Γεννηματά σε Σουλτς: Κανένα παιδί δεν πρέπει να επιβιβάζεται στις βάρκες του θανάτου

Γεννηματά σε Σουλτς: Κανένα παιδί δεν πρέπει να επιβιβάζεται στις βάρκες του θανάτου
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για τις δέκα προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα της για το προσφυγικό και τόνισε ότι πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς

Με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το προσφυγικό και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

“Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο προς την ανάπτυξη. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα επενδυτικό κλίμα. Πρέπει να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών από τους πλειστηριασμούς, όπως το έκανε το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Η ύφεση δεν μπορεί να πνίγει άλλο την χώρα μας και οι εταίροι μας οφείλουν να κατανοήσουν αυτή την αναγκαιότητα”, δήλωσε στη συνέχεια η κ.Γεννηματά, ερωτηθείσα τι είπε στον κ.Σουλτς.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ακόμη στον πρόεδρο της Ευρωβουλής ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα και τον ενημέρωσε για τις δέκα προτάσεις που κατέθεσε χθες η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι προτάσεις αυτές είναι:

1.Παγκόσμια διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων με πρωτοβουλία ΟΗΕ.

2.Οικονομική ενίσχυση και συμβολή όλης της διεθνούς κοινότητας, ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.

3.Να δημιουργηθούν Κέντρα Καταγραφής (Hotspots) σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο. Ώστε να γίνεται έγκαιρα η καταγραφή, η ταυτοποίηση και η απευθείας εγκατάσταση προσφύγων σε Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

4.Αναθεώρηση Δουβλίνου II, στη βάση αρχών αλληλεγγύης. Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής τον ερχόμενο Μάρτιο.

5.Αύξηση του Αριθμού Προσφύγων για Μετεγκατάσταση από την Ελλάδα. “Μετά την συμφωνία για «φιλοξενία» 50.000 στο ελληνικό έδαφος έπρεπε ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων για μετεγκατάσταση. Υπήρξε διαπραγματευτικό λάθος που δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το θέμα θα πρέπει να επανέλθει”, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

6.Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή των 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, με διασπορά σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου. Να οργανωθούν και να λειτουργήσουν τα 5 Κέντρα Καταγραφής στα Νησιά μας.

7.Δημιουργία μόνιμου Συστήματος Επανεγκατάστασης (StrusturedSystemofResettlement), Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική Πρόταση. Πολλές χώρες-μέλη αντιδρούν. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά υπέρ, τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

8.ΣύστασηEuropean Border and Coast Guard. Τη σύσταση έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει τη σύσταση με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.

9..Διεκδίκηση Επαρκούς Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης. Η Ελλάδα θα πρέπει μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς όφελος ιδιαίτερα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

10.Εντατικοποίηση προσπαθειών Ε.Ε. για την Επίλυση Κρίσης σε Συρία (ως γενεσιουργού αιτίας της προσφυγικής κρίσης), και Ενίσχυση Ανάπτυξης Τρίτων Χωρών (Αφρικής κλπ) για Ανακοπή Μεταναστευτικών Ροών (ValletaSummit,11-12/11)

“Είναι ώρα να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε τα βασικά κέντρα καταγραφής να δημιουργηθούν στην Τουρκία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, και η διακίνηση των προσφύγων για μετεγκατάσταση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται από εκεί με «επίσημο» και ασφαλή τρόπο. Χωρίς τους αδίστακτους διακινητές, που οδηγούν σε θάνατο αθώους ανθρώπους. Η προσφυγιά θέλει ανθρωπιά και αλληλεγγύη που αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Ευρωπαϊκού ιδεώδους. Με προτεραιότητα τις πιο ευάλωτες ομάδες”, δήλωσε η κ.Γεννηματά καταλήγοντας:

“Κανένα παιδί δεν πρέπει να επιβιβάζεται στις βάρκες του θανάτου.Η Ελλάδα που βρίσκεται 5 χρόνια σε μεγάλη κρίση, χρειάζεται γενναία Ευρωπαϊκή βοήθεια για να αναλάβει το δικό της μερίδιο στην υπόθεση των προσφύγων. Βοήθεια που δεν πρέπει να συμψηφίζεται με τα άλλα θέματα που απασχολούν τη χώρα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα