Πρώτα η ΕΛΣΤΑΤ, μετά το χρέος

Πρώτα η ΕΛΣΤΑΤ, μετά το χρέος

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και των στοιχείων της περιόδου 2010-2015. Το παρασκήνιο και οι προειδοποιήσεις από την Κομισιόν. Κρίσιμο ραντεβού του Πιερ Μοσχοβισί με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα

Το θέμα των στατιστικών στοιχείων της περιόδου 2010-2015 και όχι τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δις θα είναι το πρώτο θέμα της συνάντησης σε του επιτρόπου αρμόδιου για θέματα οικονομικής πολιτικής κ. Πιέρ Μοσχοβισί με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης ,και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης , θα ακούσουν και δια ζώσης , από τα χείλη του κ Μοσχοβισί, αυτά που έγραφαν στην επιστολή της Τρίτης  ο Γάλλος επίτροπος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και η επίτροπος αρμόδιος για θέματα εργασίας κ. Μαριάν Τύσεν . ¨

Ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει μια επίσημη δήλωση από την ελληνική πλευρά και ειδικότερα το υπουργείο οικονομικών με την οποία να γίνονται αποδεκτά ως έχουν τα στατιστικά στοιχεία της περιόδους 2010 – 2015 όπου βασίστηκαν και τα μέτρα των μνημονίων Ι , ΙΙ και ΙΙΙ.

Ο Γάλλος επίτροπος θα επισημάνει ότι το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την επιστολή απάντησης του κ. Τσακαλώτου όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε αό τα μέλη της επιτροπής να προέλθουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να υποστηρίξουν τα στοιχεία ενώ ο ίδιος δήλωνε αναρμόδιος να πιστοποιήσει την εγκυρότητα τους .

Τούτο διότι όπως φαίνεται υποτιμήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση η ηχηρή παρέμβασή της η επίτροπος κ. Τύσεν την περασμένη Τετάρτη είχε πει ευθέως ότι η έμμεση αμφισβήτηση των στοιχείων από την ελληνική πλευρά η οποία παρέπεμπε μέσω της επιστολής Τσακαλώτου το θέμα στην ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση την βάση του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης.

Σε συνέχεια της «απειλής» της επιτρόπου έρχεται και η καθυστέρηση της κατάθεσης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της εισήγησης για τα άμεσα μέτρα που περιλαμβάνει το πρώτο μέρος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα οποία θα έπρεπε να συζητηθούν στν σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup .

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται αν όχι σήμερα τουλάχιστον τις επόμενες μέρες κάποια επίσημη θέση από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ με την οποία να αίρεται κάθε αμφισβήτηση για τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2010 -2015 . Τούτο με δεδομένο ότι Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν χθες ότι δεν υπάρχει καμμία αμφισβήτηση για τα στοιχεία της εξεταζόμενης περιόδου και η απάντηση της ελληνικής πλευράς βασίστηκε στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας του έργου της Δικαιοσύνης .

Οι δημοσιονομικοί στόχοι

Κατά την συνάντηση με τον κ. Μοσχοβισί θα τεθεί και το θέμα της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων για τα έτη μετά το 2018 το οποίος στην ουσία καθυστερεί και την δημοσιοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικού Σχεδιασμού 2017 -2020

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτό το αίτημα η απάντηση του κ Μοσχοβισί θα είναι αρνητική . Τούτο διότι οι αποφάσεις για τέτοια μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι θέμα της επιτροπής αλλά των κρατών μελών που απαρτίζουν σήμερα το Eurogroup .

Με δεδομένους λοιπόν τους πολιτικούς συσχετισμούς και τις θέσεις που έχουν εκφραστεί από την αρχή του καλοκαιριού τόσο από τον πρόεδρο του eurogroup κ. Γεορούν Νταϊσελμπλούμ μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί πριν το 2018 και σίγουρα όχι πριν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει τους ενδιάμεσους στόχους .

Προαπαιτούμενα

Ένα τρίτο σκέλος τη συνάντησης του Γάλλου επιτρόπου με τους Έλληνες υπουργούς θα αφορά και την προετοιμασία που έχει γίνει κατά αρχήν για τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ . Και σε αυτό το θέμα οι Έλληνες αξιωματούχοι θα πρέπει να κάνουν μια αναλυτική παρουσίαση για κάθε ένα από τα θέματα της επόμενης περιόδου και να οριστεί και ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησης τους.

 Το θέμα της προετοιμασίας των προαπαιτούμενων θα τεθεί και στην ομάδα εργασίας του eurgroup, που θα συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα, όπου ο εκπρόσωπος της Ελληνικής πλευράς κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για θέματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις ή η δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων η δημιουργία της Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών και του ΔΣ του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων που παρουσιάζουν μια σχετική καθυστέρηση.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα