#IfHitlerWasAlive: Το Μουντιάλ και η άνοδος των hashtags για τον Χίτλερ

#IfHitlerWasAlive: Το Μουντιάλ και η άνοδος των hashtags για τον Χίτλερ
German Chancellor Adolf Hitler gestures during a speech in May 1937 at an unknown location in Germany. As one of the most notorious tyrants in world history, Hitler helped form the Nazi Party in 1919. He became the dictator of Germany in 1933 and launched the holocaust as a "final solution" to the "Jewish problem" as well as gypsies and homosexuals. In 1939, he invaded Poland and began World War II which ravaged Europe. The Fuhrer of the Third Reich committed suicide on April 30, 1945 with his mistress, Eva Braun. Germany surrendered on May 7, 1945. (AP Photo) AP

Δεκάδες χιλιάδες αναφορές μόλις σε μία εβδομάδα των hashtags για τον Χίτλερ στο Twitter. Πώς η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου "εκτόξευσαν" τη χρήση τους

Τα #HitlerWasRight, #HitlerDidNothingWrong και πιο πρόσφατα το #IfHitlerWasAlive κάνουν τον γύρο του Twitter και του Facebook τις τελευταίες ημέρες.

Οι αναφορές στον Χίτλερ στα social media βέβαια, δεν είναι κάτι πρωτοφανές, ειδικά τους τελευταίους μήνες, οπότε και το όνομα Χίτλερ αναφέρθηκε περισσότερες από 10.000.000 φορές στο Twitter.

Τις τελευταίες ημέρες όμως, παρατηρείται μία σαφής έξαρση στη χρήση του, γεγονός που συνδέεται με την απόδοση της εθνικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας και την ένταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Μόλις την τελευταία εβδομάδα, τα τρία αυτά hashtags χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 15.000 φορές κι όπως ο τίτλος τους φανερώνει, εκφράζουν με κάθε τρόπο τα αντισημιτικά αισθήματα την πλειοψηφία όσων τα χρησιμοποιούν.

 

Η συντριβή της εθνικής Βραζιλίας με 7 – 1 από τη Γερμανία

Η αρχή για την εκτόξευση στο Twitter έγινε μετά τη συντριβή της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας από τη Γερμανία, με 7 – 1.

“Νομίζω, πως τελευταία φορά που κατέστρεψε κάτι η Γερμανία με αυτόν τον τρόπο, ήταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. #HitlerDidNothingWrong”, έγραψε ένας χρήστης, ενώ Μαλαισιανός αξιωματούχος έγραψε για τον αγώνα “ΜΠΡΑΒΟ… ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ… ΝΑ ΜΟΥ ΖΗΣΕΙΣ ΧΙΤΛΕΡ”, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που έκαναν χρήση των hashtags, θέλοντας να αστειευτούν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

 

“Είναι το μοντέλο του κακού”

Το ίδιο συχνή είναι η αναφορά τους και σε tweets, που αφορούν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων.

“Πρόκειται για αμόρφωτους ανθρώπους. Είναι μερίδα ανθρώπων, που αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα hashtags για να δημιουργήσουν trends, χωρίς να καταλαβαίνουν τι κάνουν. Είναι χαζοί άνθρωποι, που δεν γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα “, λέει ο Zohaib Nawaz Tarar, Πακιστανός φοιτητής που ζει στην Ισπανία.

Το γεγονός ότι συχνά γίνεται σύγκριση προσώπων και καταστάσεων με το πρόσωπο και τη δράση του Χίτλερ, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τον Mike Godwin, τον άνθρωπο πίσω από την έρευνα του 1990, με τίτλο “Godwins Law of Nazi Analogies”. Σε “ελεύθερη απόδοση”, αυτό που πραγματεύεται η έρευνα του Godwin, αφορά στο ότι σε κάθε συζήτηση στο διαδίκτυο ή σε forum, κάποιος, σε κάποιο σημείο, θα αναφερθεί στον Χίτλερ ή στους Ναζί.

“Είναι το μοντέλο του κακού στον Δυτικό κόσμο. Αν θέλεις να κορυφώσεις μία συζήτηση, αυτός είναι ο τρόπος”, λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως αυτού του είδους οι αναφορές, προφανώς υπήρχαν και πριν την εκτενή χρήση του διαδικτύου, αλλά αυτός ο παράγοντας και δη τα social media, ανέδειξαν το φαινόμενο, κάνοντάς το σαφώς πιο ορατό.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα