστικά.

‘Πρέπει να πείσετε, πώς θα φέρετε επενδύσεις’, τόνισε χαρακτηριστικά. ‘Πριν δύο χρόνια είχατε την κυβέρνηση, τα ίδια άτομα και δεν φέρατε καμία. Γιατί η βιασύνη να δείξουμε ότι τα καταφέραμε; Για να τα καταφέρει μία χώρα, πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα στις Τράπεζες και να γίνουν επενδύσεις. Το ότι βγαίνουμε στις αγορές ξεβράκωτοι, δεν αποδεικνύει, ότι η χώρα πέρασε την κρίση’, κατέληξε ο κ. Λεβέντης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα