Τέλος χρόνου για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων

Τέλος χρόνου για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης στα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο δράσης

Μάξιμουμ χρόνο ζωής 24 μήνες, δίνουν στα προβληματικά μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, τραπεζίτες και εκπρόσωποι συμβουλευτικών οίκων που ασχολούνται με τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Της Νένας Μαλλιάρα

Όπως επισημαίνουν, αυτή η περίοδος των δύο ετών το πολύ, είναι το περιθώριο που υπάρχει ώστε να δοθεί λύση στα “κόκκινα” δάνεια των 100, όπως υπολογίζουν, κρίσιμων για την ελληνική Οικονομία επιχειρήσεων. Εφόσον ο χρόνος αυτός παρέλθει, τότε επιχειρήσεις με μεγάλα ανοίγματα που όμως είναι βιώσιμες και ανήκουν σε κλάδους αιχμής για την Οικονομία μας, θα πεθάνουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική της ανάκαμψης.

Η επισήμανση αυτή γίνεται καθώς αδειάζει η κλεψύδρα για τις κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης στα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ακόμη ένα αυστηρά καθορισμένο πλαίσιο δράσης.

Η ενεργητική διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων θα απαιτήσει αναχρηματοδοτήσεις από πλευράς τραπεζών, οι οποίες περιλαμβάνουν “κουρέματα” οφειλών, μειώσεις επιτοκίων, “χάρισμα” των τόκων 2 – 3 ετών, περίοδο χάριτος 3 – 4 ετών μέχρι να επανέλθει το cash flow της εταιρίας κ.λπ.

Πρόκειται για επιλογές που φαινομενικά είναι εύκολο να συμφωνηθούν μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών, αφού πλέον δεν υπάρχει το πρόβλημα των πολλών συνομιλητών. Σήμερα, στα μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια δραστηριοποιούνται τέσσερις συστημικές τράπεζες όταν παλαιότερα οι αναδιαρθρώσεις δανείων γίνονταν έως και με 33 συμμετέχουσες τράπεζες. Και δεν είναι λίγα τα παραδείγματα μεγάλων εταιρικών δανείων που μπλόκαραν την τελευταία στιγμή και ενώ είχαν συμφωνήσει οι 32, επειδή διαφωνούσε η 33η τράπεζα που είχε και την μικρότερη απαίτηση.

Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, που όμως και πάλι ο δρόμος της αναδιάρθρωσης ήταν δύσκολος – επειδή όποια τράπεζα θεωρούσε πως είχε τις καλύτερες εξασφαλίσεις δεν συναινούσε εύκολα σε συνολική ρύθμιση -, βρίσκεται η περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών. Ένας εξαγωγικός κλάδος όπου η Ελλάδα είχε κάποτε την πρωτιά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και ο οποίος απέφερε στην Οικονομία περί τα 700 εκατ. ευρώ, σώθηκε στο “και 1΄”, αφού χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια συζητήσεων για την αναδιάρθρωση των χρεών του.

Σήμερα, οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί την ανάγκη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι (και το πράττουν), αλλά χωρίς ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει και τους μετόχους, την Πολιτεία και τις εποπτικές αρχές, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει.

Και οι τέσσερις πλευρές, όπως αναφέρουν οι συνομιλητές του Capital.gr, με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου συμβούλου που θα κρίνει αν μία επιχείρηση είναι βιώσιμη και τι χρειάζεται για να παραμείνει βιώσιμη, θα πρέπει να συνεργαστούν. Η συνεργασία αυτή, όμως, απαιτεί ένα πλαίσιο κανόνων όπως έγινε σε άλλες χώρες π.χ. στην Αγγλία προ δύο δεκαετιών ή στην Τουρκία το 2000 – 2005. Εκεί, υπήρξε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα δράσης (μέσα σε 18 – 24 μήνες επιλύθηκαν οι υποθέσεις των 100 – 150 υπερδανεισμένων επιχειρήσεων) και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που έδινε ηγετικό ρόλο σε έναν εκ των κοινών πιστωτών και προέβλεπε τις κινήσεις για την αναδιάρθρωση του δανείου.

Στην ελληνική πραγματικότητα, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να καταστρωθεί ένα πλαίσιο κινήσεων για τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, με μεγάλη προσοχή και διαφάνεια. Μάλιστα, για να είναι απόλυτα “κατοχυρωμένο”, το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις επιχειρήσεις που έχουν φανεί συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους (π.χ. με μπόνους μείωση επιτοκίων) και χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έναντι των εταιριών που τυγχάνουν αναδιάρθρωσης των χρεών τους.

Σημειώνεται ότι οι αναδιαρθρώσεις “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων θα γίνουν σε τέσσερα βήματα:

α) αρχικά θα πρέπει να κριθεί η βιωσιμότητα της εταιρίας μέσω της κατάρτισης ενός business plan που θα προβλέπει και τα ενδεικνυόμενα μέτρα βιωσιμότητας,

β) στη συνέχεια να αποφασιστεί ο τρόπος ρύθμισης του δανεισμού,

γ) αυτός να εγκριθεί από τις τράπεζες, και

δ) ένας “τοποτηρητής” από την πλευρά των τραπεζών να επιβλέπει ότι το business plan που συμφωνήθηκε θα τηρείται απαρέγκλιτα τουλάχιστον για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια. Σημειώνεται ότι ο ορίζοντας των business plan είναι μεγαλύτερος από το διάστημα αυτό. Ωστόσο, η τριετία συμπίπτει με τους στόχους που έχει θέσει ο SSM στις τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, για την κατ΄ έτος μείωση των “κόκκινων” δανείων σε βάθος τριετίας.

Πηγή: capital.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα