Πέθανε ο δολοφόνος της ΚΚΚ που ενέπνευσε το ‘Ο Μισισιπής Καίγεται’

Πέθανε ο δολοφόνος της ΚΚΚ που ενέπνευσε το ‘Ο Μισισιπής Καίγεται’
Edgar Ray Killen testifies during his bond hearing in a courtroom in Philadelphia, Miss., Friday, Aug. 12, 2005. A judge granted Killen a $600,000 bond on Friday so the one-time Klansman can be released from prison while he appeals his manslaughter convictions in the killings of three civil rights workers. (AP Photo/Kyle Carter, Pool) AP

Είχε εμπλακεί στην άγρια δολοφονία τριών μαύρων ακτιβιστών το καλοκαίρι του 1964 και εξέτιε ποινή κάθειρξης 60 ετών

Ένα άλλοτε ηγετικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν, που είχε καταδικαστεί για τρεις ρατσιστικές δολοφονίες –οι οποίες ενέπνευσαν την ταινία «Ο Μισισιπής Καίγεται» (Mississippi Burning, 1988) του σκηνοθέτη Άλαν Πάρκερ– απεβίωσε στη φυλακή σε ηλικία 92 ετών, γνωστοποίησε την Παρασκευή η αμερικανική διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ο Έντγκαρ Ρέι Κίλεν εξέτιε ποινή κάθειρξης 60 ετών για τον ρόλο του στις δολοφονίες, πριν από μισό αιώνα και πλέον, τριών νεαρών αγωνιστών για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ. Κατά τα φαινόμενα πέθανε από φυσικά αίτια, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία φυλακών της Πολιτείας του Μισισιπή.

Τον Ιούνιο του 1964, κατά τη διάρκεια του «καλοκαιριού της ελευθερίας», οι δολοφονίες του Άντριου Γκούντμαν, 20 ετών, του Μάικλ Σουέρνερ, 24 ετών, και του Τζέιμς Τσέινι, 21 ετών, είχαν συγκλονίσει την Αμερική.

Οκτώ πρόσωπα καταδικάστηκαν το 1967 σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, που δεν ξεπερνούσαν τα έξι χρόνια, για τις «παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων» των τριών νεαρών που είχαν εξαφανιστεί, δύο νεοϋορκέζων εβραίων κι ενός μαύρου, που είχαν πάει στον αμερικανικό νότο, όπου ο φυλετικός διαχωρισμός ακόμη παρέμενε κυρίαρχος, για να βοηθήσουν τους Αφροαμερικανούς να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Η πρώτη και μοναδική καταδίκη για φόνο δεν επρόκειτο να επιβληθεί παρά το 2005: ο Έντγκαρ Ρέι Κίλεν ζούσε για δεκαετίες χωρίς να ανησυχεί για τίποτα. Του ασκήθηκε δίωξη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη βάση νέων αποδεικτικών στοιχείων που έφθασαν στη δικαιοσύνη.

Μετά τη σύλληψή τους την 21η Ιουνίου 1964 δι’ ασήμαντη αφορμή από την τοπική αστυνομία, στην οποία είχε παρεισφρήσει η KKK, οι Γκούντμαν, Σουέρνερ και Τσέινι αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα στη νύχτα για να πέσουν στην ενέδρα που τους είχαν στήσει τα μέλη της Κλαν.

Αφού λιντσαρίστηκαν βάρβαρα, εκτελέστηκαν εντέλει με σφαίρες. Τα πτώματά τους βρέθηκαν 44 ημέρες αργότερα, μέσα σε ένα αγρόκτημα, μετά την έρευνα του FBI.

Ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε ξανά τον Ιούνιο του 2016, μετά τον επίσημο τερματισμό της έρευνας για τις εμβληματικές αυτές δολοφονίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, (AP Photo/Kyle Carter, Pool)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα